Εως τις 30 Ιουνίου θα διαρκέσει η δυνατότητα συμμετοχής στην πανευρωπαϊκή έρευνα που αφορά όλους τους επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με τη φροντίδα ασθενών με καρκίνο, σχετικά με τις συνθήκες εργασίας τους και την επαγγελματική τους ικανοποίηση.
Πρόκειται για μια εκστρατεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού κατά του Καρκίνου (European Cancer Organization-ECO) με τον οποίο συνεργάζεται στενά και η ΕΟΠΕ (Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας). Αυτή η κοινή έρευνα έχει εκπονηθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Καρκίνου μαζί με ορισμένες από τις Εταιρείες Μέλη του, συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων οργανώσεων: European Association of Nuclear Medicine (EANM), European Pain Federation (EFIC), European Oncology Nursing Society (EONS), European Society of Coloproctology (ESCP), European Society of Oncology Pharmacy (ESOP), European Society of Pathology (ESP), European Society for Clinical Nutrition and Metabolism (ESPEN), European Society of Surgical Oncology (ESSO), European Society for Radiotherapy and Oncology (ESTRO), International Psycho-oncology Society (IPOS), Multination Association of Supportive Care in Cancer (MASCC) και United European Gastroenterology (UEG).
Πρόκειται για την εκστρατεία: «Time To Accelerate for our Workforce», η οποία ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο με στόχο την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης κρίσης του εργατικού δυναμικού επαγγελματιών υγείας που ασχολούνται με τον καρκίνο σε ολόκληρη την Ευρώπη και τα αποτελέσματα της έρευνας θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη ενός Ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης για το Εργατικό Δυναμικό Επαγγελματιών Υγείας στον Καρκίνο.
Τι είναι η κρίση εργατικού δυναμικού του καρκίνου;
Οι τρέχουσες ελλείψεις στο εργατικό δυναμικό του καρκίνου έχουν βαθύ αντίκτυπο στους αφοσιωμένους άνδρες και γυναίκες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της φροντίδας για τον καρκίνο στην Ευρώπη. Γιατροί, νοσηλευτές, φαρμακοποιοί και πολλοί άλλοι – όλοι όσοι αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα. Όλο και περισσότεροι από αυτούς αναφέρουν εξουθένωση, αναγκάζοντάς τους να εγκαταλείψουν τα επαγγέλματά τους. Όσοι παραμένουν έχουν περισσότερες ευθύνες, μεγαλύτερους όγκους υποθέσεων και όλο και μεγαλύτερες "στοίβες γραφειοκρατίας", με αποτέλεσμα ακόμη λιγότερο χρόνο με τους ασθενείς. Τα λάθη κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι αναπόφευκτα και η φροντίδα τίθεται σε κίνδυνο.
Απο το κακό στο χειρότερο
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ότι περισσότερο από το 40% των γιατρών στην Ευρώπη θα συνταξιοδοτηθούν μέσα στα επόμενα 5 χρόνια και αυτό ήταν πριν από την Covid-19. Οι άνευ προηγουμένου διαταραχές που προκλήθηκαν από την πανδημία επιβάλλουν νέες, ασύλληπτες πιέσεις σε ένα ήδη εύθραυστο εργατικό δυναμικό που ασχολείται με την αντιμετώπιση του καρκίνου.
Τι κάνει η Ευρωπαϊκή Οργάνωση για τον Καρκίνο;
Αυτή η προσπάθεια επικεντρώνεται στην αλλαγή των πολιτικών εντός των εθνικών κυβερνήσεων και ιδρυμάτων υγείας για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας για τους επαγγελματίες του καρκίνου. Οπως υποστηρίζεται, η αλλαγή δεν μπορεί να συμβεί αν δεν κατανοήσουν όλοι την πραγματική έκταση του προβλήματος.
Πηγές:
https://europeancancerpulse.qualtrics.com/jfe/form/SV_39FF5Q1jfFWEvT8 -https://www.europeancancer.org/workforce-crisis
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη