Η ύπαρξη στενών συγγενών και φίλων που νοιάζονται για αυτές καθιστά πιο πιθανή την τακτική εξέταση γυναικών για καρκίνο μαστού, έδειξε νέα έρευνα.

Όπως σημειώνουν ερευνητές στο Cancer Causes & Control, γυναίκες είναι πιο πιθανό να υποβάλλονται τακτικά σε εξετάσεις για καρκίνο αν έχουν στενό δίκτυο κοινωνικών και συναισθηματιών σχέσεων.

Για παράδειγμα, γυναίκες που ποτέ ή σπάνια λάμβαναν κοινωνική και συναισθηματική στήριξη ήταν κατά 39% λιγότερο πιθανό να είναι τακτικές με τη μαστογραφία τους.

Ηταν επίσης κατά 24% λιγότερο πιθανό να έχουν τακτική εξέταση τραχήλου σε σύγκριση με γυναίκες που πάντα έχουν στήριξη.

Η συμβίωση με σύζυγο ή σύντροφο αύξανε επίσης την πιθανότητα τακτικής εξέτασης για τον καρκίνο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία δημοσκόπησης του 2021 από τη National Health Interview Survey. Ζητήθηκε από γυναίκες να απαντήσουν για τη συγκατοίκηση και την κοινωνική στήριξη που θεωρούσαν ότι λάμβαναν.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το να συμβιώνουν με σύζυγο ή σύντροφο αύξανε την πιθανότητα τακτικής εξέτασης για καρκίνο μαστού και παχέος εντέρου.

Γυναίκες ήταν κατά 44% πιο πιθανό να συμμετέχουν σε τακτική εξέταση για καρκίνο μαστού και κατά 42%  πιο πιθανό να εξετάζονται για καρκίνο στο παχύ έντερο αν συμβίωναν με σύζυγο ή σύντροφο.

Ο Jordan Baeker Bispo, του  American Cancer Society, δήλωσε ότι τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη παρεμβάσεων που μπορούν να συμβάλλουν στην κινητοποίηση των κοινωνικών δικτύων στήριξης και την αντιμετώπιση κοινωνικών ακάλυπτων αναγκών γονέων και φροντιστών.

 

Πηγές:
Cancer Causes & Control

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ερευνητές του UCLA ανακάλυψαν πρωτεΐνη που συμβάλλει στην αποκατάσταση βλάβης στην καρδιά
Καφές με καφεΐνη vs ντεκαφεϊνέ: Τι να επιλέξω;
Τι βοηθά καλύτερα τη μείωση της κόπωσης στην πολλαπλή σκλήρυνση [μελέτη]