Τα συμπτώματα του έντονου, χρόνιου στρες είναι γνωστά: Κακός ή λίγος ύπνος, συναισθηματική φόρτιση και αγωνία – συχνά χωρίς ιδιαίτερο λόγο – και αυξημένη αίσθηση κούρασης. Μπορεί να αισθανόμαστε πιο εύκολα πονοκεφάλους, να υπάρχει αυξημένη ευαισθησία του σώματος γενικά στον πόνο και να είμαστε ευερέθιστοι.

Και όμως, τα συμπτώματα του αυξημένου στρες θα μπορούσαν να σχετίζονται με κάποιο εντελώς διαφορετικό πρόβλημα – ή, καλύτερα, και το ίδιο το αυξημένο στρες θα μπορούσε με την σειρά του να είναι σύμπτωμα κάποιας άλλης πάθησης. Ας δούμε ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες από αυτές.

Ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση είναι μια πάθηση όπου ιστός παρόμοιος με την εσωτερική επένδυση της μήτρας αναπτύσσεται αλλού στο σώμα προκαλώντας πόνο. Μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα γονιμότητας. Οι γιατροί μπορεί όχι μόνο να διαγνώσουν εσφαλμένα την ενδομητρίωση ως άγχος, αλλά μπορεί επίσης να την μπερδέψουν με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή βαριές, επώδυνες περιόδους. Οι αγχώδεις διαταραχές, η κατάθλιψη και άλλες παθήσεις ψυχικής υγείας είναι κοινές μεταξύ των γυναικών  με ενδομητρίωση.

Διαφοροποιητικά χαρακτηριστικά: Τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης σχετίζονται συχνά με τον έμμηνο κύκλο και μπορεί να περιλαμβάνουν έντονο πόνο στην γύρω περιοχή, βαριές περιόδους και πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή. Η διάγνωση συνήθως περιλαμβάνει πυελικές εξετάσεις και απεικονιστικές μελέτες.

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS)

Το PCOS είναι μια ορμονική διαταραχή που προκαλεί διευρυμένες ωοθήκες με μικρές κύστεις στα εξωτερικά άκρα. Οι αγχώδεις διαταραχές είναι επίσης κοινές σε άτομα με PCOS. Οι ορμονικές ανισορροπίες μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγές διάθεσης, κόπωση και ευερεθιστότητα, που είναι κοινά στις αγχώδεις διαταραχές.

Διαφοροποιητικά χαρακτηριστικά: Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του PCOS είναι τα υψηλότερα από τα συνηθισμένα επίπεδα τεστοστερόνης, τα οποία μπορούν να προσδιοριστούν μέσω εξέτασης αίματος. Άλλα συμπτώματα PCOS περιλαμβάνουν ακανόνιστους εμμηνορροϊκούς κύκλους, υπερβολική τριχοφυΐα, ακμή και αύξηση βάρους.

Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου

Πρόκειται για μια ομάδα παθήσεων που περιλαμβάνουν χρόνια φλεγμονή του γαστρεντερικού σωλήνα. Περιλαμβάνει καταστάσεις όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα. Τα συμπτώματα, όπως ο κοιλιακός πόνος, οι κράμπες και η κόπωση, μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικό στρες και άγχος. Ο πόνος στο στομάχι μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα άγχους.

Διαφοροποιητικά χαρακτηριστικά: Τα συμπτώματα των φλεγμονωδών νοσημάτων του εντέρου συχνά περιλαμβάνουν χρόνια διάρροια, αίμα στα κόπρανα και απώλεια βάρους.

Υπερθυρεοειδισμός

Ο υπερθυρεοειδισμός, ή ο υπερδραστήριος θυρεοειδής, εμφανίζεται όταν ο θυρεοειδής αδένας παράγει υπερβολικές ποσότητες θυρεοειδικών ορμονών, επιταχύνοντας τον μεταβολισμό του σώματος. Τα συμπτώματά του, όπως γρήγορος καρδιακός παλμός, νευρικότητα και έντονος ιδρώτας, μπορεί να θεωρηθούν λανθασμένα ως συμπτώματα  άγχους.

Διαφοροποιητικά χαρακτηριστικά: Ο υπερθυρεοειδισμός συχνά εμφανίζεται με σωματικά συμπτώματα, όπως τρέμουλο, ανεξήγητη απώλεια βάρους και ευαισθησία στη θερμότητα. Οι εξετάσεις αίματος που μετρούν τα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών είναι ζωτικής σημασίας για τη διάγνωση.

Επινεφριδιακή ανεπάρκεια

Η ανεπάρκεια των επινεφριδίων, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Addison, είναι όταν τα επινεφρίδια δεν παράγουν αρκετές ορμόνες, ιδιαίτερα κορτιζόλη. Τα συμπτώματα, όπως η κόπωση, η μυϊκή αδυναμία και η χαμηλή αρτηριακή πίεση, μπορεί να μοιάζουν με εκείνα του άγχους και των κρίσεων πανικού.

Διαφοροποιητικά χαρακτηριστικά: Η ανεπάρκεια των επινεφριδίων μπορεί να προκαλέσει λαχτάρα για αλμυρά φαγητά, απώλεια βάρους και υπερμελάγχρωση – το δέρμα σας θα γίνει, δηλαδή, πιο σκούρο.

Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα

Είναι ένας τύπος αρθρίτιδας που επηρεάζει κυρίως τη σπονδυλική στήλη, οδηγώντας σε σοβαρό, χρόνιο πόνο και δυσκαμψία. Ο χρόνιος πόνος και η κόπωση που σχετίζονται μαζί της μπορεί να συμβάλλουν σε συναισθήματα άγχους και στρες.

Διαφοροποιητικά χαρακτηριστικά: Τα συμπτώματα  της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας περιλαμβάνουν συνήθως πόνο στην πλάτη και δυσκαμψία που βελτιώνεται με την άσκηση και επιδεινώνεται με την ανάπαυση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί το κόκκινο κρέας μπορεί να συνδέεται ιδιαίτερα με τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 [μελέτη]
Δωρεάν εξετάσεις παρέχει ο όμιλος Euromedica στο Πυροσβεστικό Σώμα
Έρευνα έδειξε πώς η κλασική μουσική βελτιώνει τη διάθεση