Ειδικοί πνευμονολόγοι στην Αυστρία ζήτησαν τη δημιουργία ενός προγράμματος έγκαιρης ανίχνευσης για τον καρκίνο του πνεύμονα, παρόμοιο με εκείνο για τον καρκίνο του μαστού.

"Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι πλέον πολύ καλά θεραπεύσιμος χάρη στην τεράστια αύξηση των γνώσεων τα τελευταία χρόνια», εξήγησε ο Bernd Lamprecht, πρόεδρος της Αυστριακής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ÖGP).

"Η ουσία του θέματος είναι ότι συνήθως ανακαλύπτεται μόνο σε πολύ προχωρημένο στάδιο λόγω της έλλειψης πρώιμων συμπτωμάτων". Οι θεραπευτικές επιλογές είναι τότε πολύ περιορισμένες.

"Με τη χρήση ενός καλά μελετημένου προγράμματος έγκαιρης ανίχνευσης του καρκίνου του πνεύμονα, ο χρόνος διάγνωσης μπορεί να μετακινηθεί σημαντικά προς τα εμπρός. Αυτό μας επιτρέπει να παρεμβαίνουμε θεραπευτικά πολύ νωρίτερα και να μειώνουμε τη θνησιμότητα στις ομάδες κινδύνου", δήλωσε.

Κατά τη διάρκεια του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα, θα μπορούσαν επίσης να εντοπιστούν άλλες σοβαρές, ακόμη ασυμπτωματικές ασθένειες των πνευμόνων ως δευτερογενή ευρήματα, αναφέρει.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι οι καπνιστές με μέση ηλικία 39 ετών, οι οποίοι καπνίζουν ένα πακέτο την ημέρα για περίπου 16 χρόνια και εξακολουθούν να έχουν φυσιολογική πνευμονική λειτουργία, εμφανίζουν ήδη αλλαγές στην αξονική τομογραφία που προβλέπουν απώλεια της πνευμονικής λειτουργίας τα επόμενα χρόνια. "Το να μην αρχίσει κανείς να καπνίζει εξ αρχής είναι αναμφίβολα η καλύτερη επιλογή, αλλά η διακοπή του καπνίσματος αποδίδει πάντα σε οποιαδήποτε ηλικία, τονίζουν οι ειδικοί ιατροί.

Η κλιματική αλλαγή έχει επίσης αντίκτυπο στην υγεία των πνευμόνων. Οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και οι μεγάλες περίοδοι καύσωνα είναι ιδιαίτερα σκληρές για τα άτομα με πνευμονικές παθήσεις.

Εκτός από το να μην καπνίζει κανείς και να ασκείται αρκετά, οι ειδικοί συνιστούν εμβολιασμούς κατά των λοιμώξεων που επηρεάζουν τους πνεύμονες, όπως η CoViD, η γρίπη, η ποιότητα του αέρα και να ληφθούν μέτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αυξάνεται στα €200 εκατ. η επιδότηση του clawback για τις φαρμακευτικές
Η ψυχολογία των συνηθειών: Γιατί αγωνιζόμαστε να αλλάξουμε και πώς να πετύχουμε αλλαγή
FairLife Lung Cancer Care: Το #2 Podcast για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα