Σύμφωνα με Ελβετούς επιστήμονες, οι εργαζόμενοι με πλήρες ωράριο εργασίας έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
Όπως έδειξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ σε νέα μελέτη, οι εργαζόμενοι με 100% φόρτο εργασίας έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο από ό,τι άτομα με άλλες επαγγελματικές διαδρομές.
Οι λόγοι για το γεγονός αυτό είναι ακόμη ασαφείς. Ωστόσο, το Ελβετικό Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών (SNSF) ανακοίνωσε σήμερα ότι αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις γυναίκες.
Το SNSF υποστήριξε τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε τώρα στο περιοδικό "Scientific Reports".
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι γυναίκες που εργάζονται με πλήρη απασχόληση έχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου συγκριτικά με τις γυναίκες που φροντίζουν κατεξοχήν το νοικοκυριό και τα παιδιά.
Ωστόσο, οι αυτοαπασχολούμενοι άνδρες έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο από ό,τι οι μισθωτοί άνδρες.
Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα αναλύοντας την επαγγελματική πορεία περισσότερων από 12.500 γυναικών και ανδρών που γεννήθηκαν μεταξύ 1915 και 1945 από 14 χώρες της Ευρώπης.
Βρήκαν οκτώ διαφορετικές μορφές απασχόλησης μεταξύ των γυναικών που αναλύθηκαν. Αυτές περιλάμβαναν, για παράδειγμα, "κυρίως εργαζόμενες με πλήρη απασχόληση", "κυρίως εργαζόμενες στο νοικοκυριό που φροντίζουν άλλους", "εργαζόμενες με πλήρη απασχόληση και στη συνέχεια κυρίως εργαζόμενες στο νοικοκυριό που φροντίζουν άλλους" ή "κυρίως άνεργες".
Αντίθετα, οι μορφές απασχόλησης μεταξύ των ανδρών που μελετήθηκαν ήταν πιο τυποποιημένες. Οι ερευνητές διαχώρισαν τις μορφές απασχόλησης μόνο σε δύο κατηγορίες "κυρίως εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης" και "κυρίως αυτοαπασχολούμενοι".
Σύμφωνα με το SNSF, η επικεφαλής της μελέτης Rose van der Linden υποθέτει ότι ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου συνδέεται με συμπεριφορές που είναι πιο συνηθισμένες μεταξύ των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης.
Ωστόσο, τα αποτελέσματα έχουν προσαρμοστεί για γνωστούς παράγοντες κινδύνου καρκίνου, όπως το αλκοόλ, το κάπνισμα, ο δείκτης μάζας σώματος, η διατροφή και η έλλειψη άσκησης. Συνεπώς, πρέπει να πρόκειται για διαφορετική συμπεριφορά.
Το γεγονός ότι η επίδραση ήταν ισχυρότερη στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι οι εργαζόμενες γυναίκες εκτίθενται σε περισσότερο στρες από ό,τι οι άνδρες, θεωρεί η van der Linden.
Είναι επίσης πιθανό ότι έκαναν λιγότερο ικανοποιητική εργασία, η οποία ήταν πιθανότερο να οδηγήσει σε κατάθλιψη, ή ότι έπρεπε να αντιμετωπίσουν έναν ανθυγιεινό συνδυασμό εργασίας και οικιακής εργασίας.
Ο λόγος για τον χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου μεταξύ των αυτοαπασχολούμενων ανδρών σε σχέση με τους μισθωτούς άνδρες μπορεί επίσης μόνο να υποτεθεί. "Μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι αυτοαπασχολούμενοι έχουν περισσότερα κίνητρα να φροντίζουν την υγεία τους, επειδή είναι πιο πιθανό να χάσουν τη δουλειά τους αν αρρωστήσουν", δήλωσε η ερευνήτρια.
Τα ερωτήματα αυτά πρόκειται τώρα να διευκρινιστούν σε περαιτέρω μελέτες.
Πηγές:
SNSF - Scientific Reports
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η μετφορμίνη θα μπορούσε να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του καρκίνου στον πνεύμονα [μελέτη]
Α. Γεωργιάδης: Όλες μας οι μεταρρυθμίσεις έχουν στόχο να δουλέψει καλύτερα το δημόσιο σύστημα υγείας
Ποια είναι τα οφέλη της λεβάντας στην υγεία