Σύμφωνα με μια μελέτη, περισσότεροι από 1 στους 10 ανθρώπους στη Γερμανία πεθαίνουν μηχανικά υποστηριζόμενοι στο νοσοκομείο. Αυτό ανέφερε ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον ιατρό εντατικής θεραπείας, καθηγητή Δρ. Κρίστιαν Καραγιαννίδη από την Πνευμονολογική Κλινική της Κολωνίας-Μερχάιμ στο περιοδικό "The Lancet Regional Health - Europe".
Η ομάδα ανέλυσε δεδομένα από περισσότερους από ένα εκατομμύριο ενήλικες που υποστηρίχθηκαν αναπνευστικά σε σχεδόν 1.400 γερμανικά νοσοκομεία το χρονικό διάστημα μεταξύ 2019 - 2022 - συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας CoViD.
Περισσότερο από το 43% των ασθενών αυτών πέθαναν στο νοσοκομείο. Η ομάδα υπολόγισε το ποσοστό αυτών των θανάτων σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των θανάτων κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης, χρησιμοποιώντας και αξιοποιώντας στοιχεία από την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.
Οι πιο συχνές αιτίες μηχανικής αναπνευστικής υποστήριξης ήταν οι καρδιακές παθήσεις, η πνευμονία, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και οι εγκεφαλοαγγειακές παθήσεις, όπως τα εγκεφαλικά επεισόδια.
Οι αριθμοί παρέμειναν σταθεροί ακόμη και μετά την πανδημία, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο συν-συγγραφέας, δρ. Wolfram Windisch, επίσης από την πνευμονολογική κλινική της Κολωνίας-Μερχάιμ. "Η μηχανική αναπνευστική υποστήριξη ήταν ευρέως διαδεδομένη στη Γερμανία πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία CoViD-19", γράφει η ομάδα.
Σύμφωνα με τον Windisch, πολύ περισσότερα από 1.000 άτομα ανά 100.000 κατοίκους στην ηλικιακή ομάδα άνω των 80 ετών υποστηρίζονταν μηχανικά κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης.
Παρ' όλα αυτά, το ποσοστό θνησιμότητας σε αυτή την ομάδα είναι πολύ υψηλό, 59%, και υπερβαίνει κατά πολύ τα μέχρι σήμερα γνωστά δεδομένα. Σύμφωνα με τη μελέτη, συγκριτικά περίπου 200 άτομα ανά 100.000 κατοίκους στην ίδια ηλικιακή ομάδα ανέρχονται στην Αγγλία και 700 στον Καναδά.
"Μαζί με τις ΗΠΑ, έχουμε τη μεγαλύτερη τάση να πραγματοποιούμε πολλές θεραπείες μηχανικής αναπνευστικής υποστήριξης στο τέλος της ζωής και σε πολύ ηλικιωμένους ασθενείς", δήλωσε ο κ. Καραγιαννίδης.
Και ο Windisch, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της γερμανικής εταιρείας πνευμονολογίας και αναπνευστικής ιατρικής (DGP), τόνισε ότι το να το να πεθαίνουν ειρηνικά στο σπίτι δεν είναι πλέον πραγματικότητα για πολλούς ανθρώπους - συχνά νοσηλεύονται στο νοσοκομείο".
Μήπως, λοιπόν, ιδίως οι ηλικιωμένοι υπερθεραπεύονται στη Γερμανία;
"Η μελέτη δεν μπορεί να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα", δήλωσε ο Windisch.
Πιθανοί παράγοντες θα μπορούσαν επίσης να είναι ότι υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός ατόμων με χρόνιες ασθένειες στη Γερμανία, για παράδειγμα λόγω του υψηλού επιπέδου κατανάλωσης καπνού.
Σύμφωνα με τον Windisch, ένα πράγμα είναι σαφές: ο μηχανισμός αερισμός των ασθενών φέρνει χρήματα στα νοσοκομεία της Γερμανίας.
Επομένως, οικονομικοί λόγοι θα μπορούσαν επίσης να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο.
"Έχουμε ένα σύστημα στο οποίο κάθε νοσοκομείο μπορεί να κάνει τα πάντα", δήλωσε. "Η μελέτη μας αποσκοπεί στο να ξεκινήσει ένας κοινωνικός διάλογος σχετικά με αυτό - και με σκοπό τη μεταρρύθμιση των νοσοκομείων".
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας