Οι αλλαγές στον ιό που προκαλεί την Ευλογιά των Πιθήκων (mpox) είναι απλώς η τελευταία πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι ιχνηλάτες των κρουσμάτων που προσπαθούν να περιορίσουν το ξέσπασμα του ιού που έχει καταστεί «παγκόσμια έκτακτη ανάγκη» για την υγεία.

Η αύξηση των κρουσμάτων επικεντρώνεται στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, μια χώρα περίπου στο μέγεθος της Δυτικής Ευρώπης που έχει πληγεί από συγκρούσεις δεκαετιών, σοβαρή φτώχεια και υποσιτισμό. Τώρα, ακριβώς όπως ο κορωνοϊός, η γρίπη και τα πολλά άλλα παθογόνα που ενέχουν επίμονους κινδύνους, ο ιός μεταλλάσσεται, περιπλέκοντας περαιτέρω την προσπάθεια παρακολούθησης της εξάπλωσής του, σημειώνει το Bloomberg.

Με αυτό το ξέσπασμα, η mpox είχε «ένα μεγάλο εξελικτικό άλμα», δήλωσε ο Tulio de Oliveira από το Πανεπιστημίου Stellenbosch κοντά στο Κέιπ Τάουν. «Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλές περισσότερες περιπτώσεις που δεν έχουμε εντοπίσει».

Η τελευταία μεγάλη αύξηση της Ευλογιάς των Πιθήκων το 2022 κηρύχθηκε επίσης έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Αυτό προκλήθηκε από ένα ηπιότερο στέλεχος του ιού γνωστό ως clade IIb. Το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος σχετίζεται με μια πιο λοιμώδη εκδοχή που ονομάζεται clade I η οποία φαίνεται να εξαπλώνεται πιο γρήγορα σε παιδιά και εφήβους, καθώς και μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Το Κονγκό έχει αντιμετωπίσει πολλές επιδημίες, όπως ο Έμπολα, η χολέρα και η ελονοσία στο παρελθόν — συχνά με μικρή παγκόσμια βοήθεια. Στην τρέχουσα επιδημία mpox, η κυβέρνηση ανέφερε τον περασμένο μήνα εκθετική αύξηση των λοιμώξεων. Η χώρα έχει αναπτύξει μια στρατηγική εμβολιασμού, δήλωσε ο Ρότζερ Κάμπα, υπουργός δημόσιας υγείας του Κονγκό, σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X.

Σε μεταγενέστερη ενημέρωση, που μεταδόθηκε από την εθνική τηλεόραση, είπε ότι 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι θα πρέπει να εμβολιαστούν για να σταματήσει η εξάπλωση της νόσου. Για να συμβεί αυτό, θα απαιτηθούν 3,5 εκατομμύρια δόσεις και αυτό θα κοστίσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, πρόσθεσε, προτρέποντας τη διεθνή κοινότητα να παράσχει βοήθεια.

Αν και δεν είναι τόσο θανατηφόρο όσο η ευλογιά, η mpox εξακολουθεί να είναι θανατηφόρα με ποσοστά 3% έως 6% των καταγεγραμμένων περιπτώσεων. Οι βλάβες από τη μόλυνση μπορεί να προκαλέσουν τύφλωση, παραμόρφωση και σοβαρές επιπλοκές στην εγκυμοσύνη. Από την αρχή του έτους έχουν αναφερθεί περισσότεροι από 500 θάνατοι στο Κογκό από τη νόσο. 

Πηγές:
euro2day

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γυναικολόγος περιέθαλψε ασθενή με καρδιακό επεισόδιο στην Κω- ΣΥΡΙΖΑ: Να παραιτηθεί ο Γεωργιάδης
Ψωριασική αρθρίτιδα: Τι συμπτώματα έχει
H Θ. Ψαλτοπούλου για τον στρεπτόκοκκο και την ευλογιά των πιθήκων