Η αναμονή για εξέταση ΡΕΤ-CT στο Πανεπιστημιακό Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) φτάνει τους δύο μήνες, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης του τμήματος πυρηνικής ιατρικής, καθώς και της μη παραγωγής του ραδιοφαρμάκου στην Κρήτη. Το τμήμα εξυπηρετεί ασθενείς από όλη την Κρήτη, καθώς δεν υπάρχει άλλη δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας στην περιοχή που να προσφέρει ΡΕΤ-CT.

Τα παραπάνω καταγγέλλει το Σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου, σημειώνοντας πως, παρ' όλη την επέκταση των δραστηριοτήτων του τμήματος με την έναρξη του ΡΕΤ-CT το Φεβρουάριο του 2023, η πυρηνική ιατρική δεν ενισχύθηκε με μόνιμο προσωπικό.

"Μόνο μία θέση ιατρού προκηρύχθηκε (προ τριμήνου) για αυτό το τμήμα τα τελευταία 5 χρόνια, ενώ οι υπηρετούντες πυρηνικοί ιατροί και τεχνολόγοι δεν επαρκούν για την άμεση εξυπηρέτηση των ασθενών", αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνονται αναλυτικά τα ακόλουθα:

"Όσον αφορά το λοιπό προσωπικό, στο ΡΕΤ-CT υπηρετούν μόνο μία νοσηλεύτρια και μία γραμματέας. Σε περίπτωση άδειας της νοσηλεύτριας, μετακινείται νοσηλεύτρια από άλλο τμήμα, ενώ σε περίπτωση απουσίας της γραμματέως, δεν αναπληρώνεται και δεν κλείνονται ραντεβού.

Παρά την υποστελέχωση, έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 3.600 εξετάσεις ΡΕΤ-CT σε ένα χρόνο λειτουργίας του (κατά μέσο όρο 260 το μήνα). Διενεργούνται κατά μέσο όρο 12 εξετάσεις ημερησίως μόνο κατά το πρωινό ωράριο, αφού το προσωπικό δεν επαρκεί για να λειτουργεί το ΡΕΤ-CT και το απόγευμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της αναμονής για μια εξέταση καθοριστική για τη λήψη θεραπευτικών αποφάσεων.

Καθυστέρηση στη διενέργεια ΡΕΤ-CT συνεπάγεται καθυστέρηση στην αντιμετώπιση ενός καρκινοπαθούς, με πιθανή επέκταση της νόσου και αρνητικές επιπτώσεις στην πρόγνωση και την επιβίωση. Για να αποφύγουν την αναμονή, δεκάδες ογκολογικοί ασθενείς από την Κρήτη μεταβαίνουν στην Αθήνα, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία και την οικονομική τους επιβάρυνση.

Η υποστελέχωση, ο περιορισμένος χρόνος λειτουργίας του ΡΕΤ-CT και η αύξηση της αναμονής είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής κρατικής υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης της υγείας. Ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ δήλωσε ότι το ΡΕΤ-CT επιβαρύνει το νοσοκομείο κατά 1,5 εκατομμύριο ευρώ το χρόνο και ότι είναι αδύνατη η απογευματινή λειτουργία του.

Προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις δεν είναι η βελτίωση της ποιότητας και η παράταση του προσδόκιμου ζωής των ασθενών, αλλά η απαλλαγή του κράτους από την ευθύνη κάλυψης των αναγκών περίθαλψης και η μετακύλιση του κόστους στους ασθενείς. Στα πλαίσια της εξοικονόμησης κρατικών δαπανών, ελαχιστοποιείται και εξουθενώνεται το μόνιμο υγειονομικό προσωπικό".

Οι εργαζόμενοι απαιτούν:

Στελέχωση του τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό (γιατρούς, τεχνολόγους, νοσηλευτές, γραμματείς).

Επέκταση της λειτουργίας του PET-CT σε απογευματινή βάρδια χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των ασθενών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι Συνεταιρισμοί Φαρμακοποιών σκιαγραφούν το πώς θα ήθελαν να είναι σε βάθος δεκαετίας
Θεραπευτικές εξελίξεις στα λεμφώματα non - Hodgkin
Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας και η ανοικτή πληγή της καθημερινότητας