Πρώτη νίκη των γιατρών, χαακτηρίζεται από το προεδρείο της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΟΕΝΓΕ) η απόσυρση από το υπουργείο Υγείας της απόφασης για τις ιατρικές ειδικότητες.

Αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ, έπειτα από τις αντιδράσεις που προκάλεσε απόφαση για έναρξη ειδικότητας με γραπτές εξετάσεις.

Στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, η οποία εκδόθηκε μετά τη συνάντηση με την αντιπρόεδρο του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) Μαρινέλλα Τζανέλα, αναφέρονται αναλυτικά τα ακόλουθα:

"Ήταν αποκαλυπτική σήμερα τόσο η τοποθέτηση της αντιπροέδρου του ΚΕ.Σ.Υ, όσο και η υποτιθέμενη 'επανόρθωση' - απόφαση του υπουργού Υγείας για την καθιέρωση 'φραγμών και ηθμών' στην έναρξη ειδικότητας και εξειδίκευσης.

Ούτε η συνάντηση θα γινόταν, ούτε η 'διορθωτική' υπουργική απόφαση θα εκδιδόταν εάν οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας δεν πραγματοποιούσαμε σήμερα στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΚΕ.Σ.Υ. Η έστω και μερική κυβερνητική υπαναχώρηση, συνιστά μια πρώτη νίκη του κινήματος.

  • Η αντιπρόεδρος του ΚΕ.Σ.Υ αποκάλυψε πως η πρόθεση της διοικούσας επιτροπής του ΚΕ.Σ.Υ είναι όντως να εισηγηθεί «ηθμό» πριν την έναρξη ειδικότητας και εξειδίκευσης με τη γνωστή λογική της δήθεν 'αριστείας': οι (υποτίθεται) 'άριστοι' να έχουν πρόσβαση κατά προτεραιότητα εκτός σειράς αναμονής σε ειδικότητες και τμήματα που υπάρχει αναμονή, ενώ οι υπόλοιποι (η μεγάλη πλειοψηφία) να κατευθύνεται αναγκαστικά σε ειδικότητες και τμήματα που δεν έχουν αναμονή. Επαναλήφθηκε το γνωστό επιχείρημα 'αυτά ισχύουν σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση'. Μάλιστα ειπώθηκε πως στην προηγούμενη επίμαχη υπουργική απόφαση κακώς είχε 'διαρρεύσει' η συγκεκριμένη εισήγηση της επιτροπής περί συγκεκριμένου τρόπου παραβίασης της σειράς αναμονής μέσω βαθμού πτυχίου, εξετάσεων κλπ.
  • Στη σημερινή 'διορθωτική' νέα υπουργική απόφαση απλά απαλείφεται η συγκεκριμένη αυτή παράγραφος (η εισήγηση της επιτροπής). Η σύνθεση της επιτροπής παραμένει σχεδόν ίδια και τα καθήκοντα παραμένουν ως είχαν. Στη συνάντηση τονίσαμε και επαναλαμβάνουμε δημοσίως πως δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω στον αγώνα για την υπεράσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των νέων γιατρών και στον αγώνα για αποκλειστικά δημόσια, πραγματικά δωρεάν περίθαλψη.

Επιβεβαιώνεται  πανηγυρικά πως η πρόθεση της κυβέρνησης, όπως άλλωστε όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά, είναι ακριβώς αυτή: η καθιέρωση αντιδραστικών φραγμών - 'ηθμών' στην πρόσβαση των νέων πτυχιούχων στην έναρξη ειδικότητας και στην πρόσβαση των νέων ειδικευμένων στην έναρξη εξειδίκευσης. Γιατί αυτά τα αντιδραστικά μέτρα αποτελούν συστατικό στοιχείο της γενικότερης αντιδραστικής πολιτικής που στοχεύει στην πλήρη εμπορευματοποίηση της περίθαλψης.

Η σημερινή εξέλιξη με την έστω προσωρινή, έστω μερική κυβερνητική υπαναχώρηση αποτελεί μια πρώτη νίκη των νοσοκομειακών γιατρών.

θα μας ξαναβρίσκουν μπροστά τους σε κάθε επόμενη αντιδραστική «επιχείρηση» καθιέρωσης οποιουδήποτε τύπου φραγμών ή 'ηθμών' στην έναρξη ειδικότητας και εξειδίκευσης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να μάθω στο παιδί μου να διαχειρίζεται το στρες
ECDC: Αυξημένη δραστηριότητα της CoViD στην Ευρώπη - Η εικόνα στην Ελλάδα
Ποιες τροφές δίνουν ποιοτική ενέργεια