Ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης μπορεί να προδιαθέτει σε στεατική ηπατική νόσο που σχετίζεται με μεταβολική δυσλειτουργία.

Αυτό επισημαίνεται σε πρόσφατη δημοσίευση Ελλήνων επιστημόνων στο Worlh Journal of Hepatology. Τη δημοσίευση υπογράφουν οι: Χαράλαμπος Μηλιώνης, Ιωάννης Ηλίας και Ευτυχία Κούκκου από το "Έλενα Βενιζέλου" και το "Ιπποκράτειο" της Αθήνας.

Σύμφωνα με τη συντακτική ομάδα, ο διαβήτης τύπου 2 συμβάλλει στην ηπατική νόσο που σχετίζεται με τη μεταβολική δυσλειτουργία (MASLD).

Όπως αναφέρουν, η αντίσταση στην ινσουλίνη, η υποκλινική φλεγμονή, η δυσλιπιδαιμία, η παχυσαρκία και η υπέρταση είναι όλοι παράγοντες αυτής της αμοιβαίας αλληλεπίδρασης που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της MASLD, η οποία περιλαμβάνει ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα, προχωρημένη ίνωση/κίρρωση και μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα (NASH).

Ένας νέος παράγοντας κινδύνου για το MASLD/NASH που επηρεάζει την πορεία της νόσου ανεξάρτητα σε όλη τη ζωή είναι ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης.

Οι γυναίκες με ιστορικό διαβήτη κύησης είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που χρησιμοποίησε μια μεγάλης κλίμακας βάση δεδομένων.

Αν και η ακριβής αιτιολογία είναι ακόμη άγνωστη, η προσωρινή διακοπή της δραστηριότητας των βήτα κυττάρων του παγκρέατος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει συστηματική φλεγμονή, επηρεάζοντας απομακρυσμένα όργανα συμπεριλαμβανομένου του ήπατος.

Οι στρατηγικές έγκαιρου προσυμπτωματικού ελέγχου και διαχείρισης είναι ζωτικής σημασίας για τον μετριασμό της εξέλιξης του MASLD και την πρόληψη των ανεπιθύμητων καρδιαγγειακών συμβαμάτων σε προσβεβλημένα άτομα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νεότερες Εξελίξεις στην αρθροσκόπηση ώμου
ΦΣΘ: Δωρεά στον Ελληνικό Ερυθρό Σταθρό στη μνήμη θύματος των Τεμπών
175η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στους Φούρνους