Τα περιστατικά καρκίνου του πέους αυξάνονται παγκοσμίως και η σχετικά σπάνια κακοήθεια προβλέπεται να σημειώσει περαιτέρω άνοδο με ρυθμό 77% τα επόμενα 30 χρόνια, σύμφωνα με έρευνα.

Ερευνητές του Sun Yat-Sen University στην Κίνα, ανέλυσαν 44 πληθυσμούς από 43 χώρες, χρησιμοποιώντας τις βάσεις δεδομένων Cancer Incidence in Five Continents Plus (CI5plus) και Nordic Cancer Registries (NORDCAN) από το 1973 έως το  2012.

Υπολόγισαν ότι το 2020, τα τυποποιημένα για την ηλικία ποσοστά έφθαναν στα 36.068 νεα περιστατικά και  13.211 θανάτους ανα  100.000 περιστατικά.

Παρατηρήθηκε επίσης αύξηση της τυποποιημένης για την ηλικία εμφάνισης σε 15 χώρες. 13 από αυτές τις χώρες ήταν στην Ευρώπη και 2 στην Ασία.

Στις χώρες περιλαμβάνονται οι εξής: Βρετανία, Λιθουανία, Νορβηγία, Εσθονία, Φινλανδία, Σουηδία, Κύπρος, Ολλανδία, Ιταλία, Κροατία, Σλοβακία, Ρωσία, Τσεχία, Κίνα και Ισραήλ.

Η Βραζιλία έχει από τα υψηλότερα ποσοστά, 2,1 ανα 100.000 άντρες και 6.500 ακρωτηριασμούς σε μια δεκαετία. Tα περιστατικά στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 50% μεταξύ  1961 και  2012, ενώ και στη Βρετανία σημειώθηκε σημαντική αύξηση.

Αν και οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν τη μεγαλύτερη εμφάνιση και θνητότητα από καρκίνο του πέους, η εμφάνιση είναι σε άνοδο στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Για να μετριαστεί ο φόρτος από τη νόσο, μέτρα που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισής της θα πρέπει ενδεχομένως να υιοθετηθούν, όπως η βελτιωμένη υγιεινή και ο εμβολιασμός στους άντρες για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο JMIR publications.

Πηγές:
JMIR publications.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιες τροφές δίνουν ποιοτική ενέργεια
Τι χρειάζεται να έχετε μαζί σας στο φαρμακείο διακοπών
264 κρούσματα κοκκύτη στην Ελλάδα από την αρχή του χρόνου - Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο