Πρόσφατες έρευνες έδειξαν σχέση μεταξύ περιοδοντίτιδας και αυξημένου κινδύνου θρόμβωσης υπογραμμίζοντας την πιθανότητα οφέλους από τη στοματική υγεία σε όσους έχουν κίνδυνο για θρόμβωση.

Πρόσφατη επισκόπηση στο International Journal of Oral Science συζητά το θέμα.

Παθογόνα όπως Porphyromonas gingivalis, Tannerella forsythia, T. denticola, A. actinomycetemcomitans, και F. nucleatum προκαλούν λοιμώξεις περιοδοντίτιδας και βλάπτουν το περιοδόντιο. Λοιμώξεις περιοδοντίτιδας όπως P. gingivalis  εισέρχονται στο κυκλοφορικό και αποικούν απομακρυσμένα ΄όργανα

Αυτές οι λοιμώξεις δημιουργούν τοξίνες που προκαλούν συστημική φλεγμονή και οδηγούν σε θρομβωτικές νόσους.

Η συστημική φλεγμονή μπορεί να βλάπτει τον ενδοθηλιακό φραγμό, οδηγώντας σε υπερπηκτικότητα,
αργή ροή αίματος και στρες στα κύτταρα του ανοσοποιητικού που εμπλέκονται στην ενεργοποίηση αιμοπεταλίων.

Ένα ή περισσότερα αίτια από την τριάδα του Virchow μπορεί να προκαλέσει απευθείας αρτηριακή θρόμβωση και φλεβική θρομβοεμβολή.

Ανθρωποι με περιοδοντίτιδα έχουν ενισχυμένους κυκλοφορούντες θρομβωτικούς παράγοντες και αυξημένη αντιδραστικότητα αιμοκυττάρων δείχνοντας ότι μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλουν σε εμφάνιση θρομβωτικής νόσου.

Επίσης η φλεγμονή περιοδοντίτιδας προκαλεί μικροβιακή ανισορροπία στο στομάχι.

Η εντερική δυσβίωση αυξάνει το TMAO που προκαλεί αρτηριοσκλήρυνση.

Ερευνες έχουν συνδέσει την περιοδοντίτιδα με την αρτηριοσκλήρυνση, ενδοθηλιακή δυσλειτουργία και τη μετανάστευση λευκοκυττάρων που ενδεχομένως φιλοξενούν βακτήρια.

Μελέτες ανακάλυψαν DNA περιοδοντικών βακτηρίων σε πλάκες και θρομβωτικό υλικό στις καρωτίδες σε ασθενείς που αντιμετωπίστηκαν με διαδερματικές στεφανιαίες επεμβάσεις 

Ανθρωποι με σοβαρή περιοδοντική νόσο μπορεί να εμφανίσουν χαρακτηριστικά καρδιαγγειακής νόσου, όπως αρτηριοσκλήρυνση και πάχυνση έσω-μέσου χιτώνα καρωτίδας.

Η περιοδοντίτιδα αυξάνει την πιθανότητες ρήξης πλάκας καρωτίδων, περιφερικής αρτηριακής νόσου, κολπικής μαρμαρυγής και μείζονων ανεπιθύμητων καρδιαγγειακών συμβάντων (MACE) κατά τη διάρκεια επέμβαση αορτοστεφανιαίας παράκαμψης (CABG).

Ασθενείς με εν τω βάθει θρόμβωση εμφανίζουν μικρόβια περιοδοντίτιδας, όπως Dialister pneumosintes, Eikenella corrodens, Parvimonas micra, και Provetella oralis.

Η περιοδοντίτιδα συνδέεται με έναρξη θρομβωτικής νόσου, ένταση και πρόγνωσή της. Αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και θρόμβωσης με την υπερδραστηριότητα των αιμοπεταλίων και την προαγωγή πηκτικότητας αίματος μέσω δυσρύθμισης αιμοπεταλίων.

Χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα προφλεγμονωδών κυτοκινών .

Ο δείκτης D-dimer για την πνευμονική εμβολή και την εν τω βάθει θρόμβωση είναι υψηλότερος σε ανθρώπους με περιοδοντίτιδα.

Η περιοδοντίτιδα επίσης επιδεινώνει θρομβωτικές διαταραχές που συνδέονται με αυτοάνοσες νόσους.

Θεραπευτικές αγωγές μειώνουν τις συγκεντρώσεις αντικαρδιολιπίνης του αίματος, κάτι που δείχνει ότι η φροντίδα της περιοδοντίτιδας ενδεχομένως μπορεί να προλάβει τη θρόμβωση σε ανθρώπους με αυτοάνοσες νόσους.

Με βάση τα ευρήματα, η περιοδοντίτιδα προκαλεί θρόμβωση μέσω βακτηρίων και φλεγμονής και η αγωγή για αυτήν μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της πρόγνωσης. Όμως οι τρέχουσες κλινικές συστάσεις δεν περιλαμβάνουν θεραπευτικές αγωγές στοματικής υγείας.

Επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη επιτήρηση της περιοδοντικής  υγείας σε όσους έχουν κίνδυνο θρόμβωσης και οι θεραπείες για την περιοδοντίτιδα ενδεχομένως μπορεί να είναι αποτελεσματικές για την πρόληψη και την αντιμετώπιση.

Χρειάζονται περισσότερες πολυκεντρικές τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες έρευνες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ι. Βαρδακαστάνης: H Διακήρυξη Solfagnano των G7 είναι μια πολλά υποσχόμενη δήλωση
Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους άντρες να πεθάνουν έπειτα από επιπλοκές σε καρδιοχειρουργική επέμβαση
Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης: Η VICHY φροντίζει τη γυναικεία επιδερμίδα