Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού. Με 70.550 νέα περιστατικά κάθε χρόνο στη Γερμανία, ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου στις γυναίκες. Τα τρέχοντα ερευνητικά ευρήματα δείχνουν ότι τα καρκινικά κύτταρα του μαστού μπορούν να μεταβιβάσουν τις επιθετικές τους ιδιότητες σε γειτονικά καρκινικά κύτταρα και έτσι να επηρεάσουν το σχηματισμό μεταστάσεων.

Μια ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Münster διερευνά λεπτομερώς αυτή τη διαδικασία προκειμένου να εντοπίσει νέους στόχους για στοχευμένες θεραπείες. Το έργο χρηματοδοτείται από τη Γερμανική Βοήθεια για τον Καρκίνο (Deutsche Krebshilfe) με περίπου 230.000 ευρώ.

Όταν ένας όγκος αναπτύσσεται ιδιαίτερα γρήγορα και σχηματίζει μεταστάσεις, χαρακτηρίζεται ως "επιθετικός'. Μπορεί επίσης να γίνει διάκριση μεταξύ επιθετικών και μη επιθετικών κυττάρων εντός ενός όγκου, καθώς δεν είναι όλα τα κύτταρα ενός όγκου ικανά να μεταναστεύσουν και να σχηματίσουν μεταστάσεις. Ωστόσο, συχνά τα επιθετικά, μεταστατικά κύτταρα είναι αυτά που είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στη θεραπεία.

Η επιθετικότητα μεταδίδεται

Η Δρ Nancy Adriana Espinoza Sánchez από το Τμήμα Γυναικολογίας και Μαιευτικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Münster ανακάλυψε ότι τα καρκινικά κύτταρα του μαστού μπορούν να μεταβιβάσουν τα επιθετικά χαρακτηριστικά τους. Αυτό σημαίνει ότι ένα κύτταρο με υψηλό δυναμικό μετανάστευσης και μετάστασης μπορεί να μεταφέρει αυτό το δυναμικό σε ένα γειτονικό κύτταρο χωρίς επιθετικές ιδιότητες.

"Η λεγόμενη "πλευρική μετάδοση της επιθετικότητας" οδηγεί σε υψηλότερο αριθμό καρκινικών κυττάρων του μαστού που κάνουν μετάσταση και έτσι υποβαθμίζει τη θεραπευσιμότητα ενός όγκου", λέει η Espinoza Sánchez. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πώς ακριβώς λαμβάνει χώρα αυτή η μετάδοση. Το ερευνητικό πρόγραμμα διεξάγεται από κοινού με το Τμήμα Ακτινοθεραπείας - Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Münster.

Πώς επικοινωνούν τα κύτταρα;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους τα κύτταρα ανταλλάσσουν πληροφορίες μεταξύ τους. Οι σηματοδοτικές ουσίες διαβιβάζονται σε ένα γειτονικό κύτταρο είτε απευθείας είτε συσκευασμένες σε ένα μεταφερόμενο πακέτο - το αποκαλούμενο εξώσωμα. Πρόσφατα ευρήματα δείχνουν ότι οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ καρκινικών κυττάρων μέσω εξωσωμάτων παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη των όγκων και στη δημιουργία μεταστάσεων.

Προσέγγιση για στοχευμένες θεραπείες

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την Espinoza Sánchez υπoθέτει ότι η μεταφορά επιθετικών ιδιοτήτων μεταξύ των καρκινικών κυττάρων του μαστού πραγματοποιείται μέσω των εξωσωμάτων. Για τον σκοπό αυτό, οι επιστήμονες διερευνούν την πρωτεΐνη syndecan-1, η οποία είναι γνωστό ότι παίζει ρόλο στον σχηματισμό των εξωσωμάτων.

Εάν η συνδεκάνη-1 εμπλέκεται στη μεταφορά επιθετικών ιδιοτήτων μεταξύ των καρκινικών κυττάρων του μαστού, η αναστολή της πρωτεΐνης θα μπορούσε να αποτελέσει μια πιθανή θεραπευτική επιλογή για τους επιθετικούς όγκους του μαστού.

"Χρειαζόμαστε νέες θεραπευτικές επιλογές για τον καρκίνο του μαστού, ιδίως για τις ιδιαίτερα επιθετικές, ανθεκτικές στη θεραπεία παραλλαγές. Το ερευνητικό έργο της Dr Espinoza Sánchez αποτελεί μια πολύ καινοτόμο προσέγγιση και αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη νέων στοχευμένων θεραπειών», λέει ο Gerd Nettekoven, πρόεδρος του εκτελεστικού συμβουλίου της "German Cancer Aid".

 Ιστορικό

Η Γερμανική Βοήθεια για τον Καρκίνο ιδρύθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 1974 από τη δρα Mildred Scheel. Στόχος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης είναι η καταπολέμηση του καρκίνου σε όλες τις μορφές του. Με το σύνθημα "Βοήθεια Έρευνα. Ενημέρωση" το German Cancer Aid Foundation υποστηρίζει έργα και πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης, της διάγνωσης, της θεραπείας, της ιατρικής μεταχείρισης και της ψυχοκοινωνικής φροντίδας, συμπεριλαμβανομένης της αυτοβοήθειας για τον καρκίνο.

Τα καθήκοντά του επεκτείνονται επίσης σε δραστηριότητες έρευνας και πολιτικής υγείας. Είναι συνιδρυτής του "Εθνικού Σχεδίου για τον Καρκίνο" και εταίρος της "Εθνικής Δεκαετίας κατά του Καρκίνου". Το  German Cancer Aid είναι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός δωρητής για την καταπολέμηση του καρκίνου - συμπεριλαμβανομένης της έρευνας για τον καρκίνο - στη Γερμανία.

Χρηματοδοτεί όλες τις δραστηριότητές της αποκλειστικά από δωρεές και εθελοντικές συνεισφορές του κοινού.

Πηγές:
Deutsche Krebshilfe

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΜΑ: 'Ερευνα για αυτοκτονικές σκέψεις από φάρμακα για φαλάκρα - προστάτη
20ο Μεσογειακό Συνέδριο Νεότητας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου Ατλάντις
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει την κρέμα delgocitinib της LEO Pharma για ενήλικες με μέτριο έως σοβαρό χρόνιο έκζεμα άκρας χειρός