Οι επιδράσεις και οι πιθανές παρενέργειες της χρήσης των από του στόματος αντισυλληπτικών σε ενήλικες γυναίκες έχουν ερευνηθεί επαρκώς. Επιστήμονες στο Ίνσμπρουκ ανέλυσαν τώρα σημαντικές καρδιαγγειακές παραμέτρους σε σχέση με τη χρήση του χαπιού σε έφηβες. Το βασικό εύρημα ήταν ότι οι νεαρές γυναίκες έχουν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης σε σχέση με αυτές που δεν χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά.

Η Anna Staudt από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Παίδων του Ίνσμπρουκ (Παιδιατρική ΙΙ) και οι συν-συγγραφείς της διερεύνησαν την πιθανή επίδραση της ορμονικής αντισύλληψης στον μεταβολισμό των λιπιδίων - που είναι από πολλές απόψεις καθοριστικός για την αθηροσκλήρωση και επομένως για την καρδιαγγειακή νόσο μακροπρόθεσμα - στο πλαίσιο της μεγάλης μελέτης "Early Vascular Ageing-Tyrol Study" (EVA-Tyrol- Βόρειο, Ανατολικό και Νότιο Τιρόλο). "Τα από του στόματος αντισυλληπτικά συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο ευρέως χρησιμοποιούμενων αντισυλληπτικών μέτρων για ενήλικες και εφήβους. Παρ' όλα αυτά, οι επιδράσεις των αντισυλληπτικών από το στόμα στα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα των εφήβων δεν έχουν ακόμη διερευνηθεί επαρκώς", γράφουν τώρα οι επιστήμονες στο "Journal of Adolescent Health".

Τα κενά στη γνώση είναι σημαντικά. Οι επιστήμονες λένε: "Στην Αυστρία, το 52% των εφήβων γυναικών ηλικίας 16 έως 20 ετών αναφέρουν ότι χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά από το στόμα ως μέθοδο αντισύλληψης". Στις ενήλικες γυναίκες, η χρήση του χαπιού έχει συνδεθεί με αυξημένες συγκεντρώσεις τριγλυκεριδίων στο αίμα. Τα ευρήματα σχετικά με την επίδραση της ορμονικής αντισύλληψης στην "κακή" χοληστερόλη LDL ήταν εν μέρει αντιφατικά.

Στα πλαίσια της πρόσφατα δημοσιευμένης μελέτης, τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα (χοληστερόλη, τριγλυκερίδια) και η χρήση του χαπιού προσδιορίστηκαν ή καταγράφηκαν δύο φορές σε μέσο διάστημα 22 μηνών σε συμμετέχουσες έφηβες ηλικίας 14 έως 19 ετών στη μελέτη EVA το χρονικό διάστημα μεταξύ 2015 και 2018. Συνολικά συμμετείχαν 828 νεαρές γυναίκες με μέση ηλικία 17 ετών. 317 (38%) δήλωσαν ότι χρησιμοποιούσαν αντισυλληπτικά από το στόμα (OC). "Οι χρήστριες OC είχαν ελαφρώς υψηλότερες τιμές συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης και κάπνιζαν συχνότερα από αυτές που δεν χρησιμοποιούσαν αντισυλληπτικά από το στόμα", έγραψαν οι επιστήμονες.

Σημαντικές διαφορές υπήρχαν και στις τιμές των λιπιδίων του αίματος: οι νεαρές γυναίκες που χρησιμοποιούσαν το χάπι είχαν σημαντικά υψηλότερες τιμές (179,6 χιλιοστόγραμμα ολικής χοληστερόλης ανά δεκατόλιτρο αίματος κατά μέσο όρο) από τις εξεταζόμενες που δεν χρησιμοποιούσαν ορμονικά αντισυλληπτικά (162,4 χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο αίματος).

Υπήρχαν επίσης σαφείς διαφορές στα επίπεδα της "κακής" LDL χοληστερόλης, 106,4 χιλιοστόγραμμα ανά δεκάγραμμο (χρήστες "χαπιών") και 94,6 χιλιοστόγραμμα ανά δεκάγραμμο (χωρίς ορμονική αντισύλληψη). Αντίθετα, οι τιμές των "καλών" λιπιδίων HDL στο αίμα ήταν περίπου οι ίδιες.

Στα πλαίσια των δύο μελετών και ερευνών, ήταν τελικά διαθέσιμα για σύγκριση και αναλύθηκαν δεδομένα από 558 άτομα που συμμετείχαν σε δοκιμές. Οι επιστήμονες έκαναν μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση: "Οι συμμετέχουσες που άρχισαν να χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά από το στόμα είχαν κατά μέσο όρο 15,4 χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο υψηλότερες τιμές LDL και κατά μέσο όρο 36,2 χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο υψηλότερες τιμές τριγλυκεριδίων σε σχέση με τις μη-χρήστριες OC μεταξύ της έναρξης και των εξετάσεων παρακολούθησης". Η διάρκεια λήψης του "χαπιού" προφανώς δεν άλλαξε πλέον τις τιμές των λιπιδίων στο αίμα.

Σε κάθε περίπτωση, τα ευρήματα αυτά θα πρέπει να ενσωματωθούν στη συμβουλευτική και την εκπαίδευση των νεαρών γυναικών που σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν το χάπι. Οι επιστήμονες του Ίνσμπρουκ αποφαίνονται: "Δείξαμε μια συσχέτιση  μεταξύ της χρήσης ορμονικής αντισύλληψης και των επιπέδων των λιπιδίων στο αίμα και της μεταβολής τους με την πάροδο του χρόνου σε μια μεγάλη ομάδα υγιών εφήβων γυναικών.

Οι μεταβολές αυτές έχουν ιδιαίτερη σημασία για τις έφηβες με άλλους παράγοντες κινδύνου για διαταραχές του μεταβολισμού των λιπιδίων ή άλλους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου".

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις που βασίζονται στην ασβεστοποίηση των αγγείων κ.λπ. αναπτύσσονται με την πάροδο των ετών και συνήθως βασίζονται σε συνδυασμό πολλών παραγόντων κινδύνου, όπως τα υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, η παχυσαρκία και ο διαβήτης.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, μεταξύ 8% και 17% των νέων στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αφρική έχουν υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα ή/και αρτηριακής πίεσης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οδοντικό άγχος: Τι είναι και πώς να το ξεπεράσετε
Άδ. Γεωργιάδης: Ο απολογισμός για τον πρώτο χρόνο στο υπουργείο Υγείας
Η μαγνητική τομογραφία στον προστάτη ανιχνεύει σε πρώιμο στάδιο τον καρκίνο [μελέτη]