Η κινητοποίηση και η συσπείρωση των ασθενών με λεμφοίδημα και των οικογενειών τους, με τη στήριξη των επαγγελματιών υγείας, θα συμβάλει στη βελτίωση της διάγνωσης και της θεραπείας τους, με τελικό στόχο την ίαση και την καλύτερη ποιότητα ζωής.
Αυτό το μήνυμα έστειλαν ιατροί και ασθενείς στην εκδήλωση που διοργάνωσε με επιτυχία η «The Lymphedema Clinic», στον συνεδριακό της χώρο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λεμφοιδήματος, τη Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023. Στη διάρκεια της εκδήλωσης, μέσα από τη συζήτηση που έγινε με μεγάλη συμμετοχή του κοινού, αναδείχθηκαν τα προβλήματα στη διαχείριση του λεμφοιδήματος και προσεγγίστηκαν πιθανές λύσεις στα ζητήματα που απασχολούν τους ασθενείς.
Tο λεμφοίδημα συχνότερα σχετίζεται με την ογκολογική θεραπεία διαφόρων καρκίνων και αφορά γυναίκες και άνδρες, αλλά επίσης παρατηρείται σαν πρωτοπαθές στους ασθενείς οι οποίοι γεννήθηκαν χωρίς λεμφαγγεία ή λεμφαδένες. Τα κύρια συμπτώματα είναι το έντονο πρήξιμο, ο πόνος και το βάρος στο χέρι, στο πόδι ή σε κάποιο άλλο σημείο του σώματος που πάσχει.
Τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης εξήρε ο Παθολόγος Ογκολόγος Ιωάννης Μπουκοβίνας. Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη να είναι κοινός ο αγώνας για την πρόληψη και διαχείριση του λεμφοιδήματος, ώστε να αντιμετωπιστούν γραφειοκρατικά προβλήματα όπως η αποζημίωση εξετάσεων και θεραπειών.
«Μέχρι πρόσφατα, το λεμφοίδημα αποτελούσε άγνωστη λέξη. Ακόμη και σήμερα, όταν οι ασθενείς το υποψιάζονται ή το αναγνωρίζουν, δεν ξέρουν πού να απευθυνθούν», τόνισε, μεταφέροντας την εμπειρία ασθενών, η Μαρούσα Πρωτοπαπαδάκη, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» Νομού Θεσσαλονίκης.
Ακόμα και στην ιατρική κοινότητα δεν είναι ευρέως διαδεδομένο το αν λειτουργούν εξειδικευμένες δομές, είτε δημόσιες είτε ιδιωτικές, για τη διαχείριση των ασθενών με λεμφοίδημα και την οργανωμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, όπως είπε η Ογκολόγος Παθολόγος Σοφία Λέββα. Σύμφωνα με την ίδια, η έγκαιρη πρόληψη της εξέλιξης του λεμφοιδήματος έχει τεράστια σημασία για την ογκολογική θεραπεία, καθώς ένα προχωρημένο λεμφοίδημα με λοίμωξη θα μπορούσε να καθυστερήσει την ολοκλήρωσή της.
Ο Δημήτρης Διονυσίου, Αναπληρωτής Καθηγητής Α.Π.Θ., ανέφερε ότι η κορυφαία μέθοδος θεραπείας του λεμφοιδήματος, παγκοσμίως, είναι η μικροχειρουργική αποκατάσταση του λεμφικού συστήματος με τη δημιουργία νέων λεμφαγγείων, ενώ στο μέλλον αναμένονται εξελίξεις. Επιπλέον τόνισε ότι το τρίπτυχο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών αποτελείται από την ιατρική φροντίδα, τις κοινωνικές υπηρεσίες και την κρατική μέριμνα.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ενδιαφέρουσα συζήτηση, στην οποία συμμετείχε ενεργά το κοινό, εκφράζοντας έντονο προβληματισμό για τα κοινωνικά ζητήματα που τους απασχολούν, όπως η επιστροφή στην εργασία.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια