Από την 1η Αυγούστου, οι πανεπιστημιακές κλινικές αγγειοχειρουργικής και ακτινολογίας του Ίνσμπρουκ στην Αυστρία χρησιμοποιούν μια νέα τεχνολογία που δεν απαιτεί ακτίνες Χ για την απεικόνιση κατά τη διάρκεια των επεμβάσεων.

Ένα καλώδιο οπτικών ινών - το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα μόνο σε οκτώ κέντρα παγκοσμίως - θα χρησιμοποιείται στο μέλλον, για παράδειγμα σε ότι αφορά θεραπείες με καθετήρες.

"Αυτό αποτελεί όφελος για τους ασθενείς και το προσωπικό", τόνισαν οι δύο διευθυντές των κλινικών σε σημερινή τους ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την "tirol kliniken" και το ιατρικό πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ, η συνοδευτική απεικόνιση, όπως η αξονική τομογραφία, είναι εξαιρετικά σημαντική για τους χειρουργούς κατά τη διάρκεια επεμβάσεων με καθετήρες για τον προσανατολισμό στο σώμα.

Ωστόσο, η αναγκαιότητα αυτών των εικόνων σήμαινε μέχρι σήμερα επίσης ότι τόσο οι ασθενείς όσο και το προσωπικό του χειρουργείου εκτίθενται σε ακτίνες Χ.

Το σύρμα "Lumi Guide" γεμάτο με υαλονήματα λειτουργεί διαφορετικά. Συνδέεται με διάφορους καθετήρες και με την οθόνη μέσω ενός προσαρμογέα. Το φωτεινό σήμα στη συνέχεια "μεταφράζεται σε εικόνα" και μεταδίδεται στην οθόνη σε πραγματικό χρόνο.

Μαζί με τις προηγουμένως καταγεγραμμένες εικόνες αξονικής τομογραφίας, για παράδειγμα, προκύπτει μια "τρισδιάστατη εικόνα". "Αυτό αποτελεί πλεονέκτημα για την ανίχνευση, δηλαδή όταν οδηγούμε τον καθετήρα στις επιμέρους αγγειακές εξόδους. Διευκολύνει τη δουλειά μας", εξήγησε η Sabine Wipper, διευθύντρια του Τμήματος Αγγειοχειρουργικής του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Ίνσμπρουκ.

Σύμφωνα με την Wipper, το ελαφρύ σύρμα προσφέρει επίσης περαιτέρω πλεονεκτήματα. Για παράδειγμα, το "Lumi Guide" επιτρέπει την "εκπαίδευση των χειρουργών σε καθετήρες χωρίς ακτινοβολία": "Έχουμε αναπτύξει το δικό μας μοντέλο εκπαίδευσης γι' αυτό". Στην πρακτική του χειρουργείου, η χρήση του σημαίνει επίσης ότι η τρισδιάστατη προβολή που επιτρέπει "το υλικό του καθετήρα να μπορεί να εξοικονομηθεί", καθώς είναι ευκολότερο να εκτιμηθεί ποιον "καθετήρα χρειαζόμαστε", λέει η Wipper.

Στο μέλλον, ωστόσο, το πεδίο εφαρμογής του σύρματος οπτικών ινών πρόκειται να είναι ακόμη ευρύτερο. Για παράδειγμα, η Elke Gizewski, διευθύντρια του Τμήματος Ακτινολογίας του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Ίνσμπρουκ, σχεδιάζει να το χρησιμοποιήσει σε επεμβάσεις σε όγκους του ήπατος, όπου οι ασθενείς λαμβάνουν τεχνητή απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων.

Η Gizewski είναι επίσης αισιόδοξη για τη λειτουργία και τη σημασία του "Lumi Guide" στο μέλλον. "Δεν ξέρω αν η τεχνολογία θα αντικαταστήσει πλήρως την ακτινοσκόπηση κάποια στιγμή, αλλά σίγουρα θα αντικαταστήσει μεγάλα μέρη της. Αυτό είναι που ερευνούμε τώρα", τόνισε η Gizewski.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης κατά Πολάκη: Τι έχει να πει για τις απευθείας αναθέσεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ;
Οι "αγωνιστές του Σαββατοκύριακου" έχουν καλύτερη εγκεφαλική υγεία από όσους ασκούνται όλη την εβδομάδα
Πολάκης κατά Λινού: Στήσατε μηχανή για διασπάθιση εκατομμυρίων δημόσιου χρήματος