Ερευνητές του Yale School of Medicine ανακάλυψαν σχέση μεταξύ ψωρίασης και ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής, που ενδεχομένως μπορεί να έχει σημαντικές προεκτάσεις για τις δερματολογικές πράξεις.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Archives of Dermatological Research, χρησιμοποίησε στοιχεία 250.000 συμμετεχόντων για να δείξει για πρώτη φορά σχέση μεταξύ ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής και ψωρίασης σε ενηλίκους στις ΗΠΑ.

Μεταξύ των συμμετεχόντων, όσοι είχαν ψωρίαση είχαν αυξημένο κατά 1,5 φορά κίνδυνο για διάγνωση ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής.

Υπάρχουν κάποιες πιθανές εξηγήσεις για την παραπάνω σχέση.

Είναι πιθανό τα συμπτώματα που συνδέονται με την ψωρίαση να θέτουν ασθενείς σε μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής.

Επίσης είναι πιθανό ορισμένες τάσεις που συνδέονται με την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, όπως υπερβολικό πλύσιμο χεριών και μπάνιο, να επιδεινώνουν την ψωρίαση.

Το υπερβολικό μπάνιο μπορεί να αποξηράνει το δέρμα και να οδηγήσει σε έξαρση της ψωρίασης. Η αίσθηση φαγούρας μπορεί να οδηγήσει σε έντονο κνησμό που μπορεί να γίνει ψυχαναγκασμός.

Η φλεγμονή επίσης θα μπορούσε να παίζει ρόλο. Και η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και η ψωρίαση συνδέονται με αυξημένα επίπεδα φλεγμονοδών κυτοκινών που παίζουν ρόλο στην ανοσιακή απόκριση του οργανισμού.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιες τροφές δίνουν ποιοτική ενέργεια
Τι χρειάζεται να έχετε μαζί σας στο φαρμακείο διακοπών
264 κρούσματα κοκκύτη στην Ελλάδα από την αρχή του χρόνου - Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο