Η προληπτική κολονοσκόπηση κάθε δέκα χρόνια ή η εξέταση κοπράνων FIT κάθε δύο χρόνια από την ηλικία των 45 ετών μπορεί να μειώσει δραστικά τη θνησιμότητα από καρκίνο του παχέος εντέρου.

Ωστόσο, πάρα πολύ λίγοι άνθρωποι που δυνητικά επηρεάζονται, κάνουν χρήση αυτής της δυνατότητας. Στις ΗΠΑ καταβάλλονται τώρα προσπάθειες να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους μέσω φωνητικών ρομπότ και να τους πείσουν να υποβληθούν σε εξέταση.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, πραγματοποιήθηκε στο Σικάγο το σημαντικότερο ετήσιο συνέδριο ειδικών για τον καρκίνο στον κόσμο (συνάντηση ASCO).

Σύμφωνα με το γερμανικό ιατρικό περιοδικό "Ärztezeitung", η Alyson Moadel από το Montefiore Einstein Comprehensive Cancer Centre (Νέα Υόρκη) αναφέρθηκε σε νέες προσπάθειες για την αύξηση της συμμετοχής στις "κολονοσκοπήσεις". Κύριος στόχος είναι η ανίχνευση ή η αφαίρεση προκαρκινικών αλλοιώσεων ή καρκινωμάτων σε πρώιμο στάδιο.

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) μπορεί προφανώς να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτό το θέμα. Πρόκειται για το σύστημα συνομιλίας GPT "MyEleanor". Το φωνητικό ρομπότ εκπαιδεύτηκε να μιλάει σε άτομα που δεν είχαν προσέλθει στην προληπτική κολονοσκόπηση ή είχαν ακυρώσει το ραντεβού τους στο δήμο Μπρονξ της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με την έκθεση, το "MyEleanor" κάλεσε περίπου 2.400 άτομα που είχαν χάσει το ραντεβού τους.

Το chatbot εξήγησε στη συνέχεια στους καλούντες ότι επρόκειτο για προληπτική κολονοσκόπηση.

Μέχρι και το 57% ανταποκρίθηκε στη συζήτηση, η οποία αρχικά επικεντρώθηκε στο γιατί το άτομο που κλήθηκε, είχε ακυρώσει το ραντεβού. Τελικά, 780 από τους καλούντες πείστηκαν από το φωνητικό ρομπότ να κλείσουν νέο ραντεβού.

Εκτός από αυτή την επιτυχία, υπάρχουν και άλλες πολύ θετικές πτυχές. Το ρομπότ μπορεί πράγματι να επικοινωνήσει σε όλες τις κοινές γλώσσες. Για παράδειγμα, το "MyEleanor" ρωτάει πρώτα για την προτιμώμενη γλώσσα. Στο Μπρονξ, τα αγγλικά δεν είναι η πρώτη γλώσσα για σχεδόν το 60% των κατοίκων.

Επομένως, η υπηρεσία επικοινωνίας μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα στις συγκεκριμένες ανάγκες των ατόμων με τα οποία έρχεται σε επαφή.

Κατά την άποψη της Alyson Moadel, η δοκιμή ήταν μια τεράστια επιτυχία, κυρίως επειδή επιτεύχθηκε με ένα διαχειρίσιμο αριθμό προσωπικού. Στην πραγματικότητα, ένα άτομο κλήθηκε στο τηλέφωνο μόνο για να κλείσει το ραντεβού στο τέλος, όλα τα υπόλοιπα ήταν αυτοματοποιημένα.

Μια μελέτη του Γερμανικού Κέντρου Ερευνών για τον Καρκίνο (DKFZ/Heidelberg) το 2021 έδειξε πόσο σημαντικές είναι οι προληπτικές κολονοσκοπήσεις. Σύμφωνα με τη μελέτη, η θνησιμότητα από καρκίνο του παχέος εντέρου στη Γερμανία μειώθηκε κατά περίπου 40% ως αποτέλεσμα των εξετάσεων.

Στην Αυστρία, περίπου 4.500 άτομα διαγιγνώσκονται με καρκίνο του παχέος εντέρου κάθε χρόνο. Ο ετήσιος αριθμός των θανάτων ανέρχεται σε περίπου 2.000.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας