Σε γενικές γραμμές, τα φρούτα είναι από τις καλύτερες τροφές για να φροντίσουμε το δέρμα μας, καθώς η μεγάλη τους περιεκτικότητα σε νερό αλλά και αντιοξειδωτικά σημαίνει πως η επιδερμίδα μας θα λάβει όλη την απαραίτητη φροντίδα που χρειάζεται εκ των έσω.

Εδώ είναι τα καλύτερα φρούτα που πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας για πιο υγιές δέρμα.

Καρπούζι

Το καρπούζι θεωρείται ένα από τα καλύτερα φρούτα για το δέρμα επειδή είναι πλούσιο σε λυκοπένιο, μια χρωστική ουσία που του δίνει το έντονο κόκκινο χρώμα του (όπως και στις ντομάτες). Το λυκοπένιο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της βλάβης του δέρματος που προκαλείται από τον ήλιο. Έρευνα σε γυναίκες ηλικίας 35-55 ετών δείχνει ότι τα συμπληρώματα λυκοπενίου που λαμβάνονται για τουλάχιστον τρεις μήνες οδήγησαν σε σημαντική βελτίωση στην ικανότητα του φραγμού του δέρματος να συγκρατεί την υγρασία. Επίσης, μείωσε την εμφάνιση λεπτών γραμμών, ρυτίδων και πόρων και οδήγησε σε μεγαλύτερη απαλότητα και σφριγηλότητα. Επίσης, ας μην ξεχνάμε πως το καρπούζι αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από νερό.

Ακτινίδιο

Ένα άλλο σημαντικό αντιοξειδωτικό για το δέρμα είναι η βιταμίνη C. Η βιταμίνη C υπάρχει φυσικά στο δέρμα, αλλά χρησιμοποιείται συνεχώς στη διαδικασία καταπολέμησης των ελεύθερων ριζών. Η λήψη βιταμίνης C μέσω φρούτων, (ένα ακινίδιο μόνο παρέχει το 71% της ημερήσιας ανάγκης μας στην βιταμίνη) βοηθά να ενισχύσετε τα αποθέματά σας για την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών. Επιπλέον, η εργαστηριακή έρευνα και η έρευνα σε ζώα δείχνουν ότι η βιταμίνη C υποστηρίζει τη σύνθεση κολλαγόνου. Το κολλαγόνο συνεργάζεται με άλλες ενώσεις, όπως το υαλουρονικό οξύ και η ελαστίνη, για να βοηθήσει το δέρμα σας να διατηρήσει την ελαστικότητα, την υγρασία και τον όγκο του. Είναι επίσης βασικό μέρος των πρωτεϊνών που συνθέτουν το δέρμα σας, όπως η κερατίνη.

Σμέουρα

Τα σμέουρα είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C, παρέχοντας το 36% της ημερήσιας ανάγκης του σώματος ανά φλιτζάνι. Τα σμέουρα περιέχουν επίσης μια ένωση που ονομάζεται ελλαγικό οξύ. Οι συγγραφείς μιας μελέτης σημειώνουν ότι το ελλαγικό οξύ μπορεί να προσφέρει προστατευτικά αποτελέσματα ενεργοποιώντας ορισμένες οδούς σηματοδότησης που μειώνουν το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή, ενώ προστατεύουν τα κύτταρα του δέρματος από τις βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία. Ενώ η έρευνα σε ανθρώπους είναι περιορισμένη, μια προηγούμενη μελέτη διαπίστωσε ότι η λήψη από του στόματος εκχυλίσματος ελλαγικού οξέος για τέσσερις εβδομάδες βοήθησε στην πρόληψη της μελάγχρωσης του δέρματος σε γυναίκες που εκτέθηκαν στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Μύρτιλα

Τα μύρτιλα (και τα βατόμουρα) περιέχουν ενώσεις που ονομάζονται ανθοκυανίνες, οι οποίες δίνουν στα φρούτα και τα λαχανικά το μπλε ή μοβ χρώμα τους, και έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα, ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν ότι οι ανθοκυανίνες μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της γήρανσης του δέρματος και της βλάβης από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Μπανάνες

Οι μπανάνες είναι ευεργετικές για το δέρμα χάρη στην περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Β3 (γνωστή και ως νιασίνη). Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η βιταμίνη Β3 ενισχύει την επιδιόρθωση του DNA και ρυθμίζει τη φλεγμονή που προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου του δέρματος σε άτομα υψηλού κινδύνου.

Αβοκάντο

Τα αβοκάντο είναι μια πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών. Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα είναι υγιή λίπη που συνδέονται με μειωμένο οξειδωτικό στρες και φλεγμονή, που μπορεί με τη σειρά τους να προστατεύουν το δέρμα από τις βλάβες της ηλιακής ακτινοβολίας. Μια μικρή μελέτη σε γυναίκες ηλικίας 27-73 ετών διαπίστωσε ότι όσες έτρωγαν ένα αβοκάντο καθημερινά για οκτώ εβδομάδες είδαν σημαντική αύξηση στην ελαστικότητα και τη σφριγηλότητα του δέρματος σε σύγκριση με εκείνες που δεν το έκαναν.

Φράουλες

Η κατανάλωση φρούτων με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό μπορεί να κρατήσει το δέρμα σας ενυδατωμένο και υγιές. Οι φράουλες, που περιέχουν μέχρι και 91% του βάρους τους σε νερό, είναι μια εξαιρετική επιλογή. Μια μικρή μελέτη σε γυναίκες διαπίστωσε ότι όσες είχαν χαμηλή καθημερινή κατανάλωση νερού είδαν βελτίωση στην εμφάνιση του δέρματος και μπόρεσαν να διατηρήσουν τα επίπεδα ενυδάτωσης αυξάνοντας την πρόσληψη νερού για 30 ημέρες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Eυλογιά των πιθήκων : Πρώτο κρούσμα στη Σουηδία
Σε ετοιμότητα οι αρχές για την ευλογιά των πιθήκων
Ά. Γεωργιάδης: Διαθέσιμος από 22 Ιουλίου ο εμβολιασμός έναντι της ευλογιάς των πιθήκων