Η επέκταση του προγράμματος πρόληψης των νοσοκομειακών λοιμώξεων, περιλαμβάνεται στην ανασκόπηση του πρωθυπουργού.

Σε σημερινή του ανάρτηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει για την Υγεία τα εξής:

"Όπως έχω πει, η στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι για εμάς προτεραιότητα. Χωρίς να κρύψουμε ποτέ τα πολλά προβλήματα που το ταλανίζουν και στα οποία εγκύψαμε από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, πιστεύω ότι το ΕΣΥ αλλάζει. Η συνολική ανάταξη του γίνεται με βάση ένα στρατηγικό σχέδιο τετραετίας με πολύ σημαντικές παρεμβάσεις και στις υποδομές, αξιοποιώντας πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και ιδιωτικές χορηγίες.

Ενδεικτικό παράδειγμα τα έργα ανακαίνισης και αναβάθμισης στο Νοσοκομείο «Αγία Σοφία», το μεγαλύτερο αυτή τη στιγμή παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας. Κατά την επίσκεψή μου την περασμένη Πέμπτη είδα από κοντά τις εντυπωσιακές αλλαγές, καθώς το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών μετατρέπεται σε πρότυπο ΤΕΠ, ένα έργο ύψους 1,26 εκ. που θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες.

Η βελτίωση των υποδομών του δεν θα σταματήσει εκεί: όπως επισήμανε ο Υπουργός Υγείας, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα αγοραστεί ένας υπερσύγχρονος γραμμικός επιταχυντής για τις παιδικές νεοπλασίες κόστους 2,5 εκ. ευρώ, ακριβώς διότι θέλουμε να δώσουμε στο νοσοκομείο αυτό μία τεχνολογική υπεροχή ώστε να προσφέρουμε στα παιδιά ό,τι καλύτερο υπάρχει για την περίθαλψή τους.

Θα σας μιλήσω για ένα από τα 'αθέατα θαύματα' του ΕΣΥ: το Πρόγραμμα για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και της Μικροβιακής Αντοχής, που ξεκίνησε το 2021 σε 10 νοσοκομεία με ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Μέσα σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο, εκτιμάται ότι αποφεύχθηκαν τουλάχιστον 60 θάνατοι, 500 περιστατικά λοιμώξεων και πάνω από 5.000 ημέρες νοσηλείας.

Το πρόγραμμα, χρηματοδοτούμενο από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, εφαρμόστηκε από τον Οργανισμό Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία από το CLEO και με τη συμβολή και του έγκυρου στον τομέα του Institute for Healthcare Improvement.

Ξεκίνησε με ψηφιακή καταγραφή των πιο συχνών λοιμώξεων σε 10 νοσοκομεία (σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Ρίο και Ηρακλειο), στη συνέχεια δόθηκαν οι οδηγίες στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, έγινε η κατάλληλη εκπαίδευση και μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα μετρήθηκε το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας.

Το πρόγραμμα λήγει το 2026 και θα επιδιώξουμε να επεκταθεί σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας με στόχο οι καλές πρακτικές, αυτό το σωτήριο πρωτόκολλο στη διαχείριση των ασθενών να εδραιωθεί παντού. Κάθε ζωή μετράει".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σχέση βιταμίνης D με πέτρα στα νεφρά και αρτηριοσκλήρωση [μελέτη]
Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης: Ευαισθητοποίηση και πρόληψη
Καφές με μανιτάρια: Είναι ωφέλιμος;