Σε αξιοποίηση του μεγάλου αριθμού ακινήτων που διαθέτει, προχωρεί το υπουργείο Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, προχώρησε σε πρόσκληση ανάληψης του έργου, με ποσό που ανέρχεται σε 10 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως αναφέρεται στην πρόσκληση, που παρατίθεται πιο κάτω, το υπουργείο και κυρίως οι εποπτευόμενοι φορείς του (νοσοκομεία, Οργανισμοί) διαθέτουν μια μεγάλη δεξαμενή ακινήτων διεσπαρμένων τόσο στην ελληνική επικράτεια, όσο και εκτός αυτής.

Μέρος της περιουσίας αυτής στεγάζει τις διάφορες δομές παροχής υπηρεσιών Υγείας, ενώ σημαντικό τμήμα της δεν έχει αξιοποιηθεί επαρκώς ή και καθόλου από τους φορείς ιδιοκτησίας.

Επιπλέον, από τα διαθέσιμα στοιχεία, εντοπίζονται μεγάλες ελλείψεις στους φακέλους των ακινήτων καθώς και μη καταχωρηθέντα ακίνητα.

Έχει, επίσης, γίνει αντιληπτή η ύπαρξη συστηματικών προβλημάτων στα νομικά στοιχεία των ακινήτων, ενώ μεγάλος αριθμός αυτών παρουσιάζει πολλά τεχνικά προβλήματα λόγω εγκατάλειψης.

Την κατάσταση δυσχεραίνει περισσότερο ο διαφορετικός τρόπος κτήσης των ακινήτων (δωρεά, κληροδότημα, απαλλοτρίωση), ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις έχει αντίκτυπο και στις νομικές δεσμεύσεις τους.

Τα παραπάνω αποτελούν σημαντικούς ανασταλτικούς παράγοντες για την καταγραφή, αξιολόγηση και αξιοποίηση των ακινήτων των εποπτευόμενων φορέων, τη στιγμή που η αξιοποίηση της εν λόγω ακίνητης περιουσίας, λόγω του μεγέθους της, θα μπορούσε να αποτελέσει βασικό πυλώνα εσόδων για το ΕΣΥ.

Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας, διά του Τμήματος Αξιοποίησης Περιουσίας Δημοσίου, Κτηματολογίου και Τοπογραφήσεων, είναι αρμόδια για τον προγραμματισμό της αξιοποίησης αυτής της ακίνητης περιουσίας.

Θεωρείται πως είναι προφανής η ανάγκη ανάπτυξης διαδικασιών καταγραφής και αξιολόγησης της ακίνητης περιουσίας καθώς και η δημιουργία σχετικών διαχειριστικών εργαλείων, σε συνδυασμό με την προμήθεια εξοπλισμού και την εκπαίδευση του προσωπικού.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα διαμορφωθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ορθή διαχείριση των διαθέσιμων πόρων και τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση υποδομών και εγκαταστάσεων προς όφελος του εξυπηρετούμενου πληθυσμού και των εργαζομένων του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Η δημόσια δαπάνη που διατίθεται με την παρούσα πρόσκληση - ανακοίνωση πρόθεσης χρηματοδότησης, ανέρχεται σε 10.000.000 ευρώ.

Οι υποψήφιοι δικαιούχοι φορείς υλοποίησης υποβάλλουν αποκλειστικά ηλεκτρονικά την πρόταση τους μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος - ΕΠΑ 2021-2025.

Οι προτάσεις υποβάλλονται μόνο μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΠΑ έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο θηλασμός επηρεάζει το βάρος των νέων μητέρων
Πανυγειονομική κινητοποίηση την Παρασκευή με τα εγκαίνια της ΔΕΘ
Η ετήσια μαστογραφία συμβάλλει στη μεγαλύτερη επιβίωση ασθενών με καρκίνο μαστού