Για τάση αντιστροφής του κύματος αποχωρήσεων από το ΕΣΥ έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας την Τρίτη στην εκδήλωση παρουσίασης της Εθνικής Στρατηγικής για την Περιφερειακή Ανάπτυξη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Όπως είπε, ο Αύγουστος του 2024 ήταν ο πρώτος μήνας μετά από 10 χρόνια, κατά τον οποίο παρατηρήθηκε αυτή η τάση, αποδίδοντάς την στις μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Υγείας. "Είχαμε πάνω από 50 γιατρούς που είχαν δηλώσει ότι θέλουν να φύγουν από το ΕΣΥ και αποφάσισαν να παραμείνουν στο σύστημα. Και περίπου 30 που είχαν φύγει από το ΕΣΥ και έκαναν αίτηση να επανέλθουν στο ΕΣΥ", είπε και πρόσθεσε: "Αυτή είναι μια στροφή που έχει να τη δει το ΕΣΥ εδώ και πάνω από μια δεκαετία και οφείλεται στις μεταρρυθμίσεις που κάνουμε, που τους επιτρέπουν να έχουν το ιδιωτικό τους έργο, που τους δίνουμε μεγαλύτερη ελευθερία, που τους δίνουμε κίνητρα να παραμείνουν στο σύστημα. Και με αυτόν τον τρόπο θα κρατήσουμε το σύστημα όχι απλώς όρθιο, αλλά θα το κάνουμε ακόμη καλύτερο κι από πριν".
"Δεν καταρρέει το ΕΣΥ"
Αν και αναγνώρισε πως υπάρχει πρόβλημα ανθρώπινου δυναμικού, όπως και σε όλα τα συστήματα Υγείας του δυτικού κόσμου, ο κ. Γεωργιάδης παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το προσωπικό –γιατροί, νοσηλευτές, λοιπό προσωπικό - που υπηρετεί στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας αυξήθηκε κατά 1.736 άτομα την τελευταία πενταετία (13.106 τον Σεπτέμβριο του 2019, 14.842 το Μάιο του 2024).
"Πώς γίνεται να μην κατέρρεαν τα νοσοκομεία μέχρι το 2019 με τόσο λιγότερο προσωπικό από όσο έχει σήμερα και σήμερα να καταρρέουν, αυτό θα ήθελα πάρα πολύ να μου το εξηγήσουν", είπε, απευθυνόμενος σε όσους μιλούν για κατάρρευση της Υγείας.
Παράλληλα, παρέθεσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι προϋπολογισμοί νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας αυξήθηκαν θεαματικά στην ίδια περίοδο (2019-2024):
Θεσσαλονίκη: Ιπποκράτειο +71,4%, ΑΧΕΠΑ +57,7%, Άγιος Παύλος +25,8%, Θεαγένειο +38,1%, Παπανικολάου +42,5%
Κ. Μακεδονία: Γ.Ν. Χαλκιδικής +63,5%, Γ.Ν. Κιλκίς +62,8%, Γ.Ν.-Κ.Υ. Γουμένισσας +110%, Γ.Ν. Γιαννιτσών +63,1%, Γ.Ν. Έδεσσας +59,2%.
"Η πραγματικότητα στον χώρο της υγείας και για την Κεντρική Μακεδονία είναι ότι σήμερα, μετά από 4 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έχουμε περισσότερους γιατρούς, περισσότερο νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό και ξοδεύουμε περισσότερα χρήματα. Άρα, προφανώς δεν καταρρέει", ανέφερε.
Στη Θεσσαλονίκη τα δύο πιο σύγχρονα νοσοκομεία των Βαλκανίων
Τα επόμενα χρόνια η Θεσσαλονίκη θα έχει τα δύο καλύτερα νοσοκομεία της χώρας: το καλύτερο Ογκολογικό και το καλύτερο Παιδιατρικό, είπε ο υπουργός Υγείας.
Για το νέο Ογκολογικό είπε πως αναμένεται να περάσει στην Διϋπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ για να γίνει η σύμβαση και να αρχίσει η κατασκευή του, ενώ το νέο Παιδιατρικό βρίσκεται σε στάδιο κατασκευής από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Παράλληλα, ανακοίνωσε πως την ερχόμενη εβδομάδα εκδίδεται η οικοδομική άδεια για τη νέα Μονάδα Κυτταρικών και Γονιδιακών Θεραπειών στο νοσοκομείο Παπανικολάου. Στο Παπαγεωργίου κατασκευάζεται η νέα Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας Ογκολογικών Ασθενών, στο Ιπποκράτειο βρίσκεται σε εξέλιξη η αναδιαμόρφωση των χώρων του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, ενώ ανακαινίζεται σχεδόν το σύνολο των Κέντρων Υγείας της Κ.Μακεδονίας.
"Σήμερα που μιλάμε διανύουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα κτιριολογικής αναβάθμισης του ΕΣΥ από την ίδρυσή του, καθώς και το μεγαλύτερο πρόγραμμα αγοράς εξοπλισμού του ΕΣΥ από την ίδρυσή του", κατέληξε.
Μητσοτάκης: Σημαντική αλλαγή τα επόμενα 2 χρόνια
"Έχει δίκιο ο υπουργός Υγείας να λέει ότι η Θεσσαλονίκη, εντός της επόμενης τετραετίας θα έχει το πιο σύγχρονο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο και το πιο σύγχρονο Παιδιατρικό Νοσοκομείο στη χώρα", ανέφερε στην δική του παρέμβαση ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης.
Ο ίδιος τόνισε πως "ουδέποτε είχαμε ένα τέτοιο σχέδιο ανάταξης των υποδομών του ΕΣΥ όπως αυτό που υλοποιείται από αυτή την κυβέρνηση, και επειδή πολλά από αυτά τα έργα είναι έργα του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν και πολύ αυστηρά χρονοδιαγράμματα υλοποίησης" και προανήγγειλε ότι "οι πολίτες της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας συνολικά θα δουν μια σημαντικότατη αλλαγή στις υποδομές των υφιστάμενων νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας μέσα στους επόμενους 18 με 24 μήνες".
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς βοηθά ο χορός ανθρώπους με νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]
Στατιστικά χρήσης διαδικτύου και μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε διάφορες ηλικιακές ομάδες στις ΗΠΑ
ΕΕΣ: Εκδήλωση για τα παιδιά του Παραρτήματος Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρίες Βούλας