Σύμφωνα με ερευνητές, η τιμή ενός πολλά υποσχόμενου φαρμάκου κατά του AIDS θα μπορούσε να μειωθεί από τα 40.000 δολάρια (περίπου 36.700 ευρώ) που είναι σήμερα ανά ασθενή ετησίως σε μόλις 40 δολάρια περίπου, εάν εγκριθούν η γενόσημη έκδοση.

Σύμφωνα με πολλούς διεθνείς ειδικούς, η φαρμακευτική ουσία λενακαπαβίρη της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Gilead θα μπορούσε να ανατρέψει την κατάσταση στη μάχη κατά της ασθένειας της ανοσοανεπάρκειας AIDS που προκαλείται από τον ιό HIV.

Ο φαρμακολόγος Άντριου Χιλ από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ και οι συνεργάτες του υπολόγισαν λοιπόν τη δυνητική μείωση του κόστους μιας γενόσημης έκδοσης.

Η λενακαπαβίρη χρειάζεται να χορηγείται ενέσιμα μόνο δύο φορές τον χρόνο. Επομένως, η χορήγησή της είναι λιγότερο δαπανηρή από την καθημερινή χορήγηση δισκίων. Το φάρμακο δοκιμάζεται επίσης για την πρόληψη της λοίμωξης από τον ιό HIV.

Σύμφωνα με μια πρόσφατα δημοσιευμένη προκαταρκτική μελέτη, το ποσοστό επιτυχίας είναι 100%. Η λενακαπαβίρη θα μπορούσε επομένως ενδεχομένως να αποτρέψει τη μετάδοση του HIV "ως εμβόλιο". Με ευρεία χρήση, "η μετάδοση του HIV θα μπορούσε ουσιαστικά να σταματήσει", δήλωσε ο Hill.

Τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης, όπως οι εργαζόμενοι στην βιομηχανία του σεξ, θα μπορούσαν να προστατευθούν με το φάρμακο στο μέλλον, δήλωσε ο Hill στο Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων - AFP κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Διάσκεψης για το AIDS στο Μόναχο. Ωστόσο, με ετήσια τιμή άνω των 40.000 δολαρίων, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τη θεραπεία.

Ο Χιλ και οι συνάδελφοί του υπολόγισαν, λοιπόν, πόσο φτηνά θα μπορούσε να πωληθεί ένα αντιγραφικό προϊόν με βάση τις τιμές των πρώτων υλών και τις συζητήσεις με μεγάλους παραγωγούς γενοσήμων στην Κίνα και την Ινδία. Θεώρησαν ότι το φάρμακο θα γινόταν παραγγελία για δέκα εκατομμύρια ασθενείς. Οι υπολογισμοί τους αποτελούν τη λεγόμενη preprint μελέτη, δηλαδή δεν έχουν ακόμη ελεγχθεί ανεξάρτητα από διάφορους εμπειρογνώμονες στο πλαίσιο της λεγόμενης διαδικασίας αξιολόγησης από πεερισσότερους ειδικούς.

Πριν από περίπου δέκα χρόνια, ο Χιλ και οι συνάδελφοί του προέβλεψαν ότι ένα φάρμακο της Gilead κατά της ηπατίτιδας C, το οποίο τότε κοστολογούνταν στα 84.000 δολάρια ανά ασθενή, θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο ως γενόσημο για μόλις 100 δολάρια. "Σήμερα η θεραπεία της ηπατίτιδας C κοστίζει λιγότερο από 40 δολάρια", τόνισε ο Hill.

Η Gilead αντιμετωπίζει έντονες πιέσεις από μη κυβερνητικές οργανώσεις και διεθνείς προσωπικότητες με επιρροή για να επιτρέψει τις γενόσημες εκδόσεις της φαρμακευτικής ουσίας λενακαπαβίρη για το AIDS. Σε συνέντευξή της στο Γαλλικό Παρακτοείο Ειδήσεων που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, η διευθύντρια του Κοινού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για τον HIV και το AIDS (UNAIDS), Winnie Byanyima, κάλεσε επίσης την εταιρεία να "γράψει ιστορία" με μια τέτοια απόφαση. "Η Gilead έχει την ευκαιρία να σώσει τον κόσμο", πρόσθεσε.

Η αμερικανική εταιρεία διαβεβαιώνει ότι τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε "τακτικό διάλογο" με τις κυβερνήσεις, τις ΜΚΟ και άλλους φορείς στον αγώνα κατά του AIDS σχετικά με το πώς "ο μεγαλύτερος αριθμός" ανθρώπων μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στη θεραπεία με λενακαπαβίρη.

Η εταιρεία εξακολουθεί να περιμένει τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής Φάσης ΙΙΙ για τη χρήση της λενακαπαβίρης για την πρόληψη της λοίμωξης από τον ιό HIV. Ως εκ τούτου, είναι ακόμη "πολύ νωρίς" για να γίνουν δηλώσεις σχετικά με τη χρήση του φαρμάκου σε μεγάλη κλίμακα από την άποψη αυτή.

Περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV-AIDS παγκοσμίως λαμβάνουν σήμερα αντιρετροϊκή θεραπεία. Ωστόσο, περίπου δέκα εκατομμύρια από αυτούς δεν έχουν πρόσβαση σε αποτελεσματική θεραπεία.

Πηγές:
AFP

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σε έλλειψη 233 + 49 φάρμακα: 2 σκιαγραφικά, 49 νοσοκομειακά, 2 ΜΗΣΥΦΑ
Έκθεση της Sobi για το δεύτερο τρίμηνο του 2024
Επίσκεψη του Γερμανού Πρέσβη στη Boehringer Ingelheim Ελλάς