Η εργασιακή πίεση και η ανισορροπία μεταξύ προσπάθειας/ ανταμοιβής στην εργασία, συνδέονται με μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής, αναφέρει νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association.

Εργαζόμενοι λευκού κολλάρου στον Καναδά με υψηλή εργασιακή πίεση και για τους οποίους η ανταμοιβή των υψηλών προσπαθειών τους είναι χαμηλή, ενδεχομένως  έχουν 97% αυξημένο κίνδυνο για κολπική μαρμαρυγή έναντι εργαζομένων χωρίς αυτό το εργασιακό στρες.
Το εργασιακό στρες μόνο συνδεόταν με 83% υψηλότερο κίνδυνο για κολπική μαρμαρυγή και η ανισορροπίαα προσπάθειας- ανταμοιβής μόνη, με 44% υψηλότερο κίνδυνο.
 
Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι η αναγνώριση και αντιμετώπιση αυτών των στρεσογόνων παραγόντων  μπορεί ενδεχομένως να είναι αποτελεσματική μέθοδος για την πρόληψη της κολπικής μαρμαρυγής.

Προηγούμενες έρευνες συνέδεσαν την υψηλή εργασιακή πίεση και την ανισορροπία προσπάθειας -ανταμοιβής με αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Η παρούσα έρευνα είναι η πρώτη που εξετάζει την αρνητική επίδραση των 2 στρεσογόνων παραγόντων στην εργασία, στην κολπική μαρμαρυγή, δήλωσε ο Xavier Trudel, του Laval University στο Κεμπέκ.

Οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση της εργασιακής πίεσης και της ανισορροπίας προσπάθειας-ανταμοιβής. Μελέτησαν ιατρικά αρχεία 6.000 εργαζομένων λευκού κολλάρου στον Καναδά. Τα στοιχεία εκτείνονταν σε 18 χρόνια.

Η ανάλυση έδειξε ότι:

  • Εργαζόμενοι που δήλωσαν ότι είχαν υψηλή εργασιακή πίεση αντιμετώπιζαν 83% κίνδυνο να εμφανίσουν κολπική μαρμαρυγή έναντι εργαζόμενων  χωρίς αυτούς τους στρεσογόνους παράγοντες.
  • Οσοι θεωρούσαν ότι υπήρχε ανισορροπία μεταξύ προσπάθειας και ανταμοιβής είχαν 44% αυξημένο κίνδυνο έναντι όσων δεν κατέγραψαν τέτοια ανισορροπία
  • Συνδυαστικές αντιλήψεις υψηλής εργασιακής πίεσης και ανισορροπίας προσπάθειας –ανταμοιβής συνδέονταν με 97% αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής.

Η αποτελεσματικότητα παρεμβάσεων στον εργασιακό χώρο για τη μείωση των ψυχοκοινωνικών στρεσογόνων παραγόντων που ενδεχομένως θα μειώσουν και αυτές τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής θα πρέπει να εξεταστούν σε νέες έρευνες.

Στους περιορισμούς της έρευνας περιλαμβάνεται ότι οι συμμετέχοντες ήταν όλοι λευκού κολλάρου, στον Καναδά, που σημαίνει ότι τα αποτελέσματα μπορεί να μην αφορούν άλλους τύπους εργαζομένων ή εργαζόμενους σε άλλες χώρες.

 

Πηγές:
Journal of the American Heart Association.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γονείς που χρησιμοποιούν χιούμορ έχουν καλύτερη σχέση με τα παιδιά τους [μελέτη]
‘Ερπης ζωστήρας και γνωστική εξασθένηση [μελέτη]
Υγειονομική και Ψυχολογική υποστήριξη στους πληγέντες της φωτιάς στην Πεντέλη από το ΕΚΠΑ