Πολύ κοντά σε συμφωνία φαίνεται να βρίσκονται οι Clayton, Dubilier & Rice (CD&R) με την Sanofi για την απόκτηση του 50% της θυγατρικής της δεύτερης της Opella, η αξία της οποίας εκτιμάται στα 15 δισ. ευρώ. 

Η Sanofi προσπαθεί να εκποιήσει αυτή τη μονάδα εδώ και περίπου ένα χρόνο, σε μια προσπάθεια να επικεντρωθεί περισσότερο στα βασικά προϊόντα της, τα οποία περιλαμβάνουν θεραπείες για σπάνιες ασθένειες, καρκίνο και άλλες θεραπευτικές κατηγορίες. 

Προς το παρόν, η Opella έχει την έδρα της στη Γαλλία και στο χαρτοφυλάκιο της βρίσκονται σκευάσματα όπως το Doliprane και το Allegra, το Novanight, το Dulcolax και το Icy Hot. Παράγει επίσης ένα ευρύ φάσμα συμπληρωμάτων, βιταμινών και μετάλλων, με περισσότερους από μισό δισεκατομμύριο πελάτες παγκοσμίως. 

Η Opella δραστηριοποιείται σε 100 χώρες, με περισσότερους από 11.000 υπαλλήλους. Διαθέτει επίσης τέσσερα κέντρα καινοτομίας και έρευνας και 13 εργοστάσια παραγωγής. 

Η Sanofi αναφέρει σε δελτίο τύπου που δημοσίευσε ότι: «Το ταξίδι της Opella προς την ανεξαρτησία ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική της Sanofi να επικεντρωθεί σε καινοτόμα φάρμακα και στα εμβόλια. 

Η Opella λειτουργεί ήδη σήμερα ως αυτόνομη επιχειρηματική μονάδα εντός της Sanofi και το 2023 πέτυχε αύξηση πωλήσεων 6,3% .

Η Sanofi είναι η τελευταία από μια μακρά σειρά μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών όπως η Novartis, η GSK, η Pfizer και άλλες, οι οποίες επέλεξαν να πουλήσουν λιγότερο κερδοφόρα τμήματα προκειμένου να επικεντρωθούν σε τμήματα με καλύτερες επιδόσεις.  

Ορισμένες από τις κυβερνητικές απαιτήσεις, σε περίπτωση που προχωρήσει η συμφωνία, είναι πιθανό να περιλαμβάνουν τη «συντήρηση των κεντρικών γραφείων και των κέντρων λήψης αποφάσεων στην εθνική επικράτεια».

Υπενθυμίζεται ότι ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε πρόσφατα το φάρμακο της Sanofi Dupixent, το οποίο χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στη θεραπεία της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ). Αυτό είναι το πρώτο βιολογικό φάρμακο που κερδίζει έγκριση στις ΗΠΑ, με το φάρμακο να έχει ήδη εγκριθεί στην Κίνα και την ΕΕ. 

Ο Paul Hudson, Διευθύνων Σύμβουλος (CEO) της Sanofi, τόνισε ότι το Dupixent ανοίγει για άλλη μια φορά το δρόμο και γίνεται το πρώτο και μοναδικό εγκεκριμένο πρόσθετο βιολογικό φάρμακο για ανεπαρκώς ελεγχόμενη ΧΑΠ, δίνοντας στους ασθενείς που ζουν με αυτή την καταστροφική ασθένεια την ευκαιρία να προσβλέπουν στη δυνατότητα βελτίωσης της αναπνοής και μιας ζωής με λιγότερες παροξύνσεις».

Πηγές:
Euronews

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αρθροσκόπηση Ώμου: Ελάχιστα επεμβατική μέθοδος αντιμετώπισης της ρήξης τένοντα στον Ώμο στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
Αποτελεσματικές συμβουλές για αδυνάτισμα
Νεότερες εξελίξεις στη Ρευματολογία, Αιματολογία, Λοιμωξιολογία, Ηπατολογία, Γαστρεντερολογία