Κάδμιο, ουράνιο, κοβάλτιο. Αυτά και άλλα μέταλλα του περιβάλλοντος μπορούν να συσσωρευτούν στο σώμα και να επιδεινώσουν την καρδιοπάθεια, αναφέρει νέα έρευνα.
Η Katlyn McGraw, δήλωσε ότι τα ευρήματα της νέας έρευνας υπογραμμίζουν τη σημασία του να λαμβάνεται υπόψη η έκθεση ως σημαντικός παράγοντας κινδύνου για αρτηριοσκλήρυνση και καρδιαγγειακή νόσο.
Οι ερευνητές του Columbia ανακάλυψαν οτι καθώς τα επίπεδα διαφόρων μετάλλων αυξάνονταν στα δείγματα ούρων συμμετεχόντων αυξάνονταν και οι ενδείξεις πιο σκληρών, με μεγαλύτερη ασβέστωση αρτηριών- σημαντικό συστατικό καρδιοπάθειας.
Η ομάδα εξέτασε συγκεκριμένα στην αρτηριοσκλήρυνση.
Οι ερευνητές ανέτρεξαν σε βάση δεδομένων 6.400 Aμερικανών μεσηλίκων και ηλικιωμένων που δεν είχαν καρδιοπάθεια όταν εντάχθηκαν στην έρευνα, μεταξύ 2000 και 2002.
Σε δείγματα ούρων εξετάστηκαν τα επίπεδα κάθε συμμετέχοντα για 6 μέταλλα του περιβάλλοντος που είναι γνωστό πως συνδέονται με καρδιοπάθεια: Κάδμιο, βολφράμιο, κοβάλτιο, χαλκό, ουράνιο και ψευδάργυρο.
Οι άνθρωποι συνήθως εκτίθενται στο κάδμιο μέσω καπνίσματος ενώ τα άλλα 5 μέταλλα συνδέονται με γεωργικά λιπάσματα, μπαταρίες, παραγωγή πετρελαίου, εξόρυξη, συγκόλληση και παραγωγή πυρηνικής ενέργειας.
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 4 ομάδες -από τις χαμηλότερες έως τις υψηλότερες συγκεντρώσεις στα ούρα των διαφόρων μετάλλων.
Για το κάδμιο, άνθρωποι στο υψηλότερο τεταρτημόριο είχαν επίπεδα ασβέστωσης αρτηριών 75% υψηλότερα σε διάστημα 10 ετών σε σύγκριση με αυτούς στο χαμηλότερο τεταρτημόριο.
Για το βολφράμιο, ουράνιο και κοβάλτιο τα ποσοστά ήταν 45%, 39%, και 47% υψηλότερα αντίστοιχα.
Άνθρωποι με τα υψηλότερα επίπεδα στα ούρα χαλκού και ψευδάργυρου είχαν επίπεδα ασβέστωσης 33% και 57% υψηλότερα αντίστοιχα έναντι αυτών με τα χαμηλότερα επίπεδα.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Cardiology.
Πηγές:
Journal of the American College of Cardiology.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματική θεραπεία πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου
Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χαλαρώνουμε