Πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Κίνα υποδεικνύει ότι η παχυσαρκία επηρεάζει και την ψυχική υγεία.

Ο πέραν του φυσιολογικού εύρους ΔΜΣ στην παιδική ηλικία θα μπορούσε να αυξάνει τον κίνδυνο σχιζοφρένειας στην ενήλικο ζωή, αναφέρει η έρευνα στο Science Advances.

Αναλύθηκαν στοιχεία που συλλέχτηκαν από ερευνητές στο Psychiatric Genomics Consortium καθ΄ και από το FinnGen.

Η μελέτη εξέτασε αν η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία θα μπορούσε να προβλέπει την ανάπτυξη θεμάτων ψυχικής υγείας όπως: κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, σχιζοφρένιας και  Alzheimer στην ενήλικο ζωή.

Τα ευρήματα δεν ανακάλυψαν σχέση μεταξύ παιδικής παχυσαρκίας και των περισσοτέρων παθήσεων ψυχικής υγείας εκτός από τη σχιζοφρένεια.

Επίσης φάνηκε ότι η σχέση ήταν ανεξάρτητη από την παχυσαρκία σε μεγαλύτερη ηλικία ή από άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής.

Σε χωριστή ανάλυση οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι άνθρωποι που ως παιδιά δεν ήταν παχύσαρκοι αλλά πάχυναν στην ενήλικο ζωή είχαν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένειας ή ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής.

Ενας πιθανός μηχανισμός είναι ότι η παιδική παχυσαρκία μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε αλλαγές στην εγκεφαλική δομή και λειτουργία σε μια ζωτικής σημασίας περίοδο νευροανάπτυξης που με τη σειρά της μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη ψυχικών διαταραχών.

Επίσης, αλλαγές στη σύνθεση και λειτουργία του εντερικού μικροβιώματος που συχνά συνδέονται με την παχυσαρκία ενδεχομένως μπορεί να παίζουν ρόλο στην παθογένεση της σχιζοφρένειας.

Πηγές:
Science Advances.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
23ο Συνέδριο HealthWorld στις 23 – 24 Σεπτεμβρίου
5ο ‘’GODay…Με την έγκαιρη διάγνωση έχεις τον χρόνο!’’
Διατροφικές διαταραχές: Μη φυσιολογικά επίπεδα ηλεκτρολυτών συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου