Σε πειράματα που διεξήγαγε ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), η ταχεία παστερίωση, η οποία αποτελεί συνήθη διαδικασία στα γαλακτοκομεία για τη θανάτωση μικροβίων, αδρανοποίησε με αξιόπιστo τρόπο τους υψηλής παθογονικότητας ιούς της γρίπης των πτηνών του υποτύπου Η5Ν1 στο γάλα.

Σύμφωνα με την Αρχή, δεν υπάρχει επομένως επί του παρόντος κανένας κίνδυνος μετάδοσης μέσω του μολυσμένου γάλακτος.

Οι αμερικανικές αρχές δεν έχουν ακόμη καταφέρει να σταματήσουν την επιδημία του H5N1 στις αγέλες με αγελάδες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), 56 κρούσματα εξακολουθούν να εντοπίζονται σε 7 Πολιτείες τις τελευταίες 30 ημέρες.

Στις προσβεβλημένες αγελάδες, ο μαστός υφίσταται φλεγμονές, οι ιοί πολλαπλασιάζονται και στη συνέχεια απελευθερώνονται στο γάλα. Το γάλα των εμφανώς άρρωστων αγελάδων μπορεί φυσικά να μην πωλείται, αλλά πιθανόν να υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες η ασθένεια δεν αναγνωρίζεται από τους κτηνοτρόφους.

Μια μελέτη της Erica Spackman από το Υπουργείο Γεωργίας (USDA) στην Ατλάντα προκάλεσε αβεβαιότητα τον Μάιο. Χρησιμοποιώντας την αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (PCR), οι ερευνητές μπόρεσαν να ανιχνεύσουν γονίδια του ιού H5N1 σε 60 από 297 (20,2%) δείγματα εμπορικού γάλακτος.

Καθώς ο ανιχνευτής PCR ενισχύει μόνο μικρά τμήματα του γενετικού υλικού, παρέμενε ασαφές εάν το γάλα περιείχε άθικτους ιούς και ήταν μολυσματικό. Ήταν πιθανό ότι η παστερίωση στα γαλακτοκομεία σκότωσε τους ιούς και στο γάλα παρέμειναν μόνο γενετικά υπολείμματα του H5N1.

Ως εκ τούτου, η Spackman και οι συνεργάτες της πραγματοποίησαν περαιτέρω δοκιμές σε δείγματα γάλακτος του εμπορίου για λογαριασμό του FDA και του USDA. Το πρώτο βήμα ήταν να ελεγχθεί αν υπήρχαν άθικτοι ιοί στο νωπό γάλα.

Το τεστ - PCR ήταν θετικό σε 158 από τα 275 δείγματα που ελήφθησαν από τις δεξαμενές της φάρμας. Από αυτά, 39 (24,8 %) περιείχαν ιούς που θα μπορούσαν να μολύνουν έμβρυα κοτόπουλου.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ερευνητών, το γάλα περιείχε περίπου 3.000 ιούς ανά χιλιοστόλιτρο. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση νωπού γάλακτος στις ΗΠΑ είναι προς το παρόν επικίνδυνη. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλές αναφορές για γάτες που αρρώστησαν και πέθαναν σε φάρμες μετά την κατανάλωση νωπού γάλατος.

Ωστόσο, το γάλα που πωλείται είναι συνήθως παστεριωμένο. Οι γαλακτοβιομηχανίες χρησιμοποιούν συνήθως ένα σύστημα παστερίωσης υψηλής θερμοκρασίας (HTST), το οποίο θερμαίνει το γάλα στους 72 °C για 15 δευτερόλεπτα.

Η Spackman και οι συνεργάτες της εγκατέστησαν ένα σύστημα HTST στο εργαστήριο ειδικά για τα πειράματα, προκειμένου να διερευνήσουν την αποτελεσματικότητα της παστερίωσης σε καθημερινές συνθήκες. Χρησιμοποίησαν δείγματα γάλακτος που είχαν μολυνθεί σκόπιμα με 5 εκατομμύρια ιούς ανά χιλιοστόλιτρο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το γάλα ήταν απαλλαγμένο από μολυσματικούς ιούς μετά από παστερίωση με Flash (HTST). Η αδρανοποίηση ήταν πολύ γρήγορη και, σύμφωνα με τον FDA, η διαδικασία θα μπορούσε να αδρανοποιήσει έως και 1 τρισεκατομμύριο σωματίδια του ιού ανά χιλιοστόλιτρο.

Σύμφωνα με τον FDA, δεν υπάρχει επομένως επί του παρόντος κανένας κίνδυνος για τους καταναλωτές να μολυνθούν και να νοσήσουν από την κατανάλωση παστεριωμένου γάλακτος.

Μάλιστα, μέχρι σήμερα δεν έχει σημειωθεί κανένα κρούσμα ασθένειας στον γενικό πληθυσμό. Τα τρία κρούσματα που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα έχουν επηρεάσει εργάτες γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Δύο νόσησαν με επιπεφυκίτιδα, ένας με ήπια συμπτώματα κρυολογήματος.

Οι ειδικοί υποψιάζονται στο Emerging Infectious Diseases ( ότι οι εργαζόμενοι μολύνθηκαν κατά τη διάρκεια του αρμέγματος. Οι ιοί ανιχνεύθηκαν στον εξοπλισμό αρμέγματος. Καθώς ο εξοπλισμός αρμέγματος χρησιμοποιείται σε εκατοντάδες αγελάδες διαδοχικά, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλυσίδα μόλυνσης μεταξύ των αγελάδων.

Πηγές:
Emerging Infectious Diseases

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΙΣΑ: Greek Health Tourism Forum στην καρδιά της Νέας Υόρκης
Νεκρό 10χρονο παιδί στο "Γ. Γεννηματάς" Θεσσαλονίκης - Είχε υποστεί ανακοπή
Παρουσιάζεται το βιβλίο ''Θ. Δρίτσας. Συνομιλίες με πρόσωπα της υγείας''