Το πιο κοινό σημάδι μιας διατροφικής διαταραχής είναι η παραμορφωμένη εικόνα σώματος, γνωστή και ως σωματική δυσμορφική διαταραχή. Η σωματική δυσμορφική διαταραχή εμφανίζεται τόσο στην ανορεξία όσο και στη βουλιμία.

Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα σημάδια διατροφικών διαταραχών που πρέπει να προσέχετε. Αν τα δείτε σε εσάς ή σε κάποιο κοντινό σας άτομο, είναι καλή ιδέα να μην τα αφήσετε ανεξέλεγκτα.

  • Αρκετές συμπεριφορές που σχετίζονται με τη διατροφή μπορεί να αλλάξουν. Το άτομο μπορεί να παραλείπει γεύματα, να τρώει μικρές μερίδες, να αρνείται να φάει με άλλους, να τρώει με τελετουργικούς τρόπους, να μασάει την τροφή μόνο για να τη φτύνει και να ανακατεύει περίεργους συνδυασμούς τροφών.
  • Ένα άλλο χαρακτηριστικό σημάδι είναι να ψωνίζετε και να μαγειρεύετε για την οικογένεια χωρίς να τρώτε. Τα πρώτα σημάδια περιλαμβάνουν αποστροφή για πρώην αγαπημένα φαγητά, διακοπή και εξάλειψη του λίπους από όλα τα φαγητά που τρώτε, κρυφή κατανάλωση τροφών και κρυφές προσπάθειες να κάνετε εμετό μετά το γεύμα.
  • Τα άτομα με διατροφικές διαταραχές συχνά εμφανίζουν πρώιμα σημάδια φόβου για αύξηση βάρους και παχυσαρκία. Αρχίζουν να φορούν φαρδιά ρούχα και στρώσεις ρούχων για να κρύψουν το λίπος ή το πόσο έχουν αδυνατίσει. Μπορεί να υπάρχει υπερβολική εμμονή με το μέγεθος των ρούχων, την εικόνα που βλέπουν στον καθρέφτη, μίσος για όλα ή για συγκεκριμένα μέρη του σώματος (ειδικότερα για στήθος, κοιλιά, μηρούς και γλουτούς).
  • Μπορεί η γυμναστική να γίνεται υπερβολικά και καταναγκαστικά. Οι αθλητικές επιδόσεις υποφέρουν με την πάροδο του χρόνου λόγω έλλειψης διατροφής αλλά το άτομο συνεχίζει να πιέζει τον εαυτό του.
  • Μπορεί να υπάρξουν πρώιμες αλλαγές συμπεριφοράς που να σχετίζονται με άρνηση του προβλήματος. Το άτομο συχνά διαφωνεί με εκείνους που θέλουν να βοηθήσουν και μπορεί στη συνέχεια να κλάψει, να αποσυρθεί ή να ξεσπάσει.
  • Μπορεί να υπάρχουν αλλαγές στις κοινωνικές συμπεριφορές, όπως η επιθυμία να ευχαριστείτε τους πάντες και η κοινωνική απόσυρση όταν δεν συμβαίνει αυτό. Μπορεί να παρουσιάζετε τον εαυτό σας ως άτομο που απορρίπτει κάθε απόπειρα για βοήθεια από τον έξω κόσμο. Μπορεί να υπάρχει κατάχρηση αλκοόλ ή ουσιών. Τα άτομα με ανορεξία τείνουν να απεχθάνονται το σεξ, ενώ τα άτομα με βουλιμία μπορεί να επιδείξουν πιο έντονη σεξουαλική συμπεριφορά.
  • Τα άτομα με διαταραχή υπερφαγίας δεν είναι αναγκαστικό να έχουν κάποια συμπεριφορά που να “αντισταθμίζει” το πρόβλημα (όπως εμετός, χρήση καθαρτικών ή υπερβολική γυμναστική). Το πρόβλημα πυροδοτείται από συναισθηματική αναστάτωση και όχι από πείνα. Τα άτομα με διαταραχή υπερφαγίας τείνουν να είναι υπέρβαρα ή  παχύσαρκα, αλλά και άτομα με φυσιολογικό βάρος μπορούν να επηρεαστούν. Υπάρχουν έντονα αισθήματα ντροπής που μπορεί να οδηγήσουν σε κατάθλιψη.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σύσταση του σώματος: Πώς τη μετράμε;
Μητσοτάκης για υπερσυνταγογραφήσεις: Έχουμε τα εργαλεία να τις εντοπίζουμε
Ηράκλειο: Δότρια οργάνων γυναίκα που είχε γίνει λήπτρια πριν από 7 χρόνια