Τα τελευταία χρόνια, η CoViD-19 είναι το "θέμα" της υγείας παγκοσμίως. Όμως, η υπ' αριθμόν ένα αιτία θανάτου στην Ευρώπη εξακολουθεί να είναι η καρδιαγγειακή νόσος.

Η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία (ESC), με πρόεδρο τον Αυστριακό καρδιολόγο Franz Weidinger, θέλει, λοιπόν, να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να διασφαλίσει ότι θα υιοθετηθεί μια προσέγγιση σε επίπεδο ΕΕ για την καταπολέμηση των ασθενειών αυτών. "Προκειμένου να μειωθεί η θνησιμότητα, χρειαζόμαστε μια ολιστική στρατηγική", δήλωσε στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τα τελευταία δύο χρόνια, ο Weidinger ηγείται της ESC, της μεγαλύτερης καρδιολογικής εταιρείας στον κόσμο. Η θητεία του λήγει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Εκτίμηση της κατάστασης από την Ευρωπαϊκή Ένωση Καρδιολόγων συνίσταται στο ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα (CVD- καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια, περιφερικές αποφρακτικές παθήσεις, καρδιακή ανεπάρκεια κ.λπ.) είναι οι πιο συχνές αιτίες θανάτου στην Ευρώπη και ευθύνονται για το ένα τρίτο όλων των θανάτων στην Ήπειρο. Εξακολουθούν επίσης να υπάρχουν σημαντικές περιφερειακές και κοινωνικοοικονομικές διαφορές μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ".

Ως εκ τούτου, ο καρδιολόγος υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για ένα συντονισμένο ευρωπαϊκό σχέδιο για τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας. "Η έρευνα, η καινοτομία και οι ψηφιακές λύσεις είναι το κλειδί για την κάλυψη των κενών στη φροντίδα. Με τις νέες τεχνολογίες μπορούμε να ανταποκριθούμε καλύτερα στις ανάγκες των ασθενών, είτε πρόκειται για υποστηρικτική φροντίδα, είτε για αποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή, είτε για βοήθεια σε καθημερινά προβλήματα. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό".

Σύμφωνα με την ESC, τα τελευταία δύο χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά την τοποθέτηση του θέματος στην ευρωπαϊκή ατζέντα, αλλά εξακολουθεί να λείπει η ολιστική στρατηγική.

Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους καρδιολόγους, τα δεδομένα εξακολουθούν να είναι ανησυχητικά: Περισσότερα από 5 εκατομμύρια νέα περιστατικά καρδιαγγειακής νόσου διαγιγνώσκονται στην ΕΕ κάθε χρόνο. Σχεδόν 53 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με αυτή τη νόσο. Η οικονομική επιβάρυνση είναι τεράστια. Μόνο το 2021, οι καρδιαγγειακές παθήσεις οδήγησαν σε κόστος 282 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό αυτό υπερβαίνει το σύνολο του προϋπολογισμού της ΕΕ κατά σχεδόν εκατό δισεκατομμύρια ευρώ και αντιστοιχεί στο 2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.
 
"Χρειαζόμαστε μια πολυεπίπεδη στρατηγική και ένα κοινό σχέδιο για την υγεία της καρδιάς για να καταπολεμήσουμε αυτή την επιβάρυνση", λέει ο Weidinger. "Αυτό περιλαμβάνει περισσότερες εργασίες πρόληψης, εκπαίδευση, πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και συνεχή έρευνα για την κάλυψη των κενών και τη διασφάλιση της συνεχούς καινοτομίας".

Υπάρχει επίσης σημαντική διαφορά μεταξύ της ανάγκης για νέες θεραπείες για τις καρδιαγγειακές παθήσεις από τη μία πλευρά και των επενδύσεων σε κλινικές δοκιμές από την άλλη. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Συνδέσμων (EFPIA) δήλωσε ότι μόνο το 4% του συνόλου των κλινικών δοκιμών (για τη δημιουργία νέων θεραπειών) που ξεκίνησαν μεταξύ 2017 και 2022 επικεντρώνονται στις καρδιαγγειακές παθήσεις, σε σύγκριση με το 24% στον τομέα της έρευνας για τον καρκίνο και το 12% στον τομέα των λοιμωδών νοσημάτων.

Το 2021, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε μόνο τρία νέα φάρμακα για καρδιαγγειακές παθήσεις σε σύνολο 92 θετικών γνωμοδοτήσεων για νέα φάρμακα. Το 2023, μόνο ένα νέο φάρμακο έλαβε θετική γνώμη από τον ΕΜΑ.

"Η επένδυση στην καινοτομία που θα μπορούσε να επιτρέψει την εξατομικευμένη ιατρική ακριβείας που λειτουργεί τόσο καλά στον καρκίνο απλώς δεν υπάρχει. Πρόκειται για μια τεράστια ανισορροπία αν αναλογιστεί κανείς πόσο άσχημα επηρεάζεται η κοινωνία μας από τις καρδιαγγειακές παθήσεις", δήλωσε ο Weidinger.

Ως μία από τις τελευταίες του επίσημες ενέργειες ως πρόεδρος της ESC, ο Weidinger θα απευθυνθεί σε εκπροσώπους υπουργείων υγείας από όλη την Ευρώπη σε διάσκεψη υψηλού επιπέδου στη Βουδαπέστη τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.

"Έχω περάσει ολόκληρη την επαγγελματική μου ζωή θεραπεύοντας ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά η ανάδειξη ενός σχεδίου για την καρδιαγγειακή υγεία σε εθνική και ευρωπαϊκή προτεραιότητα για την υγεία θα έσωζε εκατομμύρια ζωές. Η ευθύνη αυτή δεν ανήκει μόνο στους γιατρούς, αλλά σε όλους μας", κατέληξε.

Πηγές:
Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να μάθω στο παιδί μου να διαχειρίζεται το στρες
ECDC: Αυξημένη δραστηριότητα της CoViD στην Ευρώπη - Η εικόνα στην Ελλάδα
Ποιες τροφές δίνουν ποιοτική ενέργεια