Η πρώτη και μοναδική στην Ελλάδα πλήρως ανεπτυγμένη Πανεπιστημιακή Κλινική Πλαστικής Χειρουργικής, έχει μια ιστορία 34 ετών κλινικής, εκπαιδευτικής, ερευνητικής και ιατροκοινωνικής προσφοράς. Η μετεγκατάστασή της, το 2004, από το τότε «Κεντρικό» νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (σήμερα «Γ.Γεννηματάς») στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου αποτέλεσε ορόσημο και σηματοδότησε μια πορεία περαιτέρω ανάπτυξης και ανάδειξης του έργου της σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Από το 2013 αποτελεί τη μοναδική στην Ελλάδα Κλινική που έχει εξασφαλίσει ευρωπαϊκή πιστοποίηση ως εκπαιδευτικό κέντρο πλαστικής χειρουργικής από την  U.E.M.S. (EBOPRAS Certificate of Accreditation), καθώς και ευρωπαϊκή πιστοποίηση ως Κέντρο Τραύματος Χεριού από την Federation of European Societies for Surgery of the Hand (F.E.S.S.H.).

Με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από την μετεγκατάσταση στο Παπαγεωργίου, η διεύθυνση και τα στελέχη της Κλινικής μίλησαν για τους σημαντικούς σταθμούς αυτής της διαδρομής, στο πλαίσιο επετειακής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου, ενώ παρουσίασαν τις σύγχρονες πρακτικές που εφαρμόζονται σήμερα στην κλινική πράξη.

Ε.Δεμίρη: Έχουμε υπερβεί τα σύνορα

Οι δραστηριότητες της Κλινικής ξεπερνούν τα σύνορα όχι μόνο της Θεσσαλονίκης, αλλά και της Ελλάδας, επεσήμανε η διευθύντριά της, καθηγήτρια Ευτέρπη Δεμίρη (φωτογραφία), καθώς πολλά μέλη ΔΕΠ μεταβαίνουν συχνά στην Αθήνα για να καλύψουν το μάθημα της πλαστικής χειρουργικής για τους φοιτητές Ιατρικής του ΕΚΠΑ, ενώ άλλα είναι επισκέπτες καθηγητές πολλών πανεπιστημίων του εξωτερικού. Παράλληλα, πολλά στελέχη της έχουν υπάρξει εθνικοί εκπρόσωποι και πρόεδροι ευρωπαϊκών και διεθνών εταιρειών πλαστικής χειρουργικής μεγάλου κύρους.

Εκτός από τις δύο ευρωπαϊκές πιστοποιήσεις, το Ιατρείο Λεμφοιδήματος της Κλινικής έχει αποσπάσει πολύ σημαντικές διακρίσεις ως κέντρο αριστείας για τη χειρουργική αντιμετώπιση του λεμφοιδήματος, ενώ μέλη ΔΕΠ έχουν αποσπάσει 31 βραβεία αριστείας από την Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας σε όλους τους τομείς (αναγνώρισης και επιρροής, διδακτικής ικανότητας, καινοτόμων μεθόδων που γίνονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, διδασκαλίας σε διεθνές επίπεδο και βραβεία έρευνας). Παρουσιάσεις εργασιών σε συνέδρια έχουν αποσπάσει, μεταξύ άλλων, 3 βραβεία Πολυκράτη για και 3 διεθνή πρώτα βραβεία.

Σχεδόν κάθε εβδομάδα, στελέχη δέχονται προσκλήσεις να συνδράμουν και να χειρουργήσουν ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία, όπου είτε δεν υπάρχουν πλαστικοί χειρουργοί, είτε σε συνεργασία μαζί τους.

Σε ό,τι αφορά την ιατροκοινωνική δράση, γιατροί έχουν συμμετάσχει σε πολυάριθμες διεθνείς φιλανθρωπικές αποστολές, ενώ ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού Θεσσαλονίκης «Άλμα Ζωής» έχει τιμήσει την Κλινική για την προσφορά της στα μέλη του.

Στον εκπαιδευτικό τομέα, από την ακαδημαϊκή χρονιά 2022 – 2023 το Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ έγινε το μοναδικό στην Ελλάδα όπου πλέον είναι υποχρεωτικό το μάθημα της πλαστικής χειρουργικής σε όλους τους φοιτητές.

Η κ.Δεμίρη αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα 14 Φροντιστήρια συρραφής και αντιμετώπισης τραυμάτων, που έχουν διοργανωθεί ως σήμερα για συνολικά 600 τελειόφοιτους ιατρικής, στα σεμινάρια για εγκαύματα, στο επιτυχημένο μεταπτυχιακό για την χειρουργική ογκολογία του δέρματος, καθώς και στο βιβλίο που εξέδωσαν τα μέλη ΔΕΠ της Κλινικής, με τίτλο «Βασικές Αρχές Πλαστικής Χειρουργικής». Κυκλοφόρησε το 2011 και δίνεται σε φοιτητές και άλλων πανεπιστημίων, ενώ θα κυκλοφορήσει και στην αγγλική γλώσσα για τους φοιτητές του αγγλόγλωσσου τμήματος.

Στο πεδίο της έρευνας, έχουν δημοσιευθεί πλήθος μελετών σε διεθνούς κύρους επιστημονικά περιοδικά, ενώ ξεχωρίζει το Κέντρο Κρανιοπροσωπικών διαφορών, μοναδικό στην Ελλάδα, το οποίο λειτουργεί τα τελευταία δύο χρόνια υπό την αιγίδα της Ειδικής Μονάδας Βιοϊατρικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΕΜΒΙΕΕ)

Ιστορική αναδρομή

Η Κλινική Πλαστικής Χειρουργικής ΑΠΘ καλύπτει όλο το φάσμα της Επανορθωτικής και Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής, με τα εξειδικευμένα στελέχη της στα διάφορα επιμέρους πεδία.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Περικλής Φόρογλου (φωτογραφία), κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, όλα άρχισαν στη δεκαετία του 1970, όταν ο αείμνηστος καθηγητής Κωνστανίνος Μαντινάος ως Πανεπιστημιακός Επιμελητής της Β' Χειρουργικής Κλινικής Α.Π.Θ. του «Κεντρικού» νοσοκομείου κάλυπτε το φάσμα της πλαστικής χειρουργικής. 

Το 1978 μετά από αίτηση του αείμνηστου καθηγητή Α.Μαρσέλου κρίθηκε η Β Χειρουργική του ΑΠΘ κατάλληλη για την άσκηση γιατρών στην πλαστική χειρουργική. Το 1979 ιδρύεται το Εργαστήριο Πλαστικής Χειρουργικής και το 1981 εγκρίνεται η στελέχωσή του, ενώ ένα χρόνο μετά αυξάνεται το προσωπικό από 2 σε 4.

Η Κλινική Πλαστικής Χειρουργικής ιδρύθηκε το 1990 με Προεδρικό Διάταγμα, με διευθυντή τον καθηγητή Μαντινάο. Έκτοτε ακολούθησαν κατά σειρά οι διευθυντές Σωκράτης Ιορδανίδης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Λάμπης Λαζαρίδης και από το 2008 ως σήμερα η κ. Ευτέρπη Δεμίρη

Η μετεγκατάσταση ολοκληρώθηκε το Μάιο με Ιούνιο του 2004. «Τότε υπήρχαν δύο μέλη ΔΕΠ –ο ομιλών και η κυρία Δεμίρη, ο διευθυντεύων καθηγητής κ.Παπαδημητρίου και τέσσερις ειδικευόμενοι. Τι σήμαινε αυτό; Όταν αρρώσταινε ο ένας σήκωνε το βάρος ο άλλος, πολύ απλά», θυμήθηκε ο κ. Φόρογλου.

Σήμερα στην Κλινική υπηρετούν συνολικά πέντε μέλη Δ.Ε.Π., δύο Επιμελητές Α’ Ε.Σ.Υ., ένας ακαδημαϊκός υπότροφος Α.Π.Θ., οκτώ ειδικευόμενοι ιατροί πλαστικής χειρουργικής, και τρεις επιστημονικοί συνεργάτες, ενώ η στελέχωση συμπληρώνεται από 8 μέλη νοσηλευτικού προσωπικού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι