Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) είναι μια συχνή διαταραχή που επηρεάζει την ωοθηκική λειτουργία και μπορεί να έχει διάφορες επιπτώσεις στην υγεία της γυναίκας. Τα νέα δεδομένα για τη θεραπεία του PCOS επικεντρώνονται στην εξατομικευμένη προσέγγιση.

«Η διατροφή και η άσκηση παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του PCOS. Η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη και στη ρύθμιση των ορμονών», επισημαίνει ο κ.  Κώστας Παναγιωτίδης MRCOG, MSc (Cardf), MSc (Guildf), MSc (Strg), MD (Strg), Επιμελητής χειρουργός, μαιευτήρας και γυναικολόγος και προσθέτει:
Η φαρμακευτική αγωγή περιλαμβάνει αντισυλληπτικά χάπια για τη ρύθμιση της εμμηνόρροιας και τη μείωση των ανδρογόνων, τα οποία προκαλούν συμπτώματα όπως αυξημένη τριχοφυΐα και ακμή. Επιπλέον, οι γυναίκες που επιθυμούν να μείνουν έγκυες μπορεί να χρειαστούν φάρμακα για την πρόκληση ωορρηξίας, όπως η κλομιφαίνη ή οι γοναδοτροπίνες.

Για τις γυναίκες που έχουν προβλήματα γονιμότητας, οι θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF) μπορούν να αποτελέσουν μια επιλογή. Η τεχνολογία αυτή έχει εξελιχθεί σημαντικά και μπορεί να προσφέρει λύσεις σε πολλές γυναίκες με PCOS.

Η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του PCOS, όπως η ανώμαλη εμμηνόρροια, η ακμή και η αυξημένη τριχοφυΐα, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής. Είναι σημαντικό να υπάρχει συνεχής παρακολούθηση και συνεργασία με τον γυναικολόγο για την προσαρμογή της θεραπείας ανάλογα με τις ανάγκες της γυναίκας».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μετάφραση στην ελληνική γλώσσα της Δήλωσης Πολιτικής της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας σχετικά με το ρόλο του φαρμακείου στον δια βίου εμβολιασμό 
Μικροπλαστικά εισχωρούν και στον εγκέφαλο: Πιθανή πύλη εισόδου η αναπνοή
Στο "Γ. Γεννηματάς" ο Φώτης Κουβέλης - Τι αναφέρουν οι πληροφορίες