Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που δίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τη μητρική και βρεφική θνησιμότητα στον κόσμο. Περίπου 300.000 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο κατά την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό. Επιπλέον, πάνω από 2 εκατομμύρια μωρά πεθαίνουν στον πρώτο μήνα της ζωής τους, ενώ περίπου 2 εκατομμύρια ακόμα μωρά γεννιούνται νεκρά.
Με βάση τις τρέχουσες τάσεις, 4 στις 5 χώρες βρίσκονται εκτός τροχιάς για την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων των Ηνωμένων Εθνών για τη βελτίωση της μητρικής επιβίωσης έως το 2030. Επιπλέον, 1 στις 3 χώρες δεν θα πετύχει τους στόχους για τη μείωση των θανάτων νεογνών.
Στην Ελλάδα, αντίστοιχα, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που αφορούν σε γεγονότα φυσικής κίνησης πληθυσμού, το έτος 2023, οι θάνατοι βρεφών ηλικίας κάτω του έτους ανήλθαν σε 248, αυξάνοντας τον δείκτη βρεφικής θνησιμότητας (3,5% έναντι 3,1% το έτος 2022).
Φέτος, η Δ/νση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Τμήμα Γ΄Ανάπτυξης Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας και Πρόληψης του Υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο του εορτασμού της καθιερωμένης Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) που είναι η 7η Απριλίου εκάστου έτους, έχει θέμα το: «Υγιείς αφετηρίες, ελπιδοφόρο μέλλον».
Ο φετινός εορτασμός σηματοδοτεί την έναρξη μιας ετήσιας εκστρατείας ενημέρωσης για την υγεία των μητέρων και των νεογνών, με στόχο τη μείωση της μητρικής και βρεφικής θνησιμότητας και την προώθηση της μακροπρόθεσμης υγείας και ευημερίας των γυναικών.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει την αυξανόμενη ανάγκη τα συστήματα υγείας να αντιμετωπίσουν τα πολλά υποκείμενα προβλήματα υγείας που επηρεάζουν την υγεία των μητέρων και των νεογνών. Αυτά περιλαμβάνουν όχι μόνο τις άμεσες επιπλοκές από τον τοκετό, αλλά και τις ψυχικές διαταραχές, την ακατάλληλη διατροφή (συμπεριλαμβανομένου του υποσιτισμού, της υπερτροφίας και των διατροφικών ελλείψεων), καθώς και την αυξανόμενη επιβάρυνση από τις μη μεταδοτικές ασθένειες.
Στο πλαίσιο ανάπτυξης του θεσμού του Οικογενειακού Προγραμματισμού, το Υπουργείο Υγείας ανέπτυξε Μονάδες και Υπηρεσίες Οικογενειακού Προγραμματισμού σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, ενώ παράλληλα λειτουργούν Σταθμοί Προστασίας Μητέρας-Παιδιού-Εφήβου στο επίπεδο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Στο έργο αυτών συμπεριλαμβάνεται η παροχή υπηρεσιών που σχετίζεται με την υποστήριξη και συμβουλευτική γυναικών και νέων ζευγαριών σε θέματα περιγεννητικής φροντίδας, προαγωγής της υγείας των νεογνών, βρεφών και παιδιών, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση καταστάσεων υγείας και παραπομπή τους σε αρμόδιες υπηρεσίες. Επίσης παρέχονται υπηρεσίες για την υποστήριξη των γυναικών κατά την περίοδο της κύησης, του τοκετού και της λοχείας, του μητρικού θηλασμού, της πρόληψης και της έγκαιρης αντιμετώπισης τυχόν επιπλοκών με στόχο την προάσπιση της υγείας των γυναικών, εμβρύων, νεογνών και βρεφών.
Επιπλέον, σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια έχουν αναπτυχθεί τα Δίκτυα Μαιών Μαιευτών και Αγωγής Υγείας & Πρόληψης, που συμβάλλουν στην ανάπτυξη ειδικότερων δράσεων και παρεμβάσεων που στοχεύουν στην κάλυψη των αναγκών περιγεννητικής υγείας και φροντίδας σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σπόροι Chia: Ποια είναι τα οφέλη τους υγεία
Απάντηση 2ης ΥΠΕ στις καταγγελίες για κενά σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας των νησιών
Ιουλία Τσέτη: Καμία ανησυχία για έλλειψη φαρμάκων - Η πίεση στις ΗΠΑ