Ερευνητές ανακάλυψαν νέο τρόπο αξιολόγησης της σοβαρότητας των διατροφικών διαταραχών που θα μπορούσε να βελτιώσει την περίθαλψη και να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου.

Πρόσφατη έρευνα υποδεικνύει ότι η παρακολούθηση διαταραχών ηλεκτρολυτών σε ανθρώπους με διατροφικές διαταραχές είναι ζωτικής σημασίας, καθώς αυτές οι ανωμαλίες συνδέονται με σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο.

Διαταραχή στους ηλεκτρολύτες μπορεί να υποκρύπτει προβλήματα υγείας, όπως αφυδάτωση, καρδιαγγειακή ή νεφρική νόσο.

Άνθρωποι με διατροφικές διαταραχές έχουν υψηλότερο κίνδυνο μη φυσιολογικών επιπέδων λόγω αφυδάτωσης ή χρήσης καθαρτικών.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Psychiatry, το 32% ανθρώπων με διατροφική διαταραχή έχει μη φυσιολογικά επίπεδα ηλεκτρολυτών.

Ο Dr. Nicholas Fabiano, δήλωσε ότι τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της εξέτασης για τα επίπεδά τους σε ανθρώπους με διατροφικές διαταραχές και στη συνέχεια της ανάληψης δράσης για την πιθανή μείωση του κινδύνου θνησιμότητας ή άλλων σοβαρών εξελίξεων.

Tα ευρήματα προέκυψαν από μελέτη σε 6.000 συμμετέχοντες από το Οντάριο που διαγνώστηκαν με διατροφική διαταραχή.

Η ηλικία τους ήταν 13 ετών και άνω και υποβλήθηκαν σε εξέταση για το επίπεδο ηλεκτρολυτών εντός ενός έτους από τη διάγνωση.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι 1.987 συμμετέχοντες (32%) είχαν ανωμαλία ηλεκτρολυτών.

Από αυτούς με διαταραχή ηλεκτρολυτών, το 16% πέθανε σε σύγκριση με 6% των συμμετεχόντων χωρίς ανωμαλία.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν γιατρούς να αξιολογήσουν καλύτερα τη σοβαρότητα μιας διατροφής διαταραχής.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Χαμηλότερες οι αποδοχές των υγειονομικών το 2024 σε σχέση με το 2011 [πίνακας]
Festival Alzheimer 2024
Βιταμίνη D: Πώς ωφελεί την υγεία