Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Ημερίδας του Συλλόγου ‘’Επιστρέφω’’ με τη συμβολή Καθηγητών Πανεπιστημίων και Διευθυντών όλων των φορέων της Δημόσιας Ψυχικής Υγείας από την Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Πάτρα, Κρήτη, ειδικών επιστημόνων από άλλους επιστημονικούς φορείς, εκπροσώπους συλλόγων εργαζομένων στα Νοσοκομεία, Εκπαιδευτικών, Γονέων. Την Ημερίδα χαιρέτησαν εκπρόσωποι Κομμάτων, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Αντιδήμαρχος του Δήμου της Αθήνας και παρακολούθησαν γονείς πασχόντων και ειδικοί επιστήμονες από τις κοινωνικές υπηρεσίες Δήμων και Νοσοκομείων.
Οι Εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων αλλά και οι Παρεμβάσεις όλων των φορέων σε σχέση με τη φύση και τον χαρακτήρα των ΔΠΤ αλλά και τον τρόπο αντιμετώπισής τους κατέληξαν σε ορισμένα γενικά συμπεράσματα και στην εξειδίκευση συγκεκριμένων προτάσεων που παραθέτει σε υπόμνημα ο Σύλλογος:
Α. Οι ΔΠΤ είναι πολυπαραγοντικές ψυχικές ασθένειες αποτελούν πλέον και στη χώρα μας ένα κοινωνικό φαινόμενο, που έχει πάρει διαστάσεις μεγαλύτερες από τα ναρκωτικά. Τα τελευταία χρόνια επεκτείνονται και στα δύο φύλα και με τάσεις επέκτασης σε σημαντικά μικρότερες αλλά και μεγαλύτερες ηλικίες.
Για αυτό απαιτείται η συστηματική έρευνα και η καταγραφή του φαινομένου με τη διαμόρφωση κατάλληλου ερωτηματολογίου από τους ειδικούς των ΑΕΙ και των δημόσιων φορέων ψυχικής υγείας των ΔΠΤ και την ανάλογη χρηματοδότηση
Η περίθαλψή τους απαιτεί πολλές επιστημονικές ειδικότητες (ψυχίατρο, ψυχολόγο, παιδίατρο, παθολόγο, διατροφολόγο, κοινωνικό λειτουργό κ.α.) που πρέπει να έχουν την ανάλογη εξειδίκευση και μπορεί να παρασχεθεί από εξειδικευμένες Δημόσιες Δομές Ψυχικής Υγείας.
Απαιτείται η ενίσχυση των υπαρχουσών Δομών, η δημιουργία νέων κυρίως στο τομέα της ΑΒάθμιας Φροντίδας και η δημιουργία αντίστοιχων δομών τουλάχιστον στις Υγειονομικές περιφέρειες της χώρας.
Στο τομέα της ΑΒάθμιας Φροντίδας η δημιουργία Κέντρων Ημέρας για Εφήβους και Νεαρούς ενηλίκους αλλά και για ενηλίκους θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο Δημόσιων Δομών Ψυχικής Υγείας στο πλαίσιο των παιδοψυχιατρικών και ψυχιατρικών δομών του ΕΣΥ που θα πρέπει να στελεχωθούν με ειδικούς επιστήμονες.
Β. Οι ΔΠΤ έχουν εξελιχθεί σε ένα σοβαρό ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα αφού η βιομηχανία της ομορφιάς, της δίαιτας, της γυμναστικής προβάλλουν για καθαρά εμπορικούς λόγους “ το ισχνό γυναικείο πρότυπο” και το «χτίσιμο του καλογυμνασμένου σώματος» από τα ΜΜΕ και «κοινωνικά δίκτυα». Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες ψυχικές ασθένειες, οι ΔΠΤ αποσιωπώνται με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ουσιαστική ενημέρωση.
Ως εκ τούτου είναι επείγουσα η ανάγκη δημιουργίας ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής ανάλογου του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη Διατροφή και τις Διαταραχές Διατροφής που είχε καταρτισθεί από το Υπουργείο Υγείας για την περίοδο 2008 – 2018 και ουδέποτε εφαρμόσθηκε.
Γ. Στο πλαίσιο ενός τέτοιου Σχεδίου απαιτείται ενίσχυση της πρόληψης με ενημέρωση και εκπαίδευση της νεολαίας και των οικογενειών, καλά οργανωμένες Ενημερωτικές και Συμβουλευτικές Δράσεις των κοινωνικών υπηρεσιών Αβάθμιων ΟΤΑ που θα πρέπει να στελεχωθούν από εξειδικευμένο προσωπικό. Με επιστημονικά επεξεργασμένα προγράμματα που να βασίζονται και στη βιωματική εμπειρία αποθεραπευθέντων, με ενημερωτικά σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς και γονείς με εμπλοκή των αντίστοιχων ΑΕΙ, Φορέων Δημόσιας ψυχικής υγείας, των Συλλόγων των Εκπαιδευτικών και των Γονέων.
Το παρόν υπόμνημα που στηρίζουν οι φορείς που παρευρέθηκαν εξουσιοδοτείται το ΔΣ του ‘’Επιστρέφω’’ να καταθέσει στα αρμόδια Υπουργεία και στην Πολιτική Ηγεσία της χώρας.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δουλειά με ορθοστασία: Πώς να ανακουφίσετε τα πόδια σας
Η Bayer εξασφαλίζει δικαιώματα σε φάρμακο για την καρδιά με συμφωνία εκατομμυρίων
Υγεία: Γιατροί, οδοντίατροι, εργαζόμενοι συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία της Τετάρτης