Η απώλεια βάρους θα μπορούσε όχι μόνο να έχει θετική επίδραση στην αντίσταση στην ινσουλίνη και στα επίπεδα ανδρογόνων σε υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), αλλά και να αυξήσει τη συχνότητα της εμμηνόρροιας. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας πρόσφατης ανασκόπησης.

Με επιπολασμό περίπου 15%, το PCOS είναι η πιο συχνή ενδοκρινολογική διαταραχή στις γυναίκες γόνιμης ηλικίας.

Η κλινική εικόνα είναι πολύπλοκη και χαρακτηρίζεται από κλινικό ή βιοχημικό υπερανδρογονισμό, δυσλειτουργία των ωοθηκών και πολυκυστικές ωοθήκες στο υπερηχογράφημα ή αυξημένα επίπεδα αντι-μυλλέριας ορμόνης.

Σύμφωνα με τη διεθνή κατευθυντήρια γραμμή του 2023, για τη διάγνωση πρέπει να πληρούνται δύο από τα τρία αυτά κριτήρια και να αποκλείονται άλλα αίτια.

Η κλινική εικόνα είναι ετερογενής. Για παράδειγμα, μπορεί να εμφανιστούν δερματολογικά συμπτώματα, όπως ο υπερτρίχωση ή η ακμή, αναπαραγωγικά συμπτώματα, όπως ακανόνιστοι έμμηνοι κύκλοι ή υπογονιμότητα, μεταβολικά συμπτώματα, όπως αντίσταση στην ινσουλίνη ή μεταβολικό σύνδρομο και ψυχολογικά συμπτώματα, όπως κατάθλιψη. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς είναι υπέρβαροι.

Ποσοτικοποίηση των επιπτώσεων της απώλειας βάρους

Αν και οι κλινικές κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν απώλεια βάρους, οι επιπτώσεις στις κλινικές εκδηλώσεις του PCOS είναι εν μέρει ασαφείς, γράφει ομάδα εργασίας με επικεφαλής τη δρα Jadine Scragg από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο περιοδικό "Annals of Internal Medicine". Με τη βοήθεια μιας συστηματικής ανασκόπησης, θέλησαν τώρα να ποσοτικοποιήσουν αυτές τις επιδράσεις.

Η ομάδα ανέλυσε τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες που συνέκριναν παρεμβάσεις απώλειας βάρους με τη συνήθη φροντίδα, συμπεριλαμβανομένων παρεμβάσεων απώλειας βάρους χαμηλής έντασης.

Η πρωταρχική ανάλυση περιελάμβανε 29 συγκρίσεις με συνολικά 1529 συμμετέχοντες. 13 από αυτές τις μελέτες είχαν υψηλό κίνδυνο μεροληψίας. Δώδεκα από τις μελέτες διερεύνησαν συμπεριφορικές παρεμβάσεις, εννέα διερεύνησαν τους αγωνιστές GLP1 λιραγλουτίδη, εξενατίδη ή αγλουτίδη του ποδιού και οι υπόλοιπες οκτώ διερεύνησαν άλλα φάρμακα για την απώλεια βάρους. Η μέση απώλεια βάρους ήταν 3,78 kg.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη μειώνεται, η συχνότητα της εμμηνόρροιας αυξάνεται

Η ομάδα ανέφερε ότι οι παρεμβάσεις απώλειας βάρους συνδέθηκαν με σημαντικές βελτιώσεις στον λεγόμενο δείκτη HOMA, στον δείκτη ελεύθερων ανδρογόνων (FAI) και στην εμμηνορροϊκή συχνότητα.

Ο λεγόμενος δείκτης HOMA (Homeostasis Model Assessment for Insulin Resistance), ο οποίος εκτιμά την ενδογενή αντίσταση στην ινσουλίνη, μειώθηκε κατά 0,45.

Σε μια τιμή κάτω από 2, η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι απίθανη- εάν είναι μεταξύ 2,5 και 5, είναι πιθανή.

Ο FAI - ένας κλινικός δείκτης βιοχημικού υπερανδρογονισμού - μειώθηκε στο 2,03. Στις γυναίκες, η τιμή αυτή είναι συνήθως κάτω από 5,5, ανεξαρτήτως ηλικίας, και στους νέους άνδρες μεταξύ 21 και 30 ετών είναι μεταξύ 36 και 155.

Οι ερευνητές αναφέρουν επίσης ότι η συχνότητα της εμμήνου ρύσεως αυξήθηκε κατά 2,64 εμμηνορρυσίες ανά έτος.

"Εξ όσων γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη ανασκόπηση που δείχνει μια κλινικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ παρεμβάσεων απώλειας βάρους και βελτίωσης της συχνότητας της εμμηννόρροιας, ενός σημαντικού δείκτη της μετέπειτα γονιμότητας και ενός σημαντικού τελικού σημείου για τις γυναίκες", γράφουν.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις για τον υψοδερμισμό

Η ομάδα δεν βρήκε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η απώλεια βάρους έχει θετική επίδραση στον υψοδερμισμό, στην ποιότητα ζωής ή σε άλλες ορμόνες του φύλου.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στην ανεπάρκεια των δεδομένων, λένε.

Οι παρεμβάσεις απώλειας βάρους σχετίζονταν με βελτιώσεις σε ορισμένα σημαντικά χαρακτηριστικά του PCOS, καταλήγουν οι ερευνητές.

"Οι κλινικοί γιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα αποτελέσματα για να συμβουλεύουν τις γυναίκες με PCOS σχετικά με τις αναμενόμενες βελτιώσεις στους δείκτες του PCOS μετά την απώλεια βάρους και να παραπέμπουν τις ασθενείς σε κατάλληλες παρεμβάσεις".

Πηγές:
Annals of Internal Medicine

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απαλλαγή από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη όλων των συνταξιούχων με αναπηρία ζητά η ΕΣΑμεΑ  
Το Αγρίνιο στο πλευρό της τρίτης ηλικίας
Το «προΣfΕΕρουμε» στο Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρίες στη Βούλα Αττικής