Μετά από μια περίοδο ελαφράς μείωσης, περισσότεροι άνθρωποι στη Γερμανία πεθαίνουν και πάλι από καρδιακές παθήσεις. Σύμφωνα με την έκθεση "German Heart Report - Update 2024" που δημοσιεύθηκε σήμερα, η οποία αναφέρεται στο έτος 2022, 216.944 άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας καρδιακών παθήσεων. Συγκριτικά, το 2021 υπήρχαν μόνο 205.581 θάνατοι.

Αν και η αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος δεν αποτελεί ακόμη αντιστροφή της τάσης στη συνολική εικόνα, πρέπει να αναλυθεί πιο προσεκτικά, τόνισε ο Thomas Voigtländer, πρόεδρος του Γερμανικού Ιδρύματος Καρδιάς.

Στόχος όλων των Ιδρυμάτων που είναι υπεύθυνα για την καρδιολογική ιατρική περίθαλψη πρέπει σαφώς να είναι η μείωση της θνησιμότητας μέσω βελτιώσεων στην πρόληψη, τη θεραπεία και την αποκατάσταση των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτούς τους συσχετισμούς και τις εξελίξεις, το Ίδρυμα Καρδιάς ως οργάνωση ασθενών και οι καρδιολογικές ιατρικές εταιρείες για την καρδιολογία (DGK), για την καρδιοχειρουργική (DGTHG), για την παιδοκαρδιολογία και τις συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες (DGPK) και για την καρδιαγγειακή πρόληψη και αποκατάσταση (DGPR) συμφωνούν ότι πρέπει να επενδυθούν περισσότερα στην καρδιαγγειακή πρόληψη.

Η ετήσια Γερμανική Έκθεση για την καρδιά είναι η πιο ολοκληρωμένη έρευνα για την καρδιολογική, παιδοκαρδιολογική και καρδιοχειρουργική περίθαλψη στη Γερμανία και δείχνει πώς εξελίσσονται η νοσηρότητα και η θνησιμότητα, καθώς και οι διάφορες θεραπευτικές επιλογές για τις καρδιοπάθειες.

Η αυξανόμενη γήρανση της κοινωνίας έχει σημαντική επίδραση σε αυτό. Κατά την περίοδο 2011-2022, το ποσοστό των άνω των 65 ετών αυξήθηκε από 20,7% σε 22,1%, ενώ το ποσοστό των άνω των 80 ετών αυξήθηκε από 5,3% σε 7,3%.

"Η τάση αυτή θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, καθώς οι baby boomers της δεκαετίας του 1950 και του 60 φθάνουν πλέον όλο και περισσότερο σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες", εξήγησε ο Stephan Baldus, πρώην πρόεδρος της DGK.

"Καθώς η κύρια ομάδα καρδιοπαθών βρίσκεται σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες, μπορούμε να αναμένουμε αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων της νόσου στο μέλλον. Πρέπει επειγόντως να προσαρμοστούμε σε αυτό στη Γερμανία και να βελτιώσουμε περαιτέρω την κατάσταση της περίθαλψης".

Το Ίδρυμα Καρδιάς και οι επαγγελματικές εταιρείες είναι θετικοί για το γεγονός ότι η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου σχετικά με τον νόμο για την υγιή καρδιά έδωσε μεγαλύτερη δημόσια προσοχή στην καρδιαγγειακή πρόληψη στη Γερμανία, στην οποία δεν είχε δοθεί επαρκής προσοχή μέχρι σήμερα.

Η έκθεση για την καρδιά αποκαλύπτει επίσης ένα έλλειμμα στον τομέα της πρόληψης και της αποκατάστασης.

Αν και είναι γενικά γνωστό ότι η καρδιακή ανεπάρκεια και ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος προκαλούνται κυρίως από άλλες καρδιακές παθήσεις και παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η έλλειψη άσκησης ή η παχυσαρκία, αυτό εξακολουθεί να τυγχάνει πολύ λίγης προσοχής, λένε οι εκπρόσωποι των εξειδικευμένων εταιρειών.

Αυτό αντικατοπτρίζεται και στην τρέχουσα Έκθεση για την καρδιά: το 2022, υπήρξαν 446.814 περιπτώσεις ενδονοσοκομειακής θεραπείας για καρδιακή ανεπάρκεια, με μόνο 8.349 καταμετρημένες αποκαταστάσεις με κύριες διαγνώσεις την καρδιομυοπάθεια/αποσυμφορημένη καρδιακή ανεπάρκεια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διαλογισμός κατά χρόνιου πόνου
Η τεχνητή νοημοσύνη προλαμβάνει τις περιττές αφαιρέσεις προστάτη
Γεροί "πότες" οι Ελβετοί - Τι δείχνουν πρόσφατα στατιστικά στοιχεία