Σε κατάσταση οριακής λειτουργίας έχουν περιέλθει, λόγω υποστελέχωσης, πολλοί τομείς και τμήματα στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ενώ το χρονίζον πρόβλημα έλλειψης αναισθησιολόγων και νοσηλευτών χειρουργείων έχει ως αποτέλεσμα την ουσιαστική αναστολή των προγραμματισμένων επεμβάσεων σε περιστατικά που δεν χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για ολόκληρο το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου, κάθε Χειρουργική Κλινική έχει διαθέσιμες μόλις 3 μέρες (στις 60) για την πραγματοποίηση προγραμματισμένων χειρουργείων, τα οποία εκ των πραγμάτων θα είναι ογκολογικά, όπως ανέφερε ο καθηγητής Χειρουργικής στο ΑΠΘ, Απόστολος Καμπαρούδης, ο οποίος έδωσε το παρόν σε παράσταση διαμαρτυρίας του Σωματείου Εργαζόμενων.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σωματείου, Γιώργος Δόντσιος, σημείωσε πως στο πρώτο σε επισκεψιμότητα νοσοκομείο στην Ελλάδα σε μέρες εφημερίας, υπάρχουν εργαζόμενοι με 30 - 35 χρόνια υπηρεσίας που δεν μπορούν να πάρουν καλοκαιρινή άδεια.
"Δεν μπορώ να βλέπω άδεια χειρουργεία"
"Τα προγραμματισμένα χειρουργεία έχουν ουσιαστικά σταματήσει. Τα επείγοντα καθυστερούν, ίσως αυτά τα οποία έχουν μια πιο εύκολη διαχείριση είναι τα άκρως επείγοντα χειρουργεία, που πρέπει να γίνουν επειδή είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Τα υπόλοιπα, ακόμη και καρκίνοι, περιμένουν τη σειρά τους πότε θα χειρουργηθούν". Με αυτά τα λόγια περιέγραψε την κατάσταση στα χειρουργεία, λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων ο καθηγητής χειρουργικής Απόστολος Καμπαρούδης (φωτογραφία).
"Όλο το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου, η κάθε χειρουργική κλινική έχει τρεις μέρες στις 60 δυνατότητα προγραμματισμένων χειρουργείων. Κι αυτά φυσικά θα είναι ογκολογικά εκ των πραγμάτων. Άρα, για τα υπόλοιπα, τα καλοήθη - βουβωνοκήλες, διάφορες άλλες κήλες, χολολιθιάσεις κ.ά. - δεν το συζητάμε καν, αυτά κανένας δεν ξέρει πότε θα χειρουργηθούν", ανέφερε στο iatronet.gr ο κ. Καμπαρούδης, σχολιάζοντας πως "αυτό δεν νομίζω να λέγεται κανονική λειτουργία νοσοκομείου".
Στους 8 εναπομείναντες αναισθησιολόγους του νοσοκομείου προστίθενται άλλοι 4 ή 5 μέσω μετακινήσεων, αλλά ο συνολικός αριθμός 12 με 13 απέχει πολύ από τους 35 με 40 που χρειάζεται το νοσοκομείο για την κανονική του λειτουργία, όπως λέει ο καθηγητής. "Να φανταστείτε ότι χρειάζονται 190 με 200 εφημερίες αναισθησιολόγων το μήνα. Πόσες μπορούν να καλύψουν αυτοί οι 12; Και με 10 εφημερίες το μήνα ο καθένας να πάει, φτάνουμε τις 120. Πόσες θα κάνουν; 20; Δεν βγαίνει, είναι αδύνατον", επισημαίνει και συμπληρώνει: "και ένας αναισθησιολόγος παραπάνω να έρθει αυτή τη στιγμή σηκώνει τα χέρια, δεν μπορεί να καλύψει τα ωράρια. Η κατάσταση είναι τραγική".
Ο κ. Καμπαρούδης αναφέρει πως αποφεύγει να ανεβαίνει στα χειρουργεία γιατί δεν μπορεί να βλέπει τις αίθουσες, οι οποίες μέσα στην πανδημία έχουν γίνει ολοκαίνουργιες, με σύγχρονο εξοπλισμό, αλλά παραμένουν άδειες λόγω υποστελέχωσης. "Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο για έναν χειρουργό να βλέπει άδεια την αίθουσα, να υπάρχει κόσμος οποίος περιμένει στη λίστα και να μην μπορεί να χειρουργήσει", υπογραμμίζει και καταλήγει: "Ένα νοσοκομείο το οποίο ουσιαστικά σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος στην Ελλάδα την εποχή της πανδημίας, ανταμείβεται με πάρα πολύ ωραίο τρόπο"...
Παράσταση διαμαρτυρίας
Ο πρόεδρος του Σωματείου, Γιώργος Δόντσιος (φωτογραφία), χαρακτήρισε την παράσταση διαμαρτυρίας ως κραυγή αγωνίας για την αδυναμία του νοσοκομείου να ανταποκριθεί στις ανάγκες που καλείται να καλύψει. "Το Ιπποκράτειο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου, είναι το πρώτο νοσοκομείο σε επισκεψιμότητα σε ημέρες εφημερίας σε όλη την Ελλάδα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Καταλαβαίνει κανείς ότι αυτό γεννά κάποιες υποχρεώσεις του νοσοκομείου προς τους ανθρώπους που το επισκέπτονται για να αναζητήσουν υπηρεσίες Υγείας", ανέφερε προσθέτοντας: "Ανοίγουν συνεχώς τμήματα τα τελευταία χρόνια και καλώς κάνουν. Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μεγαλύτερες, Αιμοδυναμικό καινούργιο, 15 χειρουργικές αίθουσες, τις οποίες όμως λόγω του γνωστού προβλήματος έλλειψης αναισθησιολόγων και νοσηλευτών δεν μπορούμε να δουλέψουμε. Δουλεύουν μόνο οι 5 ή 6 κάποιες μέρες".
Επιπλέον, με 100 θέσεις τραυματιοφορέων στον Οργανισμό του νοσοκομείου, υπηρετούν 45, εκ των οποίων μόνοι οι 30 είναι ενεργοί, ενώ ελλείψεις καταγράφονται σε όλους τους τομείς, με άμεση αντανάκλαση στην εξυπηρέτηση του πολίτη.
"Είμαστε ένα νοσοκομείο το οποίο έχει τα πάντα. Δεν υπάρχει ειδικότητα που να μην υπάρχει μέσα στο Ιπποκράτειο. Ένα νοσοκομείο από μόνο του είναι τα παιδιατρικά, άλλο ένα τα γυναικολογικά, το μεγαλύτερο Κέντρο Μεταμοσχεύσεων σε όλη την Ελλάδα, το παθολογικό του κομμάτι, χειρουργικές κλινικές, νευροχειρουργικές και κάθε άλλη υπηρεσία. Αυτό γεννά κάποιες υποχρεώσεις και είναι κρίμα και οδυνηρό για τους πολίτες να έχεις ένα τέτοιο κόσμημα και να μη μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς στις υποχρεώσεις του".
Με αυτά τα δεδομένα, ο πρόεδρος του Σωματείου εξέφρασε την απορία του για το πώς θα βγει το καλοκαίρι. "Υπάρχουν συνάδελφοι με 30 - 35 χρόνια υπηρεσίας οι οποίοι δεν μπορούν να πάρουν πέντε μέρες άδεια, δουλεύουν όλοι με αυταπάρνηση για να μπορούν να ανταπεξέρχονται", είπε και πρόσθεσε: "Είμαστε εδώ για να προτείνουμε λύσεις, σε συνεργασία με τις διοικήσεις, οι οποίες αυτό που μπορούν να κάνουν το κάνουν. Όμως αυτό δεν αρκεί και πρέπει κεντρικά να δούμε κάποιες παραμέτρους που μπορούν να βελτιώσουν γενικώς τη λειτουργία των μεγάλων νοσοκομείων".
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι