Άλλη μια επένδυση δισεκατομμυρίων ευρώ από μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία ενδέχεται να πραγματοποιηθεί στη Γερμανία.

Η γαλλική φαρμακοβιομηχανία Sanofi σχεδιάζει να κατασκευάσει μια νέα μονάδα παραγωγής ινσουλίνης στο εργοστάσιό της στην περιοχή Höchst της Φρανκφούρτης, δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα. Το ποσό της επένδυσης είναι πιθανό να κυμανθεί μεταξύ 1,3 και 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η απόφαση και οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί. Η οικονομική εφημερίδα "Handelsblatt είχε αναφερθεί προηγουμένως στα σχέδια της φαρμακευτικής εταιρείας, επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στη γερμανική κυβέρνηση.

Η γερμανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την επένδυση  έμμεσα. Η εταιρεία θα πρέπει να σχολιάσει τις αναφορές, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Steffen Hebestreit στο Βερολίνο.

"Ο ομοσπονδιακή καγκελάριος προσβλέπει επίσης σε αυτή την εξέλιξη" και δεν εκπλήσσεται, πρόσθεσε. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε επισημάνει αρκετές φορές τις τελευταίες εβδομάδες ότι επίκειται σειρά σημαντικών επενδύσεων από φαρμακευτικές εταιρείες στη Γερμανία.

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Karl Lauterbach έγραψε στην υπηρεσία σύντομων μηνυμάτων "X": "Η φαρμακευτική μας στρατηγική, ο νόμος για την ιατρική έρευνα και οι ψηφιακοί νόμοι οδηγούν σε σημαντικές επενδύσεις", αναφερόμενος στο δημοσίευμα της Handelsblatt.

Η Sanofi δεν θέλησε να σχολιάσει το γεγονός αυτό. Ένας εκπρόσωπος αρκέστηκε να εξηγήσει ότι η εταιρεία εξετάζει συνεχώς επενδυτικές ευκαιρίες, αλλά η Sanofi δεν σχολιάζει συγκεκριμένα σχέδια.

Η εγκατάσταση της Φρανκφούρτης είναι ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια της Sanofi με περίπου 6.600 εργαζόμενους. Συνολικά, περίπου 8.000 άτομα εργάζονται για τη Sanofi στη Γερμανία στις εγκαταστάσεις της στη Φρανκφούρτη, την Κολωνία και το Βερολίνο και πάνω από 86.000 παγκοσμίως.

Πρόσφατα, η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία "Eli Lilly" προκάλεσε αναστάτωση με την επένδυσή της στην κατασκευή παραγωγικής μονάδας στο Alzey έναντι 2,3 δισ. ευρώ. Η Daiichi-Sankyo, η Roche και η Merck αποφάσισαν επίσης να επενδύσουν δισεκατομμύρια στη Γερμανία.

Η Sanofi κυριάρχησε στην αγορά ινσουλίνης για πολλά χρόνια. Η γερμανική φαρμακευτική εταιρεία Hoechst - η οποία συγχωνεύθηκε με την Rhone-Poulenc το 1999 για να σχηματίσει την Aventis, η οποία με τη σειρά της εξαγοράστηκε από τη Sanofi-Synthelabo το 2004 - έλαβε την πρώτη άδεια παραγωγής ινσουλίνης στη Γερμανία το 1923.

Η Hoechst ήταν επίσης η πρώτη ευρωπαϊκή εταιρεία που παρήγαγε ινσουλίνη σε βιομηχανική κλίμακα. Το 1999 άρχισε η παραγωγή ανθρώπινης ινσουλίνης με γενετική μηχανική στο εργοστάσιο της Φρανκφούρτης-Höchst.

Πηγές:
Reuters

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρέπει να κάνω διατάσεις πριν ή μετά την γυμναστική; Γιατί όχι και τα δύο;
Οι πολυβιταμίνες δεν έχουν μακροπρόθεσμη επίδραση στη θνητότητα [μελέτη]
Η ΠΕΦ αποχαιρετά τον Σταύρο Δέμο