"Στην αυγή μιας νέας Ευρωπαϊκής πραγματικότητας, η οποία καλείται τα επόμενα χρόνια να διαχειριστεί, να συνεχίσει και να εξελίξει το πολύ σημαντικό έργο που συντελέστηκε στην Υγεία και τη φροντίδα του καρκίνου μέχρι σήμερα, οι εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, αποτελώντας το συνδετικό κρίκο, καλούνται να διαδραματίσουν ένα νέο ρόλο που θα υποστηρίξει σθεναρά την εφαρμογή πολιτικών υγείας που θα έχουν τον άνθρωπο στο επίκεντρο και ταυτόχρονα θα εγγυώνται την ισότιμη πρόσβαση σε ένα βιώσιμο σύστημα Υγείας".

Mε αυτά τα λόγια ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, κ. Γιώργος Καπετανάκης ξεκίνησε την εισαγωγική του τοποθέτηση στο 1 st Greek Forum on Cancer – Policy, Research and Funding Strategies  

Όπως ανέφερε, τα τελευταία χρόνια το τοπίο στη φροντίδα του καρκίνου έχει αλλάξει ριζικά. Η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης κατά του Καρκίνου σε συνδυασμό με την Αποστολή Καρκίνος, έχουν προσδώσει τη δυναμική που ήταν απαραίτητη για την εκκίνηση, ενώ ταυτόχρονα εγγυώνται την υποστήριξη στην εφαρμογή των μετασχηματισμών από τα κράτη μέλη. Ήδη τόνισε 20 από τα 27 κράτη μέρη έχουν ανακοινώσει το εθνικό τους σχέδιο δράσης. Ωστόσο, όπως επεσήμανε η προσπάθεια αυτή, που με όραμα υπηρετεί η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας και Τροφίμων κα Στέλλα Κυριακίδη, πρέπει να συνεχιστεί και να επιταχυνθεί τα επόμενα χρόνια.

Αν κάτι αναδείχθηκε από τη μέχρι σήμερα εμπειρία, αυτό είναι ότι η ανάπτυξη συνεργειών και η αξιοποίηση της εμπειρίας και των δεδομένων, σε συνδυασμό με την πολιτική βούληση, αποτελούν το κλειδί για την πραγματική μεταρρύθμιση, αξιοποίηση και μετάφραση των ερευνητικών προγραμμάτων σε κλινική πρακτική  και τελικά την επίτευξη του τελικού στόχου, που δεν είναι άλλος από την έγκαιρη ανίχνευση και βέλτιστη διαχείριση του καρκίνου, έως την υποστήριξη της επιβίωσης σημείωσε ο κ. Γ. Καπετανάκης.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, αναγνώρισε ότι τα τελευταία χρόνια έχει κάνει σημαντική πρόοδο και επενδύοντας στην πρόληψη και τη δημόσια υγεία, έχει αναπτύξει προγράμματα προ-συμπτωματικών ελέγχων και εμβολιασμού και έχει ήδη ξεκινήσει το μεγάλο έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού της ογκολογικής περίθαλψης, που αφορά την ψηφιοποίηση δώδεκα ογκολογικών νοσοκομείων και κλινικών, τη δημιουργία εθνικού μητρώου νεοπλασιών και την ανάπτυξη της ψηφιακής εφαρμογής που θα καθιστά δυνατή την βέλτιστη πρόσβαση στην ιατρική πληροφορία και τη διαχείριση των ασθενών, λαμβάνοντας υπόψη και τη δική τους εμπειρία και προτιμήσεις.

Στο περιβάλλον αυτό και μετά την εξαγγελία από τον Υπουργό Υγείας 4 μήνες πριν, για την δημιουργία ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο, η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, πιστή στο όραμά της, με την διοργάνωση του 1 st Greek Forum on Cancer – Policy, Research and Funding Strategies, έχει ως στόχο να αναδείξει την αναγκαιότητα και να υποστηρίξει την υλοποίηση  μιας εφαρμοστικής στρατηγικής που θα συνοδεύει το υπό διαμόρφωση Εθνικό Σχέδιο Δράσης, έχοντας πάντα τον άνθρωπο στο επίκεντρο.

Στο πλαίσιο αυτό, η ανάπτυξη μιας συμφωνίας εμπιστοσύνης μεσοπρόθεσμου ορίζοντα, μεταξύ της πολιτείας και όλων των εμπλεκόμενων στη φροντίδα του καρκίνου φορέων, για την εφαρμογή των αναγκαίων προσαρμογών που θα οδηγήσουν στην καλύτερη αξιοποίηση των υφιστάμενων πόρων και την αναζήτηση και διάθεση νέων, οι οποίοι είναι απαραίτητοι,
κρίνεται ότι μπορεί να αποτελέσει καταλύτη θετικών εξελίξεων που θα επιταχύνουν τις διαδικασίες υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ.

Επιπλέον, η ψηφιακή κοσμογονία που αναμένεται, με την Τεχνητή νοημοσύνη και τον Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων στην Υγεία, έρχεται να μας υποδείξει ότι σε λίγα χρόνια τίποτα δε θα είναι ίδιο στην υγεία. Η ανάγκη για διαλειτουργικότητα και διασύνδεση σε Ευρωπαικό επίπεδο, η καθιέρωση κοινών ευρωπαϊκών μορφότυπων, η πρόσβαση των ερευνητών σε δεδομένα που μέχρι σήμερα δεν αξιοποιούνται, οι δυνατότητες που ανοίγονται για τις κλινικές μελέτες, αλλά και οι ηθικοί προβληματισμοί που θα κληθούμε να διαχειριστούμε, έχουν ήδη τεθεί στην ατζέντα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιους τομείς μεταμορφώνει ο ψηφιακός μετασχηματισμός στο σύστημα Υγείας
Κομβικές παρεμβάσεις για την Ψυχική Υγεία
Κάλλιον το προλαμβάνειν…