Το ραδόνιο, ακόμα και σε χαμηλά επίπεδα ενδεχομένως μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο λευχαιμίας στα παιδιά, έδειξε νέα έρευνα του Oregon State University.

Το ραδόνιο είναι αέριο που παράγεται από τη διάσπαση του ουρανίου  και βρίσκεται σε ορισμένα πετρώματα και εδάφη. Όταν διαφύγει από το έδαφος εκλύει ραδιενεργά σωματίδια που μπορούν να εισχωρήσουν στο σώμα και να βλάψουν το DNA.

Αν και διαλύεται γρήγορα σε ανοιχτό αέρα, σε εσωτερικό χώρο μπορεί ευκολία να φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα. Το αέριο είναι άχρωμο, άοσμο και μπορεί εύκολα να φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα.

Ο σχεδιασμός της έρευνας επιτρέπει μόνο τον εντοπισμό στατιστικών συσχετισμών και την ανάπτυξη υποθέσεων επομένως χρειάζονται έρευνές που θα μπορούν καλύτερα να διαπιστώσουν αν η έκθεση στο ραδόνιο προκαλεί λευχαιμικά στα παιδιά.

Οι ερευνητές εστίασαν στα επίπεδα ραδονίου και στα ποσοστά καρκίνου σε 727 επαρχίες  14 πολιτειών των ΗΠΑ και ανακάλυψαν σχέση μεταξύ ραδονίου και λευχαιμίας στα παιδιά.

Ακόμα και σε συγκεντρώσεις κάτω από τα επίπεδα όπου αξιωματούχοι των ΗΠΑ συνιστούν βήματα για τη μείωση της έκθεσης στο ραδόνιο, οι ερευνητές διαπίστωσαν σχέσεις μεταξύ παιδικής λευχαιμίας και ραδονίου.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα ευρήματα είναι σημαντικά επειδή υπάρχουν λίγοι αποδεδειγμένοι παράγοντες κινδύνου για τον παιδικό καρκίνο, αλλά τονίζουν ότι χρειάζεται πιο ισχυρή έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα σε ατομικό επίπεδο και να ενημερωθούν όσοι λαμβάνουν αποφάσεις για τους κινδύνους στην υγεία από το ραδόνιο, παγκοσμίως.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Science of The Total Environment.

 

Πηγές:
Science of The Total Environment.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υποσχόμενη θεραπεία με βλαστικά κύτταρα για την αντιμετώπιση οπών αμφιβληστροειδούς
Το σκορβούτο δεν υπήρχε μόνο τον 18ο αιώνα
ΠΟΜΕΝΣ: Οι αλλαγές στην περίθαλψη των στρατιωτικών με νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας