Ο διαβήτης κύησης είναι μια συχνή ασθένεια που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη και αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών πριν, μετά και κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Οι υπέρβαρες γυναίκες πλήττονται ιδιαίτερα - και αυτό αφορά μία στις επτά έγκυες γυναίκες.

Μέχρι τώρα, ο διαβήτης κύησης αναγνωριζόταν μόνο στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Στο εξειδικευμένο περιοδικό "The Lancet", οι ειδικοί υποστηρίζουν μεγαλύτερη εστίαση πριν από τον τέταρτο μήνα κύησης αλλά και αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Ο διαβήτης κύησης είναι μια μορφή διαβήτη στη μητέρα που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι μόνιμα αυξημένα. Αυτό συμβαίνει όταν η ορμόνη ινσουλίνη δεν παράγεται επαρκώς ή τα κύτταρα του σώματος δεν αντιδρούν αρκετά ευαίσθητα στην ινσουλίνη.

Αυτό μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στη μετέπειτα ζωή του παιδιού και της μητέρας - ακόμη περισσότερο αν η μητέρα είναι υπέρβαρη. Για την έγκυο και το αγέννητο παιδί, αυτό αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 ή άλλων μεταβολικών διαταραχών στην μετέπειτα εξέλιξη.

"Ο αυξανόμενος αριθμός γυναικών με διαβήτη κύησης οφείλεται σε παράγοντες όπως η παχυσαρκία, το άγχος και ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής", εξηγεί ο Gernot Desoye από το Τμήμα Γυναικολογίας του ιατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου του Graz. Ο βιοχημικός ερευνά πτυχές της νόσου που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη εδώ και περίπου 40 χρόνια - πιο πρόσφατα ιδίως για τις διεργασίες στα πρώτα στάδια - και συμμετέχει σε μια σειρά δημοσιεύσεων τριών τμημάτων στο εξειδικευμένο περιοδικό "The Lancet".

"Η μεταβολική διαταραχή μπορεί να εξαφανιστεί μετά τη γέννηση, αλλά ενέχει μακροπρόθεσμους κινδύνους για το παιδί", τόνισε η Mireille van Poppel από το Πανεπιστήμιο του Γκρατς: "Ενώ ο μεταβολισμός της γλυκόζης της μητέρας ομαλοποιείται μετά τον τοκετό, το παιδί μπορεί να υποστεί μακροπρόθεσμες συνέπειες, όπως διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα ή παχυσαρκία.

Όταν το έμβρυο επεξεργάζεται συνεχώς τη γλυκόζη στη μήτρα της μητέρας, παράγει περισσότερη ινσουλίνη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κυτταρική βλάβη", εξηγεί η van Poppel τον κίνδυνο.

Η αθλητική επιστήμονας μελετά τα αποτελέσματα και την προώθηση της άσκησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε σχέση με την πρόληψη του διαβήτη κύησης για περισσότερα από 20 χρόνια. Ήταν υπεύθυνη για την ανάπτυξη και την αξιολόγηση της παρέμβασης σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα σε επίπεδο ΕΕ και συμμετείχε σε άλλα διεθνή προγράμματα με θέμα τον υγιεινό τρόπο ζωής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 "Είναι σημαντικό να εξετάζονται έγκαιρα οι έγκυες γυναίκες με παράγοντες κινδύνου για διαβήτη κύησης, ιδανικά πριν από την 14η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, και να αρχίζει η απαραίτητη θεραπεία.

Η έγκαιρη ανίχνευση και η βελτίωση του τρόπου ζωής με πιο υγιεινή διατροφή, περισσότερη άσκηση και λιγότερο καθισιό μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου επιπλοκών", σχολίασαν οι van Poppel και Desoye.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιεύσεις στο περιοδικό "The Lancet", οι γυναίκες που πάσχουν από διαβήτη κύησης θα πρέπει επίσης να υποβάλλονται σε δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη έξι έως δώδεκα εβδομάδες μετά τον τοκετό και στη συνέχεια να εξετάζονται ετησίως, προκειμένου να αναγνωρίζονται σε πρώιμο στάδιο πιθανές δευτερογενείς επιπλοκές, όπως ο διαβήτης τύπου 2 ή η καρδιαγγειακή νόσος.

Πηγές:
Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς η ώρα κατανάλωσης των γευμάτων αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους [μελέτη]
Δωρεάν Πρόγραμμα «Επιτάχυνσης» των ελληνικών Tech Startups
Επίσκεψη του Υπουργού Υγείας Ά. Γεωργιάδη και του Υφυπουργού Υγείας Μ. Θεμιστοκλέους στη Σύρο