Το ακτιβιστικό hedge fund Starboard Value έχει αποκτήσει συμμετοχή αξίας περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στην Pfizer επιδιώκοντας να ασκήσει πίεση ώστε ο αμερικανικός κολοσσός των φαρμάκων να κάνει αλλαγές οι οποίες θα ανατρέψουν τη σημερινή πτωτική πορεία δήλωσαν στο Reuters πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Το Starboard προσέγγισε επίσης τον Ian Read, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, και τον Frank D'Amelio, ο οποίος διετέλεσε CFO μέχρι το 2021, και αμφότεροι έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να βοηθήσουν την προσπάθεια.

Ο Read υπηρέτησε ως Διευθύνων Σύμβουλος έως ότου ο Αλμπερντ Μπουρλά ανέλαβε τη θέση το 2019. Ο Μπουρλά ήταν καθοριστικός στη συνεργασία με την BioNTech για την ανάπτυξη του εμβολίου κατά της Covid-19, σημειώνει το Reuters.

Η Pfizer αρνήθηκε να σχολιάσει και η Starboard δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

Οι επενδυτές τιμώρησαν την εταιρεία που καταγράφει χαμηλότερες πωλήσεις από τα εμβόλια και τα φάρμακά της κατά της Covid. Η Pfizer, επίσης, είχε μικρότερη του αναμενόμενου απόδοση από την κυκλοφορία του εμβολίου της για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) ενώ το χάπι για την παχυσαρκία που ανέπτυξε είχε απογοητευτικά κλινικά δεδομένα. 

Η τιμή της μετοχής της εταιρείας μειώθηκε στα 28,58 δολάρια την Παρασκευή από περίπου 41,00 δολάρια το 2019 όταν ανέλαβε ο Μπουρλά.

Ενώ η εταιρεία κινήθηκε γρήγορα στην ανάπτυξη του εμβολίου κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη.

Ο Μπουρλά έχει επίσης επενδύσει σημαντικά σε εξαγορές, ξοδεύοντας περίπου 70 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2020. Αγόρασε τη Seagen για 43 δισεκατομμύρια δολάρια, τη Biohaven για 13 δισεκατομμύρια δολάρια, την Arena για 6 δισεκατομμύρια δολάρια, την Global Blood Therapeutics (GBT) για 5 δισεκατομμύρια δολάρια και την Trillium για 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ορισμένοι επενδυτές επέκριναν αυτό το "ξεφάντωμα"...

ΠΗΓΗ: Euro2day

Ειδήσεις υγείας σήμερα
#είμαιΨαγμένη: Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού
Οι τυφώνες μπορούν να προκαλέσουν θανάτους επί 15 χρόνια [μελέτη]
Ποια είναι τα οφέλη της άσκησης στον εγκέφαλο