Η νέα βρετανική κυβέρνηση θέλει να θεσπίσει αυστηρότερους κανόνες για το κάπνισμα σε εξωτερικούς χώρους, προκειμένου να μειώσει τον αριθμό των θανάτων που θα μπορούσαν να αποφευχθούν.

Ο πρωθυπουργός Κίρ Στάρμερ επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του θα λάβει "αποφάσεις σε αυτόν τον τομέα". Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Όπως μετέδωσε πρώτη η εφημερίδα "Sun" και στη συνέχεια άλλα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, το κάπνισμα θα μπορούσε να απαγορευτεί μεταξύ άλλων στις μπυραρίες, έξω από αθλητικές εγκαταστάσεις και ντίσκο, καθώς και σε μικρά πάρκα.

Ο Στάρμερ τόνισε ότι περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο πεθαίνουν κάθε χρόνο από το κάπνισμα. "Πρόκειται για θανάτους που θα μπορούσαν να αποφευχθούν, ένα τεράστιο βάρος για το (Εθνικό Σύστημα Υγείας) NHS και, φυσικά, για τους φορολογούμενους», δήλωσε ο πρωθυπουργός στο περιθώριο μιας επίσκεψης στο Παρίσι.

Οι ενώσεις στον χώρο της εστίασης αντέδρασαν με αγανάκτηση.

Προειδοποίησαν ότι μια εκτεταμένη απαγόρευση δεν θα απέτρεπε τους καπνιστές από τον εθισμό τους, αλλά θα τροφοδοτούσε περαιτέρω τον αφανισμό των παμπ.

Η συντηρητική αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση για κρατικό πατερναλισμό. Οι ειδικοί σε θέματα υγείας, από την άλλη πλευρά, χαιρέτισαν την κίνηση.

Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση των Εργατικών είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι θα επαναφέρει ένα νομοσχέδιο που είχε προτείνει ο απερχόμενος συντηρητικός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το κατώτατο όριο ηλικίας για την αγορά προϊόντων καπνού πρόκειται να αυξηθεί από τα 18 έτη που είναι σήμερα τα επόμενα χρόνια, ώστε οι νεότερες γενιές να μην μπορούν πλέον να καπνίζουν νόμιμα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς - πνευμόνων στην Ελλάδα
Νέο θεραπευτικό μονοπάτι για τη θεραπεία της μεταβολικής ηπατικής νόσου
Επίσκεψη του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη στη Λήμνο