Όταν υπάρχει υποψία κατάγματος του βραχιονίου ή του αντιβραχίου σε παιδιά ηλικίας έως 12 ετών, αυτό μπορεί πλέον να διευκρινιστεί και σε εξωνοσοκομειακή βάση με τη χρήση υπερήχων. Αυτό αναφέρουν γερμανοί γιατροί.

Το υπερηχογράφημα καταγμάτων είναι εξίσου αξιόπιστο με την προηγούμενη διαδικασία ρουτίνας της διάγνωσης με ακτίνες Χ, αλλά χωρίς να εκτίθενται τα παιδιά σε ακτινοβολία.

Με την εισαγωγή αυτής της νέας παροχής στα εξωτερικά ιατρεία, τα ύποπτα κατάγματα οστών θα μπορούν πλέον να διευκρινιστούν και στα επείγοντα εξωτερικά ιατρεία ή στα εξειδικευμένα ιατρεία που δεν διαθέτουν εξοπλισμό ακτίνων Χ.

Οι Γερμανοί γιατροί επισημαίνουν ότι το 80% των ακτινογραφιών που χρησιμοποιούνται συνήθως μέχρι σήμερα για τον έλεγχο ύποπτων καταγμάτων του βραχιονίου ή του αντιβραχίου στα παιδιά είναι αρνητικές.

"Παρόλο που η διάγνωση με ακτίνες Χ συνδέεται με συγκριτικά χαμηλή δόση ακτινοβολίας, είναι σημαντικό να αποφεύγεται όσο το δυνατόν περισσότερο η έκθεση σε ακτίνες Χ, ιδίως σε αυτή την ηλικιακή ομάδα", αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σε δικαιολογημένες περιπτώσεις - όπως σοβαρές παραμορφώσεις που είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε χειρουργική επέμβαση - μια ακτινογραφία μπορεί να εξακολουθεί να είναι απαραίτητη, είτε άμεσα είτε συμπληρωματικά.

Για τις περισσότερες εξετάσεις, ωστόσο, η εξέταση με ακτίνες Χ μπορεί να αντικατασταθεί από υπερηχογράφημα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ερευνητές του UCLA ανακάλυψαν πρωτεΐνη που συμβάλλει στην αποκατάσταση βλάβης στην καρδιά
Καφές με καφεΐνη vs ντεκαφεϊνέ: Τι να επιλέξω;
Τι βοηθά καλύτερα τη μείωση της κόπωσης στην πολλαπλή σκλήρυνση [μελέτη]