'Ερευνα του University of Virginia που διήρκεσε 19 χρόνια, έδειξε κάτι που μπορεί να οδηγήσει ορισμένους νέους ενήλικες σε άγχος και κατάθλιψη.

Ερευνητές διαπίστωσαν ότι έφηβοι που δυσκολεύονταν να δημιουργηθούν και να διατηρήσουν ουσιαστικές φιλίες ήταν πιο πιθανό να έχουν αρνητικά συναισθήματα και φτωχή αυτοαντίληψη μεταξύ 27 κα 32 ετών.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 169 ανθρώπους με έναρξη την ηλικία των 13 ετών και ανέλυσαν αναφορές των ιδίων, των γονέων και των φίλων τους.

Οι ερευνητές εστίασαν στις ποιότητες των κοινωνικών σχέσεων όπως αναφέρθηκαν από άλλους ανθρώπους και όχι μόνο από τους συμμετέχοντες.

Η μελέτη έδειξε ότι οι φτωχές ποιότητες στις σχέσεις δεν επηρεάζουν μόνο την ψυχική ευεξία αλλά προβλέπουν  και ότι κάποιος θα είναι λιγότερο υγιής σωματικά.

Η φτωχή ποιότητα σχέσεων επίσης προέβλεπε υψηλή φλεγμονή και υψηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης.

Οι γονείς, ως πρώτο και πιο σημαντικό βήμα θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τις σχέσεις των εφήβων.

Οι έφηβοι αισθάνονται ότι αυτές οι σχέσεις θα είναι ζωτικής σημασίας για τη μελλοντική τους ευεξία, σημείωσαν οι ερευνητές. Επομένως, η αναγνώριση περιπτώσεων ψυχικής δυσφορίας είναι σημαντική και χρειάζεται να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

Για εφήβους που παλεύουν να έχουν ουσιαστικές φιλίες, η συμβουλευτική είναι σημαντικό βήμα. Οι γονείς, σημειώνουν οι ερευνητές, θα πρέπει επίσης να ενθαρρύνουν τους εφήβους να συμμετέχουν σε ομαδικές δραστηριότητες, όπως αθλήματα ή θεατρικές ομάδες.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Development and Psychopathology.

Πηγές:
Development and Psychopathology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Παιδιά με κάταγμα και έλλειψη βιταμίνης D αναρρώνουν πιο αργά [μελέτη]
Ρίγανη: Αρωματική αλλά και υγιεινή
Τεχνητή γονιμοποίηση: Εξετάζεται παρέμβαση στην ανάπτυξη του εμβρύου