Σε μελέτη, Σουηδοί ερευνητές εστίασαν στους ανθρώπους κάτω των 25 ετών που είχαν καρκίνο, στη χώρα, από το 1958. Η μελέτη του Linköping University και του Region Östergötland, δείχνει ότι επιζώντες από καρκίνο έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο, άλλους καρκίνους και άλλες διαγνώσεις αργότερα στη ζωή τους.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες παίζουν ρόλο στην επιβίωση.

Από το 1958, η Σουηδία έχει εγγράψει όλους τους ασθενείς με καρκίνο στο National Cancer Register. Οι Σουηδοί ερευνητές το χρησιμοποίησαν για να μελετήσουν όλους τους επιζώντες από καρκίνο που είχαν τη νόσο ως παιδιά ή έφηβοι, για να εξετάσουν την πορεία τους μελλοντικά.

Η Laila Hübbert, δήλωσε ότι αν κάποιος είχε καρκίνο ως παιδί ή έφηβος έχει αυξημένο κίνδυνο για σχεδόν όλες τις διαγνώσεις στο μέλλον,

Tα στοιχεία της μελέτης καλύπτουν 63 χρόνια. Από αυτά, περίπου 65.000 ασθενείς με καρκίνο κάτω των 25 ετών συγκρίθηκαν με ομάδα ελέγχου 313.000 ανθρώπων (αναλογία1:5).

Από άλλα αρχεία, οι ερευνητές είχαν πληροφορίες για τη θνησιμότητα, τη θνητότητα και δημογραφικά στοιχεία.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι επιζώντες από καρκίνο είχαν περίπου τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο μελλοντικά, 1,23 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν καρδιαγγειακή νόσο και 1,41 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο ατυχημάτων, δηλητηρίασης και αυτοκτονίας.

Η Laila Hübbert δήλωσε οτι επιζώντες από καρκίνο φέρουν μια ευαλωτότητα για την υπόλοιπη ζωή τους, που τους βάζει σε υψηλότερο κίνδυνο για νέες νόσους. Κυρίως είναι η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες παίζουν μεγάλο ρόλο στον κίνδυνο νόσησης και θανάτου μετά από καρκίνο σε μικρή ηλικία. Μπόρεσαν να διαπιστώσουν ότι ο κίνδυνος αυξάνεται σε όσους έχουν χαμηλότερου επιπέδου εκπαίδευση, είναι ξένοι ή δεν έχουν παντρευτεί. Ταυτόχρονα, η μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος νόσησης και θανάτου μετά από καρκίνο σε παιδιά και εφήβους είναι ίδιος, άσχετα από τον τόπο κατοικίας κάποιου στη Σουηδία.  

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο The Lancet Regional Health - Europe.

Πηγές:
The Lancet Regional Health - Europe.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζώντας με Ρευματικό Νόσημα το 2024: Προκλήσεις και προβληματισμοί
Η αξία της φαρμακευτικής καινοτομίας για τους ασθενείς, το Σύστημα Υγείας και την κοινωνία
Siemens Healthineers και ο Παγκόσμιος Οργανισμός για τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (WSO) ενώνουν δυνάμεις