Φουσκωμένα κατά 14% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα ήταν τον Μάιο τα ασφάλιστρα υγείας, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, εξέλιξη που επιβεβαιώνει σειρά δημοσιευμάτων του Euro2day.gr για τις σημαντικές ανατιμήσεις στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης κατά την τελευταία διετία.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα συμβόλαια υγείας, με γνωστό παράγοντα της αγοράς να επισημαίνει: «Παρατηρούνται και στον κλάδο αυτοκινήτου σημαντικές ανατιμήσεις, αλλά είχε μεσολαβήσει ολόκληρη την προηγούμενη δεκαετία μια κατακόρυφη υποχώρηση τιμολογίων. Τα σημερινά επίπεδα τιμών δεν έχουν επανέλθει ακόμη στα αντίστοιχα του 2008 και του 2009, δηλαδή σε εκείνα που προϋπήρχαν της κρίσης.

Αντίθετα, στον κλάδο της υγείας, μιλάμε για ανατιμήσεις που συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης με ετήσιους ρυθμούς που συνήθως κυμαίνονταν μεταξύ του 4% και του 7%. Το Μάιο του 2023 η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε αυξήσεις 5,7% και το ίδιο φετινό μήνα 14%. Είναι προφανές ότι σημαντικό τμήμα των νοικοκυριών αντιδρά στις αυξήσεις αυτές και σε αρκετές περιπτώσεις επιλέγει να μην ανανεώνει τα συμβόλαιά του, ή να αναζητά προϊόντα χαμηλότερων καλύψεων. Μέσα σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον, σε δύσκολη θέση βρίσκονται οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, καθώς είναι οι πρώτοι αποδέκτες της δυσφορίας των πελατών τους».

Υψηλή φορολογία

Οι ασφαλιστικές εταιρείες από την πλευρά τους, επιρρίπτουν τις ευθύνες των μεγάλων ανατιμήσεων στις ιδιωτικές κλινικές και την υψηλή φορολόγησή τους από την Πολιτεία. Χαρακτηριστική είναι η απάντηση διευθύνοντος συμβούλου μεγάλου ασφαλιστικού Ομίλου: «Μπορείτε να μου βρείτε μια ασφαλιστική εταιρεία που να μην έγραψε σημαντικές ζημιές το 2023 από τον κλάδο υγείας; Αν πάτε σε μια ιδιωτική κλινική ως μεμονωμένος πελάτης, σας χρεώνουν πολύ χαμηλότερα από το αν δηλώσετε ότι έχετε ασφαλιστικό συμβόλαιο. Μιλάμε για όρους ολιγοπωλίου. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά επιβαρυνόμαστε με φόρο ασφαλίστρων 15% και με ΦΠΑ 24% που δεν μπορούμε να εκπέσουμε. Οι ιδιωτικές κλινικές θα πρέπει να κατανοήσουν πως αν θέλουμε να αναπτύξουμε μια αγορά προς όφελος και των δύο πλευρών και κυρίως προς όφελος των πολιτών, θα πρέπει να αλλάξουν πολιτική. Με τις σημερινές πρακτικές, οι περισσότεροι Έλληνες θα παραμείνουν ανασφάλιστοι».

Δεν είναι τυχαίο ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες εξέλαβαν ως θετική είδηση τη θέσπιση των επ’ αμοιβή απογευματινών ιατρείων στα κρατικά νοσοκομεία και μάλιστα κάποιες από αυτές έσπευσαν να προσφέρουν και προϊόντα που περιλαμβάνουν το πακέτο των απογευματινών ιατρείων και χειρουργείων. Είναι γνωστό άλλωστε, πως οι ασφαλιστικές εταιρείες αναζητούν εδώ και δεκαετίες τρόπους συνεργασίας με τα κρατικά νοσοκομεία και βλέπουν πως τα απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία θα μπορούσαν να αποτελέσουν το πρώτο βήμα προς μια τέτοια κατεύθυνση (σε προηγούμενες δεκαετίες, συζητείτο η διαχείριση τμήματος των κλινών των κρατικών νοσοκομείων από ασφαλιστικές εταιρείες).

Από την πλευρά τους πάντως, στελέχη των ιδιωτικών κλινικών απορρίπτουν τις κατηγορίες των ασφαλιστικών εταιρειών, υποστηρίζοντας πως τα νοσήλια στην Ελλάδα είναι πολύ φτηνότερα από αυτά της Ευρώπης, ότι και από την πλευρά των ασφαλιστικών εταιρειών υπάρχει ολιγοπώλιο και πως δεν ευθύνονται οι ιδιωτικές κλινικές για τα συμβόλαια που είχαν συμφωνήσει οι ασφαλιστικές εταιρείες με τους πελάτες τους κατά το παρελθόν.

ΠΗΓΗ: Euro2day

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θεραπευτικές εξελίξεις στα λεμφώματα non - Hodgkin
Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας και η ανοικτή πληγή της καθημερινότητας
Συνταγογράφηση σκιαγραφικών από όλους