Συνδυαστικό φάρμακο ανοσοθεραπείας /χημειοθεραπείας μπορεί να βοηθήσει ασθενείς με καρκίνο μαστού αρχικού σταδίου να παραμείνουν ελεύθερες καρκίνου μετά την αγωγή, έδειξε νέα δοκιμή.
Tα αποτελέσματα δείχνουν ότι ασθενείς με καρκίνο μαστού σταδίου 1 που έλαβαν το trastuzumab emtansine ήταν ελεύθερες διηθητικού καρκίνου 5 χρόνια μετά την αγωγή.
Ενας χρόνος χορήγησης trastuzumab emtansine μετά την εγχείρηση σε ασθενείς με HER2-θετικό καρκίνο μαστού σταδίου 1, οδηγεί σε εξαιρετικά αποτελέσματα, καθιστώντας το εύλογη μέθοδο αντιμετώπισης σε επιλεγμένες ασθενείς, δήλωσε η ερευνήτρια Dr. Sara Tolaney, του Dana-Farber Cancer Institute.
Οι HER2-θετικοί καρκίνοι μαστού πυροδοτούνται από πρωτεΐνη που φυσιολογικά βοηθά στον έλεγχο της κυτταρικής ανάπτυξης.
Καρκινικά κύτταρα που παράγουν πολύ HER2 θα μπορούσαν να αναπτύσσονται πιο γρήγορα και είναι πιο πιθανό να εξαπλώνονται σε άλλα σημεία του σώματος.
Το φάρμακο ανοσοθεραπείας trastuzumab βοηθά στην καταστολή των HER2-θετικών καρκίνων μπλοκάροντας αυτή την πρωτεΐνη.
Όταν χορηγείται μαζί με χημειοθεραπεία μετά από εγχείρηση καρκίνου στο μαστό, το trastuzumab μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο υποτροπής σε αυτές τις ασθενείς.
Το trastuzumab emtansine συνδυάζει το trastuzumab με το χημειοθεραπευτικό φάρμακο emtansine. Αναπτύχθηκε για να παρέχει τα οφέλη της χημειοθεραπείας και της ανοσοθεραπείας μειώνοντας παράλληλα τις παρενέργειες.
Για τη νέα κλινική δοκιμή, οι ερευνητές επέλεξαν 512 ασθενείς σε κέντρα καρκίνου των ΗΠΑ, με 384 να έχουν λάβει trastuzumab emtansine και 128 να έχουν λάβει χημειοθεραπεία και trastuzumab.
Πέντε χρόνια μετά την αγωγή, το 97% των ασθενών που έλαβαν trastuzumab emtansine δεν είχαν ένδειξη υποτροπής του καρκίνου.
Tα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Journal of Clinical Oncology.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σε εφαρμογή Μνημόνιο Συνεργασίας Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης
Ο καφές και το τσάι συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο κεφαλής και τραχήλου [μελέτη]
Τα αντιβιοτικά δεν συνδέονται με νοητική εξασθένηση στους ηλικιωμένους [μελέτη]