H Sanofi και ο συνεργάτης της, η Regeneron κέρδισαν την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ευρύτερη χρήση της ένεσης dupilumab σε ασθενείς με χρόνια πνευμονική νόσο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το dupilumab για τη θεραπεία της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) σε ασθενείς που δεν μπορούν να βοηθηθούν με τα συνήθη εισπνεόμενα φάρμακα, ανέφερε η Sanofi σε ανακοίνωσή της.

Η εξουθενωτική ασθένεια είναι επίσης γνωστή ως "πνεύμονες του καπνιστή", επειδή στις δυτικές χώρες επηρεάζει κυρίως τους καπνιστές τσιγάρων.

Από την πλευρά της, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τον Μάιο μετέθεσε την προθεσμία για την επανεξέταση του dupilumab στη ΧΑΠ κατά τρεις μήνες, έως τις 27 Σεπτεμβρίου, καθώς απαίτησε πρόσθετα δεδομένα αποτελεσματικότητας.

Η δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια, η οποία προκαλεί περιορισμένη ροή αέρα στους πνεύμονες και αναπνευστικά προβλήματα, επηρεάζει σχεδόν 16 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ και πάνω από 35 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Η γαλλική φαρμακοβιομηχανία Sanofi δήλωσε ο πληθυσμός - στόχος των ασθενών που είναι επιλέξιμος για το φάρμακο θα είναι περίπου 300.000 ασθενείς μόνο στις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι το φάρμακο έχει ήδη εγκριθεί σε πολλές χώρες για διάφορες παθήσεις που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως το άσθμα και το έκζεμα.

Η Sanofi ανακοίνωσε ότι τα έσοδα του Dupilumab διαμορφώθηκαν στα 10,7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023, τα οποία περιλαμβάνουν το μερίδιο της Regeneron, και έχει προβλέψει περίπου 13 δισεκατομμύρια ευρώ για φέτος.

Πηγές:
Reuters

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επιστολή ΙΣΑ στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για το clawback του 2023
Ψυχοκοινωνική Προσέγγιση στον Καρκίνο του Πνεύμονα - Προοπτικές και Συμπεράσματα της FairLife L.C.C.
5 λόγοι για να μη σταματήσουμε να περπατάμε